Historian lukupiirissä Suomen historian tutkimus muuttuu tarinoiksi. Podcastin ensimmäisen kauden käsittelyssä on Kustaa H. J. Vilkunan kirjoittama kirja Paholaisen sota. Isovihan jättämät jäljet tuntuvat vielä tänäkin päivänä Suomessa.
Historia, Sota
Matti Keränen
Matti Keränen
Historian lukupiirissä Suomen historian tutkimus muuttuu tarinoiksi. Podcastin ensimmäisen kauden käsittelyssä on Jyväskylän yliopiston Suomen historian professorin Kustaa H. J. Vilkunan kirjoittama kirja Paholaisen sota. Isovihan jättämät jäljet tuntuvat vielä tänäkin päivänä Suomessa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoittaa, että sodan jalkoihin jäävät siviilit joutuvat kohtamaan vielä tänäkin päivänä poltetun maan kärsimykset.
Jakso 1. Sotapropagandaa ja syntien palkka: Kun Suuri Pohjan sota puhkeaa Euroopassa, Ruotsin kruunu valjastaa kirkon sotapropagandansa viestinviejäksi aina Pohjanmaan perukoita myöten. Propaganda on osa kruunun kurikampanjaa, kun miehiä viedään sotimaan kauas kotiseuduistaan ja ylimääräiset sotaverot kurittavat talonpojan kukkaroa. Kun Ruotsin armeijan huomio on Keski-Euroopassa, Venäjä aktivoituu Karjalan alueella. Huhut poltetusta maasta kantautuvat koko Suomeen ja kansan mielen valtaa pelko ja maailmanlopun odotus. Tässä henkisessä ilmapiirissä kasvaa Paholaisen sodan päähenkilö Kustaa Lillbäck.
Jakso 2. Sotarosvot ja russofobian juuret: Isovihan aikainen poltetun maan taktiikka, sotarosvous ja silmitön siviileihin kohdistunut väkivalta jättivät suomalaiseen perimätietoon pysyvät jäljet. Ihmisrosvouksen uhriksi joutui myös teini-ikäinen Kustaa Lillbäck. Kun hän palasi kotiseuduilleen Venäjän armeijan tulkkina, Kustaa Lillbäck oli kastettu Vasili Lillbäckiksi. Aikalaistodistajien mukaan hänestä tuli venäläisiäkin väkivaltaisempi kiduttaja.
Jakso 3. Opportunismi ja Isovihan poliittinen perintö: Kriisiajat ovat otollista aikaa opportunismille, eikä Isovihan aikakausi ole poikkeus. Osa pyrki hyväksikäyttämään naapureidensa pelkoa oman etunsa ajamiseksi. Venäjän hallintokoneisto kaipasi uutta lihasvoimaa keräämään verot miehitysarmeijan ylläpitämiseen. Se synnytti kotimaisen väkivaltakoneiston. Samaan aikaan Vasili Lillbäck yrittää karata uusilta isänniltään ja saada armoa kotiseurakunnaltaan. Mutta Lillbäckin teot eivät ole unohtuneet. Isoviha on ollut poliittisen propagandan väline, mutta myös tutkimuksessa tulkinnat aikakauden luonteesta ovat vaihdelleet.