Kaikki eivät ole valmiita avautuvaan yhteiskuntaan. Ajatukset koronapasseista ja rokotteista luovat toivoa, mutta paluu normaaliin tuntuu vaikealta. Sannan elämä oli aluksi koronasta huolimatta melko onnellista. Sitten iski pelko normaalista arjesta.
Korona
"Pandemian alussa korona ei oikeastaan pelottanut minua. Pelko kehittyi ja kasvoi pikkuhiljaa, vähän salakavalasti. Arki kyllä sujui, mutta pian kotoa poistuminen alkoi ahdistaa", kertoo Sanna. KUVA: Nelli Valjakka
Nelli Valjakka
Nelli Valjakka
Minulla on kaksi rokotetta, toivottavasti pian kolmaskin. Silti minua ahdistaa.
Luulin olevani tässä vaiheessa jo paljon rennompi. Tänä kesänä ajattelin, että heti kun tarvittava suoja on saatu, niin kalenteri vaan täyteen menoja ja tapaamisia.
Mutta ei se todellisuudessa niin mennyt. Oma pää ei tullut samalla tavalla perässä.
Kun hallitus julisti poikkeustilan, minusta tuntui epäuskoiselta. Ensin aika meni vain ihmetellessä, että onko tämä todellista ja mitä nyt tapahtuu. En tajunnut heti tilanteen vakavuutta ja suuruutta, tuskin kukaan tajusi. Minussa eli kuitenkin pieni toivo siitä, että ei tämä kauaa kestä. Voi kuinka väärässä oikeasti olinkaan.
Kaikesta huolimatta olin keväällä 2020 kuitenkin tosi onnellinen. Uuteen arkeen tottui nopeasti. Kevään aikana viimeistelin opintojani ja tein sellaisia tavallisia juttuja. Luin, ulkoilin, laitoin ruokaa. Oli aikaa panostaa omaan hyvinvointiin.
Kannoin korteni kekoon leipomalla ja neulomalla. Ja tietysti kotona vallitsi ”kaapit kuntoon” -projekti. Olen normaalistikin melkoinen kotihiiri, joten kotona oleminen ei haitannut minua. Oikeastaan nautin siitä.
Pidin läheisiini yhteyttä pääasiassa soittelemalla. Videopuheluissa pääsi näkemään myös heidän kasvonsa. Se lievitti ikävää. Ystäväporukan kanssa muodostui ihan viikoittainen videopuhelurutiini. Hassua oli, että joidenkin kanssa ei välttämättä ollut edes säännöllisesti muuten tekemisissä, mutta korona toi yhteen. Kaikki halusivat panostaa yhdessäoloon. Se oli tietenkin tosi kiva juttu.
Näin ihmisiä livenä todella vähän maaliskuun jälkeen. Ensimmäisen kerran kesällä 2020. Totta kai se tuntui hyvältä, mutta se ei ollut ehkä niin dramaattista kuin kuvittelin – yhteydenpito muulla tavoin oli ollut niin tiivistä. Mutta olihan isovanhempien vilpitön ilo jälleennäkemisestä ihana juttu.
Jossain vaiheessa tilanne kuitenkin kääntyi. Pandemian alussa korona ei oikeastaan pelottanut minua. Pelko kehittyi ja kasvoi pikkuhiljaa, vähän salakavalasti. Arki kyllä sujui, mutta pian kotoa poistuminen alkoi ahdistaa. Kauppareissuunkin täytyi valmistautua henkisesti. Mikään ei ollut enää huoletonta. Aloin herätä kerran viikossa viideltä aamulla, jotta pystyin käymään ruokaostoksilla ennen ruuhka-aikoja. Ruokaostoksenikin olivat karanteenissa ennen kaappiin laittoa.
Ajattelin olevani todennäköisyyksien ulkopuolella. Kaikki sanovat jatkuvasti, että eivät perusterveet ihmiset todennäköisesti kuole koronaan, sehän on vain flunssa. ”Todennäköisesti” ei riittänyt minulle. Olin jostain kumman syystä kehittänyt ajatuksen, että minä olen se kolmekymppinen, joka sinne teho-osastolle joutuu. Siksi minua pelottaa.
Sitten tuli pieni toivon kipinä. Rokote.
Joskus loppuvuonna 2020 rokottamisesta alettiin konkreettisesti puhua. Muistan helpotuksen tunteeni hyvin selvästi. Silloin tuntui, että joku taakka olisi nostettu harteiltani. Että jestas, se on nyt oikeasti valmis ja kohta sitä jo jaetaan ihmisille. Se tunne, että tämä ehkä loppuu joskus. Se tuntui niin hyvältä. Se oli vihdoinkin oikeasti valoa tunnelin päässä.
Edes tieto siitä, että omaan vuoroon olisi vielä pitkä aika, ei haitannut. Helpotus oli niin suuri. Rokotteiden kehityksen eteneminen ja lopulta rokotustahdin kiihtyminen olivat kyllä ne asiat, jotka ovat kannatelleet itseä tämän pandemian läpi. Ehkä siksi, että on voinut odottaa jotakin, eikä edessä ole ollut vain sellainen pimeä möykky, jonka läpi ei näe mitään.
Sain molemmat rokotteet kesällä 2021. Itketti. Onnellisuus, helpotus. Hengittäminen tuntui hetken helpommalta. Elämä, täältä tullaan.
Mutta ei. Ei ihmisen psyyke seuraa perässä samaa tahtia, kuin vasta-aineet leviävät kehossa. Ajatus normaalista arjesta alkoi ahdistaa. En ollutkaan valmis menemään vapaasti.
Vaikeinta on ollut varsinkin, kun muut ihmiset ovat rokotteiden myötä luopuneet rajoitteista mutta itse en ole kokenut olevani vielä valmis. En ole ollut niitä ihmisiä, jotka ajattelevat, että ”kunpa nämä rajoitukset vaan loppuisivat”, vaan enemmänkin, että ”kunpa tämä tartuntariski loppuisi”.
Lähipiiri kyselee kaikenlaisiin rientoihin, mutta minä kieltäydyn. Täytyy vähän enemmän ponnistella sen eteen, että uskaltaa sanoa, ettei haluakaan vielä nähdä. Kyllähän minä oikeasti haluan, mutta minua pelottaa.
Pelosta pois oppiminen kestää oman aikansa. Luulen myös, että uutisointi siitä, että ei tässä nyt ihan voittamattomia olla rokotteenkaan kanssa, on vaikuttanut. Ja se, etteivät tartunnat laskeneet rokotekattavuuden noustessa. Ja< että nyt yhtäkkiä ollaan ennätystartuntalukemissa.
On ollut siis paljon lupauksia ja odotuksia, jotka eivät ole täyttyneet. Paljon turhaa toivoa.
(Sanna ei esiinny jutussa omalla nimellään.)