Suomessa on satoja kotitalouksia, joissa kaneja kasvatetaan ruoaksi. Laura Mehtosen koti on yksi niistä. Kyseessä on sota-ajoilta tuttu lihantuotantotapa, jonka hyötyihin on jälleen havahduttu.
Ruoka
Laura Mehtonen
Vilja Hautamaa
Kaninliha on valkoista, broilerin kaltaista lihaa. Siinä on paljon proteiinia, mutta vähän kolesterolia. Lihatuottavuudeltaan kani on yksi parhaimpia tuotantoeläimiä. Sellaiseksi sitä ei kuitenkaan mielletä. Ei ainakaan länsimaissa. Viime vuosikymmenien ajan kani on ollut mielikuvissamme lemmikki. Eikä lemmikkejä syödä.
”Ja mä ymmärrän sen ihan hyvin. Kyllähän me ihmettelemme sitäkin, että koiria syödään. Mutta niin vaan tapahtuu.”
Tämän sanoo Kaniininkasvattajat ry:n puheenjohtaja Laura Mehtonen.
Mehtoselle kani on sekä lemmikki että tuotantoeläin. Ensimmäiset lemmikkikaninsa hän hankki jo kolmekymmentä vuotta sitten. Tätä seurasivat kiinnostus rotukanien kasvatusta ja näyttelyitä kohtaan.
Mehtosella ei ole tällä hetkellä yhtäkään kania, jota hän kasvattaisi pelkästään tuotantotarkoituksessa, vaan ne ovat mukana esimerkiksi näyttelytoiminnassa. Mutta kun on aika lopettaa kani, siitä hyödynnetään kaikki. Kaninlihasta valmistetaan ruokaa, sen sisäelimet sopivat allergisen koiran ruoaksi, turkista voi valmistaa esimerkiksi tyynynpäällisiä, korvat ja käpälät sopivat koirien ja kissojen leluiksi. Käytännössä yksikään osa kanista ei mene hukkaan.
Laura Mehtonen
”Kani tuottaa peräti kolme kiloa lihaa sillä ruokamäärällä, jolla nauta tuottaa lihaa 500 grammaa”, Mehtonen sanoo.
Kyse on siis ekologisesta lihantuotannosta. Mutta erityisesti nuoremman sukupolven on vaikeaa nähdä kania tuotantoeläimenä. Aina näin ei kuitenkaan ole ollut. Sota-aikaan kani oli tuotantoeläin. 1930- ja 1940-luvuilla kaneja syötiin paljon, sillä pula-aikana niiden pitäminen oli helppoa. Kanit niittivät ojanpenkat, ja sen lisäksi niille syötettiin puunoksia ja muita kotitalouden tähteitä. Kanien kasvatus ruoantuotantotarkoituksessa on tavallista yhä myös monissa kehittyvissä maissa.
”Kani on köyhään ravintoon sopeutuva eläin. Se syö yleensä heinää, se on sen pääruoka. Sen lisäksi esimerkiksi joko rehupellettiä, viljaa, härkäpapua tai hernettä.”Kanista saa sen kokoon nähden yllättävän paljon lihaa. Mehtosen mukaan kolmesta kanista, jotka kukin painavat 3–4 kiloa, saa yhteensä reilut viisi kiloa jauhelihaa. Siitä määrästä Mehtosen kahden hengen talous saa kaiken tarvitsemansa lihan koko talven ajaksi.
Monet tuotantokanien kasvattajat ovat maanviljelijöitä, jolloin kanin ravinnon voi saada omasta pellosta. Tällöin kaninruoasta ei tarvitse maksaa, eikä sitä myöskään tarvitse kuljettaa kaukaa.
”Mielestäni kotitarvetuotannossa on tärkeää, että lihaa tuotetaan suomalaisittain. Kanille tulisi syöttää juuri suomalaista heinää ja viljaa, eikä tuoda sitä mistään Keski-Euroopasta. Eihän siinä olisi mitään järkeä”, sanoo Mehtonen.
Muutaman kanin alkukustannukset häkkeineen vaihtelevat 200 ja 500 euron välillä. Tämän lisäksi kanien ruokinta vie oman summansa, elleivät ruoat löydy omasta pellosta. Kaninaaras synnyttää kuitenkin helposti kuudesta kymmeneen poikasta, useamman kerran vuodessa.
”Äkkiähän sillä lihantuotannolla saa tuon alkukustannuksen katettua.”
Rahaa säästääkseen moni kaneja tuskin kuitenkaan kasvattaa.
”Onhan siinä työtä. Kania täytyy hoitaa, lopulta se pitää teurastaa ja liha valmistaa. Mutta sittenhän sä tiedät, miten se liha on tuotettu. Mä itse pidän siitä ajatuksesta, että kun se kani on siinä lautasella, mä tiedän, miten se on syntynyt, miten sitä on hoidettu ja miten se on kuollut.”
Tästä syystä Mehtonen pitää kaninlihaa ekologisena lihana. Kania ei kuljeteta pitkiä matkoja teurastamoon, vaan se teurastetaan itse käyttämällä tainnutusjousta ja terävää veistä. Teurastamiseen ei tarvita erillisiä lupia, mutta koulutusta Mehtonen suosittelee. Kaninlihaa ei myöskään kuljeteta kauppoihin, eikä sen matkalla lautaselle ole useita välikäsiä. Kaiken voi tehdä itse.
”Luulen, että syynä kasvatukseen on se, että tehotuotettua lihaa vierastetaan.”
Suomessa on tällä hetkellä alle kymmenen ammattimaista yritykseksi rekisteröitynyttä lihakanintuottajaa, jotka myyvät tuottamaansa kaninlihaa eteenpäin. Mutta kotitarvekaninkasvattajia on satoja.
”Viimeisen kymmenen vuoden aikana omavaraistalouteen siirtymisestä on tullut trendi ja se on tullut enemmän nuorten ihmisten tietoisuuteen. Niille, jotka tiedostavat esimerkiksi tehotuotannon ongelmat, voisi olla luontevampaa syödä sellaista lihaa, jonka alkuperän he tietävät.”
Toisaalta nuoret ovat myös niitä, jotka vierastavat ajatusta kanista tuotantoeläimenä. He mieltävät kanin lemmikiksi. Ja sen Mehtonen ymmärtää.
Mehtosen kotona jokainen kani nimetään, vaikka ne lopulta päätyvätkin pataan. Se, että kani lopuksi tapetaan ja syödään, ei vaikuta siihen, miten Mehtonen suhtautuu eläimeen.
”Tavallaan omakin suhteeni kaneihin on verrattavissa lemmikin ja omistajan väliseen suhteeseen. Mä arvostan sitä eläintä heti sen elämän alusta saakka. Kun se syntyy, mä tiedän mihin tarkoitukseen se kasvaa.”
Mehtosen mukaan ihmettelyä siitä, kuinka oman lemmikkieläimensä voi syödä, kuulee aika ajoin.
”Kysytään, että söisitkö sä kissan tai koiran. No minähän aina sanon, että voin syödä ihan mitä vaan.”
Enää Mehtosen lähipiirissä tai työporukassa aiheeseen ei kuitenkaan suhtauduta ihmettelevästi.
Kaninjalkaan ruokapöydässä on totuttu.
Laura Mehtonen
_______________________________________________________
Laura Mehtosen ohje kaninlihan valmistukseen
∙ Yksi kokonainen kani, eli etu- ja takajalat, kuveliha sekä sisä- ja ulkofileet, leikataan annospaloiksi. Lihan pintaan hierotaan suolaa ja mustapippuria, voidaan myös voidella sinapilla.
∙ Liha ruskistetaan kevyesti pannulla voissa.
∙ Uunivuokaan laitetaan pohjalle 2 dl pitkäjyväistä riisiä, 6 dl vettä ja yksi liemikuutio sekä oman maun mukaan loraus makeaa chilikastiketta. Vaihtelua saa esimerkiksi lisäämällä purkillisen ananaspaloja tai paprikan paloiteltuna.
∙ Ruskistetut lihapalat asetetaan riisien päälle. Pannu huuhdellaan noin 1 dl vettä, joka lisätään vuokaan.
∙ Vuoka laitetaan uunin keskitasolle, lämpötilaksi 125 astetta. Annetaan hautua ilman kantta noin kolme tuntia.
∙ Nostetaan lämpötila 150 asteeseen ja annetaan hautua vielä tunnin ajan. Tässä vaiheessa voi joutua lisäämään hieman nestettä.
∙ Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilemista ja ripottele pinnalle persiljaa ja nauti!