JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mitä sitten, jos uni ei tule? Unettoman yö kuluu hitaasti ja hiljaa

Jo­kai­sel­la on jos­kus ol­lut vai­keuk­sia nuk­ku­mi­sen kans­sa. El­len Aho­sel­le val­vo­mi­nen on kui­ten­kin jo­ka­öis­tä.

Unet­to­muus

13.12.2019
Ellen Ahonen katsoo tietokoneeltaan paljon sarjoja öisin. Hänen suosikkejaan ovat varsinkin jännärit. KUVA: Reetta Multanen

Ellen Ahonen katsoo tietokoneeltaan paljon sarjoja öisin. Hänen suosikkejaan ovat varsinkin jännärit. KUVA: Reetta Multanen

Reetta Multanen

Reet­ta Mul­ta­nen

Vart­tia vail­le il­ta­kym­me­nen El­len Aho­nen jää pois rai­ti­o­vau­nus­ta Hel­sin­gin Pu­na­vuo­res­sa. Hän huo­maa, et­tä py­säk­ki on vää­rä. Vie­lä oli­si pi­tä­nyt odot­taa yk­si väli en­nen vau­nus­ta pois­tu­mis­ta.

“Tämä on just täl­lais­ta, et­tei pys­ty kes­kit­ty­mään ja tu­lee kai­ken­lai­sia pie­niä unoh­duk­sia”, hän sa­noo.

Ko­ti­mat­ka tait­tuu on­nek­si ja­lan­kin, ja pian saa­vu­taan van­han ki­vi­sen ker­ros­ta­lon eteen. Mat­ka jat­kuu por­tai­ta ylös Aho­sen yk­si­öön. Pie­nen ko­din va­lais­tus on läm­min ja hie­man hä­mä­rä. Ta­va­roi­ta ei ole pal­jon lu­kuun ot­ta­mat­ta val­ta­vaa kir­ja­hyl­lyä, joka kii­pe­ää koko sei­nän kor­keu­del­le ja joka not­kuu kir­jois­ta ja eri­näi­sis­tä ta­va­rois­ta.

Vas­ta­päis­tä sei­nus­taa ko­ris­ta­vat lat­ti­a­re­mon­tin tar­vik­keet.

“Teen ai­na niin, et­tä hom­maan tar­vik­keet en­sin ja vas­ta sit­ten käyn miet­ti­mään, kuka tä­män lat­ti­an mul­le kor­jai­si”, Aho­nen nau­rah­taa. Hän is­tuu alas pie­nen keit­ti­ön­pöy­tän­sä ää­reen niin kuin usein en­nen nuk­ku­maan­me­noa. Pa­rin tun­nin pääs­tä on taas ai­ka men­nä sän­kyyn ma­kaa­maan, ja sii­tä al­kaa unet­to­muus.

Aho­nen, 68, on kär­si­nyt unet­to­muu­des­ta kym­me­ni­sen vuot­ta. Hän saat­taa nuk­kua kah­dek­san tun­tia vii­kos­sa, ja mo­ni­na öi­nä uni ei tule edes tun­nik­si. Aho­nen on ol­lut pik­ku­ty­tös­tä läh­tien vä­hä­u­ni­nen mut­ta sil­ti pir­teä, jo­ten vie­lä 2000-lu­vun alus­sa uni­on­gel­mien pa­he­ne­mis­ta oli vai­kea huo­ma­ta.

“Lää­kä­riin me­nin, kun unet­to­muus al­koi ol­la jat­ku­vaa. Mul­la oli sel­lai­nen ryt­mi, et­tä nu­kuin al­kuil­las­ta ja he­rä­sin puo­li kah­den ai­kaan yöl­lä. Ei sii­hen uni­ai­kaa hir­ve­äs­ti jää­nyt”, hän muis­te­lee.

Aho­nen kävi tu­tul­la yleis­lää­kä­ril­lä, joka mää­rä­si hä­nel­le nu­kah­ta­mis­lää­ke Nor­mi­so­nia. Aho­nen jat­koi bent­so­di­at­se­pii­ni­lää­ki­tys­tä epä­sään­nöl­li­ses­ti vuo­sia, mut­ta pil­le­rit ei­vät aut­ta­neet unet­to­muu­teen. Vuon­na 2013, kun Aho­nen jäi eläk­keel­le toi­mit­ta­jan työs­tään, on­gel­mat pa­he­ni­vat. Sil­loin yleis­lää­kä­ril­tä lop­pui­vat kei­not.

“Lää­kä­ri sa­noi, et­tei hän tie­dä, mi­ten ede­tä täs­tä. Hän ke­hot­ti kään­ty­mään erään toi­sen lää­kä­rin puo­leen. Minä me­nin ja hän hoi­ti. Sii­nä tai­si ol­la Mir­ta­za­pi­nia, ja hän vaih­toi nu­kah­ta­mis­lääk­keen Nor­mi­so­nis­ta Som­no­rik­si”, Aho­nen lu­et­te­lee.

Pit­kä­ai­kai­ses­ta unet­to­muu­des­ta kär­sii Suo­mes­sa lä­hes 12 pro­sent­tia ai­kuis­vä­es­tös­tä. Unet­to­muu­den hoi­toon mää­rä­tään lääk­kei­tä, jois­ta mo­nia käy­te­tään myös esi­mer­kik­si ma­sen­nuk­sen tai ki­pu­ti­lo­jen hoi­toon. Ylei­sim­piä lääk­kei­tä ovat Nor­mi­so­nis­sa­kin vai­kut­ta­va­na ai­nee­na toi­mi­vat bent­so­di­at­se­pii­nit. Ne ovat kes­kus­her­mos­toa la­maa­via yh­dis­tei­tä, jot­ka pois­ta­vat ah­dis­tu­nei­suut­ta, jän­ni­tys­tä ja pel­koa sekä ren­tout­ta­vat miel­tä ja li­hak­sia.

Lääk­kei­den ne­ga­tii­vi­siin vai­ku­tuk­siin kuu­lu­vat esi­mer­kik­si vä­sy­mys, mo­to­ris­ten tai­to­jen heik­ke­ne­mi­nen, muis­ti- ja kes­kit­ty­mis­ky­vyn vai­keu­tu­mi­nen, ma­sen­nus ja sek­su­aa­li­nen ha­lut­to­muus. Bent­so­di­at­se­pii­nit myös vah­vis­ta­vat la­maa­vien ai­nei­den, ku­ten al­ko­ho­lin, toi­min­taa. Ne ai­heut­ta­vat her­käs­ti riip­pu­vuut­ta.

Bent­so­di­at­se­pii­ne­ja käy­te­tään jos­kus myös päih­ty­mys­tar­koi­tuk­seen tai vah­vis­ta­maan päih­ty­mys­ti­laa. Bent­so­di­at­se­pii­ne­ja si­säl­tä­vien lääk­kei­den käyt­töä uni­häi­ri­öi­hin suo­si­tel­laan ra­jat­ta­vak­si muu­ta­maan viik­koon riip­pu­vuus­ris­kin ta­kia.

Mir­tat­sa­pii­ni on toi­nen lä­hin­nä ma­sen­nuk­sen hoi­toon tar­koi­tet­tu rau­hoit­ta­va lää­ke, jota käy­te­tään pie­ni­nä an­nok­si­na myös nu­kah­ta­mis­lääk­kee­nä. Se vai­kut­taa kes­kus­her­mos­ton vä­lit­tä­jä­ai­nei­den, ku­ten se­ro­to­nii­nin toi­min­taan si­ten, et­tä ma­sen­nuk­sen oi­reet lie­vit­ty­vät.

Lääk­keen hait­ta­vai­ku­tuk­sia ovat muun mu­as­sa ruo­ka­ha­lun li­sään­ty­mi­nen, pai­non­nou­su, une­li­ai­suus, suun kui­vu­mi­nen ja pään­sär­ky. Mir­tat­sa­pii­ni voi pa­ra­dok­saa­li­ses­ti ai­heut­taa myös unet­to­muut­ta, epä­nor­maa­le­ja unia ja ki­pu­ti­lo­ja. Lää­ke voi häi­ri­tä var­sin­kin kuu­rin al­ku­vai­hees­sa kes­kit­ty­mis­tä ja ha­vain­noin­ti­ky­kyä.

Ke­ti­pi­no­rin vai­kut­ta­va ai­ne ke­ti­a­pii­ni on skit­sof­re­ni­an ja kak­si­suun­tai­sen mie­li­a­la­häi­ri­ön hoi­toon tar­koi­tet­tu psy­koo­si­lää­ke. Sen on to­det­tu ole­van var­sin te­ho­kas, mut­ta sil­lä voi ol­la myös voi­mak­kai­ta hait­ta­vai­ku­tuk­sia, ku­ten muu­tok­set pai­nos­sa, ve­ren so­ke­ri­ar­vois­sa ja ras­va-ar­vois­sa. Lää­ke voi ai­heut­taa li­säk­si kou­ris­tus­koh­tauk­sia ja uni­ap­ne­aoi­reyh­ty­mää.

Tuo­te­se­los­tei­ta tut­ki­va huo­maa, et­tä mo­nia uni- ja nu­kah­ta­mis­lääk­kei­tä käy­te­tään eri­lais­ten mie­len­ter­vey­son­gel­mien hoi­toon. Kaik­kien lääk­kei­den tuo­te­se­los­teis­sa ei edes mai­ni­ta unet­to­muut­ta. Uni­on­gel­mien lää­kin­näl­lä on­kin vah­va side mie­len­ter­vey­son­gel­mien hoi­toon.

Unet­to­muu­den hoi­toon on li­säk­si tar­jol­la run­saas­ti lääk­keet­tö­miä vaih­to­eh­to­ja. Unen laa­dun pa­ran­ta­mi­sen en­si­as­ke­lei­ta on hyvä uni­hy­gie­nia, eli esi­mer­kik­si tar­peek­si vii­leä ja pi­meä huo­ne, kun­nol­li­nen sän­ky ja pe­ti­vaat­teet. Li­säk­si hy­vis­tä elin­ta­vois­ta huo­leh­ti­mi­nen, kun­nol­li­nen syö­mi­nen ja riit­tä­vä lii­kun­ta ovat mo­nil­le tut­tu­ja eh­do­tuk­sia. Unet­to­mal­le voi­daan suo­si­tel­la esi­mer­kik­si hen­gi­tys- ja ren­tou­tu­mis­har­joi­tuk­sia, joi­den tar­koi­tuk­se­na on rau­hoit­taa ke­hoa ja miel­tä.

Ko­ti­kons­tit ei­vät lopu tä­hän: mark­ki­noil­la on run­saas­ti eri­lai­sia tuot­tei­ta ja pal­ve­lui­ta, joi­den väi­te­tään aut­ta­van unet­to­muu­teen. Esi­mer­kik­si roh­to­vir­ma­juu­ri-kas­vis­ta saa­ta­vaa va­le­ri­aa­naa kau­pi­tel­laan unen laa­dun pa­ran­ta­ja­na, vaik­ka sen teho on Duo­de­ci­min mu­kaan ver­rat­ta­vis­sa lu­me­hoi­toon. Myös kär­si­mys­kuk­kau­ut­teen ja vii­me ai­koi­na pal­jon jul­ki­suut­ta saa­neen CBD- eli kan­na­bi­di­o­li­öl­jyn väi­te­tään pa­ran­ta­van nu­kah­ta­mis­val­miut­ta ja lie­vit­tä­vän stres­siä. Pai­no­pei­tot ovat yk­si uu­sis­ta unen­laa­dun pa­ran­ta­mi­sen tren­deis­tä ja pe­rus­tu­vat ke­hon rau­hoit­ta­mi­sel­le.

Edel­lä mai­nit­tu­jen li­säk­si uu­sia tuot­tei­ta ja pal­ve­lui­ta unen hoi­toon kek­si­tään jat­ku­vas­ti. Kos­ka uni­lääk­kei­tä ei nu­kah­ta­mis­hor­mo­ni me­la­to­nii­nia lu­kuun ot­ta­mat­ta saa il­man re­sep­tiä, ky­syn­tää vaih­to­eh­toi­sil­le hoi­to­kei­noil­le on run­saas­ti.

Hy­vin­voin­ti­bis­nes hyö­tyy unet­to­muu­des­ta pal­jon: unet­to­muu­den pa­ran­ta­mi­sek­si kau­pa­taan rei­ki­hoi­to­kurs­se­ja, her­mo­ra­ta­hie­ron­taa, kris­tal­li- ja ener­gi­a­hoi­to­ja. Ark­ki­teh­ti Ma­ria Nor­di­nin kri­ti­soi­tu Eroon oi­reis­ta -verk­ko­kurs­si ke­hot­taa pää­se­mään eroon mo­nis­ta vai­vois­ta, ku­ten unet­to­muu­des­ta, muok­kaa­mal­la ai­vo­ja mie­li­ku­va­har­joi­tuk­sil­la ja mik­ro­bi­o­min op­ti­moin­nil­la.

Eri­lais­ten hoi­to­jen on­gel­ma on se, et­tei nii­den tu­ek­si löy­dy vält­tä­mät­tä kat­ta­vaa tie­teel­lis­tä tut­ki­mus­ta, joil­la hoi­to­jen teho oli­si tut­kit­tu. Vaih­to­eh­to­hoi­dot voi­vat ol­la käyt­tä­jäl­le jopa vaa­ral­li­sia, jos nii­den li­säk­si ei kon­sul­toi­da ter­vey­sa­lan am­mat­ti­lais­ta.

Unettomuus on vaivannut Ellen Ahosta jo vuosikymmenen ajan. Ahonen suhtautuu uniongelmiinsa kuitenkin tyynesti. KUVA: Reetta Multanen

Unettomuus on vaivannut Ellen Ahosta jo vuosikymmenen ajan. Ahonen suhtautuu uniongelmiinsa kuitenkin tyynesti. KUVA: Reetta Multanen

Reetta Multanen

Aho­nen tes­ta­si uu­den lää­kä­rin mää­rää­miä lääk­kei­tä, mut­ta uni ei vie­lä­kään tul­lut. Vuon­na 2014 Ahos­ta ke­ho­tet­tiin ot­ta­maan yh­teyt­tä Mark­ku Par­ti­sen ve­tä­mään Hel­sin­gin Unik­li­nik­kaan. Unik­li­nik­ka kes­kit­tyy uni­häi­ri­öi­den ja uni­on­gel­mien di­ag­nos­tiik­kaan ja hoi­toon, ja Par­ti­nen on suo­ma­lai­sen uni­tut­ki­muk­sen edel­lä­kä­vi­jä.

“Nu­kuin yh­den yön unik­li­ni­kal­la piu­hoi­tet­tu­na. Mi­nul­la oli myös kak­si viik­koa ak­tii­vi­suus­ran­ne­ke, joka mit­ta­si elin­toi­min­to­ja, ja sa­maan ai­kaan pi­det­tiin uni­päi­vä­kir­jaa. Sii­hen piti mer­ki­tä kaik­ki ruo­kai­lut, ko­la­juo­mien naut­ti­mi­set ja yöl­lä he­rää­mi­set ja nii­den syyt”, Aho­nen ker­too.

Unik­li­ni­kal­ta Aho­nen sai di­ag­noo­sin: poik­keuk­sel­li­sen vai­kea unet­to­muus. It­se di­ag­noo­sis­sa ei ol­lut mi­tään, mitä Aho­nen ei jo tie­täi­si, mut­ta sel­vyy­den saa­mi­nen oli hel­po­tus. Aho­sen uni­on­gel­mat ei­vät esi­mer­kik­si joh­tu­neet fyy­si­sis­tä te­ki­jöis­tä, sil­lä ne tes­tat­tiin ja sul­jet­tiin pois kli­ni­kal­la. Uu­dek­si lääk­keek­si an­net­tiin psy­koo­si­lää­ke Ke­ti­pi­nor, jos­ta ei kui­ten­kaan ol­lut apua.

Seu­raa­vat vuo­det Aho­nen jat­koi vä­häi­sil­lä unil­la, kun­nes vuo­den 2019 lop­pu­ke­säs­tä hän ta­pa­si jäl­leen uu­den ter­veys­kes­kus­lää­kä­rin. Täl­lä ker­taa Aho­nen ha­lu­si kar­toit­taa mah­dol­li­suuk­sia lääk­keet­tö­mään hoi­toon. Lää­kä­ri tie­si­kin fy­si­o­te­ra­peu­tin, joka oli kiin­nos­tu­nut uni­on­gel­mien hoi­ta­mi­ses­ta.

Fy­si­o­te­ra­peut­ti tut­ki Aho­sen ja to­te­si muun mu­as­sa sen, et­tä Aho­nen sai­si ve­tää hen­keä hie­man sy­vem­min. Aho­sen mu­kaan kes­kus­te­lu fy­si­o­te­ra­peu­tin kans­sa oli hyvä, mut­ta kaik­kia neu­vo­ja hän ei al­le­kir­joi­ta.

“Hä­nel­lä oli vä­hän täl­lai­sia huu­haa­jut­tu­ja. Tie­dän, et­tä fy­si­o­te­ra­peu­tin tar­koi­tus oli hyvä ja hän oli to­del­la ai­to ja re­hel­li­nen. Tun­tui vain sil­tä, et­tä hän oli ot­ta­nut näi­tä muo­ti­vir­tauk­sia vas­taan it­se ai­ka kri­tii­kit­tö­mäs­ti”, Aho­nen nau­rah­taa.

“Eh­do­tuk­set oli­vat mind­ful­l­ness-tyyp­pi­siä, jo­tain so­lu­ta­son bi­o­lo­gi­aan viit­taa­via. Ou­doim­pia väit­tei­tä oli se, et­tä kipu ei pa­ra­ne lääk­keel­lä vaan et­tä se on ih­mi­sen mie­lel­lä pa­ran­net­ta­vis­sa. Mut­ta jos sä läh­det il­man an­ti­bi­oot­te­ja sep­sis­tä pa­ran­ta­maan, niin huo­nos­ti käy”, hän jat­kaa.

Aho­nen myön­tää ole­van­sa skep­ti­nen “huu­haal­le”, vaih­to­eh­toi­sil­le unet­to­muu­den hoi­to­kei­noil­le. Hän on en­ti­se­nä toi­mit­ta­ja­na läh­dek­riit­ti­nen ja luot­taa enem­män tie­teel­li­seen tut­ki­muk­seen kuin ko­ke­mu­sa­si­an­tun­ti­joi­den va­kuut­te­luun.

“Jos joku on­nis­tuu hen­ki­pa­ran­ta­mi­sel­la pa­ran­ta­maan unet­to­muu­den, se on ihan hyvä. Mut­ta se kei­no ei toi­mi mi­nun koh­dal­la­ni”, Aho­nen poh­tii.

Seu­raa­vak­si Aho­nen ai­koo suun­na­ta yk­si­tyi­sen ter­vey­sa­se­man psy­ki­at­ril­le sii­nä toi­vos­sa, et­tä sitä kaut­ta hän löy­täi­si uu­sia hoi­to­kei­no­ja unen saa­mi­seen.

"Jos sä läh­det il­man an­ti­bi­oot­te­ja sep­sis­tä pa­ran­ta­maan, niin huo­nos­ti käy."

Vaik­ka Aho­nen ei huu­haa­hoi­toi­hin us­ko, hän on ko­keil­lut mo­nia lääk­keet­tö­miä kei­no­ja unet­to­muu­teen. Hän ei esi­mer­kik­si juo kah­via tai ko­la­juo­mia kah­den jäl­keen il­ta­päi­väl­lä. Aa­mui­sin kah­via kyl­lä me­nee, vaik­kei Aho­nen sen maus­ta vä­li­tä­kään.

“Juon sitä oi­ke­as­taan vain lääk­kee­nä”, hän tun­nus­taa.

Aho­nen yrit­tää men­nä nuk­ku­maan yleen­sä kym­me­nen ja kah­den­tois­ta vä­lil­lä. Pai­no sa­nal­la yrit­tää, sil­lä mo­ni­na öi­nä uni ei tule lain­kaan. Aho­sel­la ei ole tiet­ty­jä il­ta­ru­tii­ne­ja ham­pai­den pe­sun ja il­ta­tu­pa­kan li­säk­si.

“Kun yöl­lä on le­vo­ton olo, nou­sen ylös ja is­tun. Saa­tan käy­dä ne­tis­sä kat­so­mas­sa jo­tain tai kat­soa telk­ka­ria tai Netf­li­xiä. Teen myös neu­lei­ta, sil­lä mi­nun ei tar­vit­se kat­soa neu­lee­seen. Neu­le on ikään kuin stres­si­le­lu”, Aho­nen ker­too ja al­kaa lu­e­tel­la mo­nia Netf­lix-sar­jo­ja, joi­ta hän on unet­to­mi­na öi­nä kat­so­nut. Suo­sik­ke­ja ovat muun mu­as­sa Orp­han Black ja Ori­gi­nal An­gel.

Aho­nen suh­tau­tuu unet­to­muu­teen­sa hät­käh­dyt­tä­vän tyy­nes­ti. Hän pu­huu val­veil­la vie­te­tyis­tä öis­tä neut­raa­liin ää­nen­sä­vyyn ja pai­not­taa hy­väk­sy­vän­sä asi­at sel­lai­si­na kuin ne ovat. Hän ei myös­kään tun­ne syyl­li­syyt­tä val­vo­mi­ses­taan.

Toi­si­naan epä­toi­vo nos­taa kui­ten­kin pää­tään.

“On jak­so­ja, jol­loin alan jo il­ta­päi­väl­lä pel­kää­mään yö­tä, mut­ta val­vo­mi­nen on mi­nul­le jo niin jo­ka­päi­väis­tä, et­ten enää osaa pe­lä­tä. Mie­les­tä­ni unet­to­muus ei ole mi­nul­la stres­si­pe­räi­nen jut­tu. Kun se fii­lis kui­ten­kin is­kee, mie­li­a­la on sil­loin muu­ten­kin al­haal­la”, Aho­nen poh­tii.

“Pa­hat fii­lik­set ovat pa­niik­ki­koh­tauk­sen omai­sia. Mie­tin, et­tä täl­lais­ta­ko tämä ai­na on ja en­kö mä saa enää iki­nä un­ta. Sa­mal­la on sel­lai­nen aja­tus, et­tä taas tu­lee hel­ve­tin pit­kä yö, mut­ta aa­mul­la, kun ru­pe­an keit­te­le­mään kah­via, niin huo­maan, et­tä no­pe­as­ti­han tämä meni”, hän jat­kaa.

Unet­to­muu­den ta­kia Aho­nen ei juu­ri vie­tä öi­tä ys­tä­vien­sä luo­na. Poik­keuk­se­na on mies, jota hän on ta­pail­lut ne­li­sen vuot­ta. Mies on to­dis­ta­nut Aho­sen pa­him­mat unet­to­muus­jak­sot.

“Hän on niin ym­mär­tä­väi­nen, et­tä saan kat­soa telk­ka­ria hil­jai­sel­la ei­kä hän är­syyn­ny. Hän on ih­meen rela kai­kes­sa muus­sa­kin suh­tau­tu­mi­ses­sa, hy­väk­syy”, Aho­nen sa­noo hy­myil­len.

"Mie­tin, et­tä täl­lais­ta­ko tämä ai­na on. Sa­mal­la on aja­tus, et­tä taas tu­lee hel­ve­tin pit­kä yö."

Jon­kin ajan ku­lut­tua Aho­nen hörp­pää vet­tä isos­ta muo­vi­pul­los­ta ja ky­syy: “Saa­ko pu­hua sek­sis­tä?”

Sek­sin hyö­dyis­tä unet­to­muu­den hoi­dos­sa on pu­hut­tu pit­kään, ja sek­si voi aut­taa nu­kah­ta­maan il­lal­la pa­rem­min. Aho­nen ei sek­sin jäl­keen vält­tä­mät­tä nu­kah­da, mut­ta ren­tou­tu­mi­sen tun­ne on eri­lai­nen kuin vaik­ka­pa hi­ki­lii­kun­nan har­ras­ta­mi­sen jäl­keen.

“Se on niin ko­ko­nais­val­tais­ta ja sel­lais­ta, et­tä sii­hen kes­kit­tyy täy­sil­lä ja se tuot­taa nau­tin­toa. Kun kat­soo toi­sen il­mei­tä ja nau­tin­toa, ja naut­tii myös toi­sen nau­tin­nos­ta”, hän poh­tii.

Aho­sen mie­sys­tä­vä nu­kah­taa it­se no­pe­as­ti, mut­ta se ei Ahos­ta häi­rit­se.

“Se on okei. Ei mua se häi­rit­se. Sil­loin pai­nau­dun hä­nen ol­ka­pää­tään vas­ten ja jos­kus olen saat­ta­nut jopa nuk­kua it­se­kin. Jos­kus on tosi tur­val­lis­ta nuk­kua pe­rus­tur­val­li­sen mie­hen vie­res­sä. Lä­hei­syys on tie­tyl­lä ta­paa ai­ka jees”, hän ker­too.

Lä­hei­syys on jo­tain, mi­hin Aho­nen ei ole nuo­ruu­des­saan tot­tu­nut. Hän kas­voi Itä-Suo­mes­sa pie­nes­sä maa­lais­ky­läs­sä, ja hä­nen van­hem­pan­sa oli­vat to­del­la tiuk­ko­ja.

“Mi­nul­la oli hy­vin äk­ki­pi­kai­set ja an­ka­rat van­hem­mat. Voi­si sa­noa mel­kein, et­tä äi­ti­ni oli jos­sain suh­tees­sa ky­ke­ne­mä­tön las­ten kas­vat­ta­mi­seen. Hän tu­kis­ti ja an­toi luu­nap­pe­ja, pu­hu­mat­ta­kaan hen­ki­ses­tä puo­les­ta”, Aho­nen sa­noo.

“Elin koko lap­suu­te­ni ja nuo­ruu­te­ni kau­hun ti­las­sa ja pel­kä­sin nii­tä ih­mi­siä (van­hem­pia). Sa­man­tyyp­pis­tä tun­net­ta on sel­ke­äs­ti myös unet­to­muu­des­sa­ni”, hän poh­tii.

“Kou­lus­sa oli hel­pom­paa, mut­ta kun suun­ta­sin ko­tiin päin, al­koi pe­lot­taa, mitä ky­län mui­jat oli­vat äi­dil­le ker­to­neet. Hän piti mi­nul­le kuu­lus­te­lu­ja. Hän oli kai­kin puo­lin kau­hea ih­mi­nen”, Aho­nen jat­kaa ja vai­ke­nee het­kek­si.

Aho­nen kävi 80-lu­vul­la psy­ko­a­na­lyy­ti­kon luo­na puo­li­tois­ta vuot­ta. Käyn­neil­lä sel­vi­si, et­tä pa­hoin­pi­te­lyn li­säk­si Ahos­ta oli käy­tet­ty sek­su­aa­li­ses­ti hy­väk­si lap­suu­des­sa. Psy­ko­a­na­lyy­sis­tä oli Aho­sen mu­kaan pal­jon hyö­tyä. Ana­lyy­tik­ko oli Aho­sen mu­kaan en­sim­mäi­nen ih­mi­nen, joka ym­mär­si hän­tä. Hän ko­kee, et­tä hän on ai­na­kin osit­tain pääs­syt yli men­nei­syy­den ta­pah­tu­mis­ta. Äi­din kont­rol­loi­mi­sen tar­ve ei ole Aho­sel­le pe­riy­ty­nyt.

“Olin kyl­lä hel­pot­tu­nut kun pää­sin pois 19-vuo­ti­aa­na en­sim­mäi­sen har­joit­te­lu­paik­ka­ni myö­tä. Sil­loin se ei kui­ten­kaan tun­tu­nut niin voi­mak­kaal­ta kuin myö­hem­min”, Aho­nen poh­tii.

Men­nei­syy­den trau­maat­ti­set ta­pah­tu­mat voi­vat ai­heut­taa muun mu­as­sa uni­on­gel­mia jopa vuo­si­kau­sia ta­pah­tu­mien jäl­keen. Trau­maat­ti­set muis­tot voi­vat ai­heut­taa jat­ku­vaa va­ruil­la­o­loa, jon­ka ta­kia nu­kah­ta­mi­nen tai unes­sa py­sy­mi­nen on vai­ke­aa.

Lap­suu­den stres­saa­vat ko­ke­muk­set jät­tä­vät tut­ki­mus­ten mu­kaan py­sy­vän jäl­jen ai­voi­hin. Esi­mer­kik­si lai­min­lyön­tiä ko­ke­neet lap­set nu­kah­ta­vat ai­kui­si­na ta­val­lis­ta huo­nom­min.

Ylei­sin unet­to­muu­den psyyk­ki­nen syy on kui­ten­kin ma­sen­nus. Ma­sen­tu­neet ovat sy­väs­sä unes­sa pal­jon vä­hem­män kuin ter­veet, mikä tar­koit­taa sitä, et­tä unen le­vol­li­sin ja pa­laut­ta­vin vai­he jää vä­hiin. Vaik­ka ma­sen­tu­nut ih­mi­nen nuk­kui­si pal­jon, hä­nen unen­sa laa­tu on huo­noa, ei­kä hän vält­tä­mät­tä koe le­vän­neen­sä tar­peek­si. Unet­to­muus puo­les­taan vai­keut­taa ma­sen­nuk­ses­ta pa­ra­ne­mis­ta. Unet­to­muut­ta hoi­ta­es­sa on­kin tär­ke­ää sul­kea pois ma­sen­nuk­sen mah­dol­li­suus.

Kel­lo 1.31 Aho­nen me­nee nuk­ku­maan. Tänä yö­nä hän ha­lu­aa eh­dot­to­mas­ti ol­la pat­jal­la lat­ti­al­la oman sän­kyn­sä si­jaan.

“Ha­lu­an ko­keil­la, sai­si­ko un­ta pa­rem­min lat­ti­al­la”, hän to­kai­see ja nau­raa pe­rään.

“Nyt vä­hän jo vä­syt­tää­kin.”

Asun­to on hii­ren­hil­jai­nen. Edes ul­koa ei juu­ri kuu­lu kau­pun­gin ää­niä. Sei­nä­kel­lo­a­kaan ei ole.

Kah­del­ta Aho­nen lait­taa aa­mu­ta­kin pääl­leen, käy ves­sas­sa ja polt­taa tu­pa­kan. Puo­len tun­nin ku­lut­tua hän käy uu­del­leen ves­sas­sa. Etei­sen vie­res­sä si­jait­se­va jää­kaap­pi al­kaa hu­ris­ta vai­me­as­ti. Ver­ho­jen vä­lis­tä ka­jas­taa hä­myi­nen valo.

Kol­men ai­kaan kuu­los­taa sil­tä kuin Aho­nen kuor­sai­si. Pian hän kui­ten­kin nou­see taas is­tu­maan pöy­tän­sä ää­reen. Uni ei tule vie­lä­kään.

Var­tin yli nel­jä Aho­nen käy jäl­leen ves­sas­sa ja me­nee ulos. Vart­tia vail­le vii­si kuu­los­taa taas sil­tä, et­tä hän saat­tai­si nuk­kua, mut­ta koh­ta hän nou­see­kin is­tu­maan. Jää­kaap­pi hu­ri­see jäl­leen, mut­ta muu­ten asun­nos­sa val­lit­see hä­myi­nen hil­jai­suus läpi yön.

Yöl­li­nen le­vot­to­muus on mo­nen unet­to­man on­gel­ma. Noin 5–15 pro­sent­tia vä­es­tös­tä kär­sii jos­kus esi­mer­kik­si le­vot­to­mis­ta ja­lois­ta. Le­vot­to­mat ja­lat il­me­ne­vät var­sin­kin le­po­ti­las­sa epä­miel­lyt­tä­vä­nä tun­tee­na ja­lois­sa. Tun­ne hel­pot­taa kun jal­ko­ja lii­kut­te­lee. Kun le­vot­to­mat ja­lat vai­vaa­vat yli kol­mes­ti vii­kos­sa vä­hin­tään kol­men kuu­kau­den ajan, pu­hu­taan le­vot­to­mien jal­ko­jen synd­roo­mas­ta.

Le­vot­to­mien jal­ko­jen ai­heut­ta­jaa tut­ki­taan jat­ku­vas­ti, ja täl­lä het­kel­lä tie­de­tään, et­tä kyse on kes­kus­her­mos­ton do­pa­mii­ni­ai­neen­vaih­dun­nan häi­ri­ös­tä. Esi­mer­kik­si rau­dan puu­te voi pa­hen­taa oi­rei­ta, sil­lä do­pa­mii­ni­her­mos­to tar­vit­see toi­mi­ak­seen rau­taa.

Le­vot­to­mat ja­lat voi­vat hai­ta­ta nuk­ku­mis­ta pal­jon­kin, sil­lä epä­miel­lyt­tä­vä tun­ne ja­lois­sa ei läh­de en­nen kuin nii­tä lii­kut­te­lee. Vai­va on ylei­sem­pi yli 40-vuo­ti­ail­la ja yleis­tyy iän myö­tä.

Ikä vai­kut­taa unen saan­tiin muu­ten­kin. Nu­kah­ta­mi­seen me­nee enem­män ai­kaa, uni on ke­vy­em­pää ja yöl­li­sen he­rää­mi­sen jäl­keen voi ol­la vai­ke­am­paa saa­da un­ta. Ikään­ty­neil­lä uni­ryt­mi­kin voi muut­tua. Ikään­ty­mi­sen tuo­mia luon­nol­li­sia uni­muu­tok­sia ja unet­to­muut­ta voi siis ol­la vai­kea erot­taa toi­sis­taan.

Ahonen keittää aamukahvinsa ilman kahvinkeitintä. Hän juo kahvia vain piristyäkseen, maulla ei ole niin väliä. KUVA: Reetta Multanen

Ahonen keittää aamukahvinsa ilman kahvinkeitintä. Hän juo kahvia vain piristyäkseen, maulla ei ole niin väliä. KUVA: Reetta Multanen

Reetta Multanen

Aa­mu­kuu­del­ta Aho­nen te­kee kah­via. Hän keit­tää vet­tä ja kaa­taa sen kah­vil­la täy­te­tyn suo­dat­ti­men läpi suu­reen mu­kiin.

“Ei­pä tul­lut taas nu­kut­tua”, Aho­nen to­kai­see hil­pe­äs­ti.

Aho­sel­la ei ole ta­pa­na syö­dä heti aa­mus­ta. Ruo­ka­ha­lu he­rää yleen­sä vas­ta pari tun­tia “he­rää­mi­sen” jäl­keen. Sitä en­nen Aho­nen eh­tii juo­da kah­via rau­has­sa ja käy­dä kau­pas­sa.

“Tä­män ta­kia ym­pä­ri vuo­ro­kau­den au­ki ole­vat kau­pat ovat tosi kä­te­viä”, Aho­nen to­te­aa pu­kies­saan tak­kia pääl­le.

Vie­lä on var­mis­tet­ta­va pa­riin ot­tee­seen, et­tä sekä lom­pak­ko, kän­nyk­kä et­tä avai­met ovat mu­ka­na. Sen jäl­keen Aho­nen as­tuu rap­pu­käy­tä­vään ja ve­tää ul­ko-oven pe­räs­sään kiin­ni. Ovea ko­ris­ta­vat mo­net lem­mik­kie­läi­mis­tä ker­to­vat tar­rat. Aho­sel­la kun oli ai­koi­naan pari kis­saa.

Haas­tat­te­lua seu­raa­va­na maa­nan­tai­na Aho­nen päi­vit­tää Fa­ce­boo­kin Unet­to­mat-ryh­mäs­sä, et­tä käyn­ti psy­ki­at­ril­la on men­nyt pa­rem­min kuin hän us­kal­si toi­vo­a­kaan.

“Nyt nu­ku­taan. Psy­ki­at­ri kir­joit­ti Te­no­xia ja Ke­ti­pi­no­ria. Kak­si­tois­ta tun­tia un­ta vii­me yö­nä.”

Ju­tun te­os­sa on käy­tet­ty läh­tei­nä muun mu­as­sa Ter­veys­kir­jas­to Duo­de­ci­min, Lää­kein­fon, Phar­ma­ca Fen­ni­can, Käy­pä Hoi­don, Uni­lii­ton ja Päih­de­lin­kin tie­to­ja.