Jokaisella on joskus ollut vaikeuksia nukkumisen kanssa. Ellen Ahoselle valvominen on kuitenkin jokaöistä.
Unettomuus
Ellen Ahonen katsoo tietokoneeltaan paljon sarjoja öisin. Hänen suosikkejaan ovat varsinkin jännärit. KUVA: Reetta Multanen
Reetta Multanen
Reetta Multanen
Varttia vaille iltakymmenen Ellen Ahonen jää pois raitiovaunusta Helsingin Punavuoressa. Hän huomaa, että pysäkki on väärä. Vielä olisi pitänyt odottaa yksi väli ennen vaunusta poistumista.
“Tämä on just tällaista, ettei pysty keskittymään ja tulee kaikenlaisia pieniä unohduksia”, hän sanoo.
Kotimatka taittuu onneksi jalankin, ja pian saavutaan vanhan kivisen kerrostalon eteen. Matka jatkuu portaita ylös Ahosen yksiöön. Pienen kodin valaistus on lämmin ja hieman hämärä. Tavaroita ei ole paljon lukuun ottamatta valtavaa kirjahyllyä, joka kiipeää koko seinän korkeudelle ja joka notkuu kirjoista ja erinäisistä tavaroista.
Vastapäistä seinustaa koristavat lattiaremontin tarvikkeet.
“Teen aina niin, että hommaan tarvikkeet ensin ja vasta sitten käyn miettimään, kuka tämän lattian mulle korjaisi”, Ahonen naurahtaa. Hän istuu alas pienen keittiönpöytänsä ääreen niin kuin usein ennen nukkumaanmenoa. Parin tunnin päästä on taas aika mennä sänkyyn makaamaan, ja siitä alkaa unettomuus.
Ahonen, 68, on kärsinyt unettomuudesta kymmenisen vuotta. Hän saattaa nukkua kahdeksan tuntia viikossa, ja monina öinä uni ei tule edes tunniksi. Ahonen on ollut pikkutytöstä lähtien vähäuninen mutta silti pirteä, joten vielä 2000-luvun alussa uniongelmien pahenemista oli vaikea huomata.
“Lääkäriin menin, kun unettomuus alkoi olla jatkuvaa. Mulla oli sellainen rytmi, että nukuin alkuillasta ja heräsin puoli kahden aikaan yöllä. Ei siihen uniaikaa hirveästi jäänyt”, hän muistelee.
Ahonen kävi tutulla yleislääkärillä, joka määräsi hänelle nukahtamislääke Normisonia. Ahonen jatkoi bentsodiatsepiinilääkitystä epäsäännöllisesti vuosia, mutta pillerit eivät auttaneet unettomuuteen. Vuonna 2013, kun Ahonen jäi eläkkeelle toimittajan työstään, ongelmat pahenivat. Silloin yleislääkäriltä loppuivat keinot.
“Lääkäri sanoi, ettei hän tiedä, miten edetä tästä. Hän kehotti kääntymään erään toisen lääkärin puoleen. Minä menin ja hän hoiti. Siinä taisi olla Mirtazapinia, ja hän vaihtoi nukahtamislääkkeen Normisonista Somnoriksi”, Ahonen luettelee.
Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii Suomessa lähes 12 prosenttia aikuisväestöstä. Unettomuuden hoitoon määrätään lääkkeitä, joista monia käytetään myös esimerkiksi masennuksen tai kiputilojen hoitoon. Yleisimpiä lääkkeitä ovat Normisonissakin vaikuttavana aineena toimivat bentsodiatsepiinit. Ne ovat keskushermostoa lamaavia yhdisteitä, jotka poistavat ahdistuneisuutta, jännitystä ja pelkoa sekä rentouttavat mieltä ja lihaksia.
Lääkkeiden negatiivisiin vaikutuksiin kuuluvat esimerkiksi väsymys, motoristen taitojen heikkeneminen, muisti- ja keskittymiskyvyn vaikeutuminen, masennus ja seksuaalinen haluttomuus. Bentsodiatsepiinit myös vahvistavat lamaavien aineiden, kuten alkoholin, toimintaa. Ne aiheuttavat herkästi riippuvuutta.
Bentsodiatsepiineja käytetään joskus myös päihtymystarkoitukseen tai vahvistamaan päihtymystilaa. Bentsodiatsepiineja sisältävien lääkkeiden käyttöä unihäiriöihin suositellaan rajattavaksi muutamaan viikkoon riippuvuusriskin takia.
Mirtatsapiini on toinen lähinnä masennuksen hoitoon tarkoitettu rauhoittava lääke, jota käytetään pieninä annoksina myös nukahtamislääkkeenä. Se vaikuttaa keskushermoston välittäjäaineiden, kuten serotoniinin toimintaan siten, että masennuksen oireet lievittyvät.
Lääkkeen haittavaikutuksia ovat muun muassa ruokahalun lisääntyminen, painonnousu, uneliaisuus, suun kuivuminen ja päänsärky. Mirtatsapiini voi paradoksaalisesti aiheuttaa myös unettomuutta, epänormaaleja unia ja kiputiloja. Lääke voi häiritä varsinkin kuurin alkuvaiheessa keskittymistä ja havainnointikykyä.
Ketipinorin vaikuttava aine ketiapiini on skitsofrenian ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon tarkoitettu psykoosilääke. Sen on todettu olevan varsin tehokas, mutta sillä voi olla myös voimakkaita haittavaikutuksia, kuten muutokset painossa, veren sokeriarvoissa ja rasva-arvoissa. Lääke voi aiheuttaa lisäksi kouristuskohtauksia ja uniapneaoireyhtymää.
Tuoteselosteita tutkiva huomaa, että monia uni- ja nukahtamislääkkeitä käytetään erilaisten mielenterveysongelmien hoitoon. Kaikkien lääkkeiden tuoteselosteissa ei edes mainita unettomuutta. Uniongelmien lääkinnällä onkin vahva side mielenterveysongelmien hoitoon.
Unettomuuden hoitoon on lisäksi tarjolla runsaasti lääkkeettömiä vaihtoehtoja. Unen laadun parantamisen ensiaskeleita on hyvä unihygienia, eli esimerkiksi tarpeeksi viileä ja pimeä huone, kunnollinen sänky ja petivaatteet. Lisäksi hyvistä elintavoista huolehtiminen, kunnollinen syöminen ja riittävä liikunta ovat monille tuttuja ehdotuksia. Unettomalle voidaan suositella esimerkiksi hengitys- ja rentoutumisharjoituksia, joiden tarkoituksena on rauhoittaa kehoa ja mieltä.
Kotikonstit eivät lopu tähän: markkinoilla on runsaasti erilaisia tuotteita ja palveluita, joiden väitetään auttavan unettomuuteen. Esimerkiksi rohtovirmajuuri-kasvista saatavaa valeriaanaa kaupitellaan unen laadun parantajana, vaikka sen teho on Duodecimin mukaan verrattavissa lumehoitoon. Myös kärsimyskukkauutteen ja viime aikoina paljon julkisuutta saaneen CBD- eli kannabidioliöljyn väitetään parantavan nukahtamisvalmiutta ja lievittävän stressiä. Painopeitot ovat yksi uusista unenlaadun parantamisen trendeistä ja perustuvat kehon rauhoittamiselle.
Edellä mainittujen lisäksi uusia tuotteita ja palveluita unen hoitoon keksitään jatkuvasti. Koska unilääkkeitä ei nukahtamishormoni melatoniinia lukuun ottamatta saa ilman reseptiä, kysyntää vaihtoehtoisille hoitokeinoille on runsaasti.
Hyvinvointibisnes hyötyy unettomuudesta paljon: unettomuuden parantamiseksi kaupataan reikihoitokursseja, hermoratahierontaa, kristalli- ja energiahoitoja. Arkkitehti Maria Nordinin kritisoitu Eroon oireista -verkkokurssi kehottaa pääsemään eroon monista vaivoista, kuten unettomuudesta, muokkaamalla aivoja mielikuvaharjoituksilla ja mikrobiomin optimoinnilla.
Erilaisten hoitojen ongelma on se, ettei niiden tueksi löydy välttämättä kattavaa tieteellistä tutkimusta, joilla hoitojen teho olisi tutkittu. Vaihtoehtohoidot voivat olla käyttäjälle jopa vaarallisia, jos niiden lisäksi ei konsultoida terveysalan ammattilaista.
Unettomuus on vaivannut Ellen Ahosta jo vuosikymmenen ajan. Ahonen suhtautuu uniongelmiinsa kuitenkin tyynesti. KUVA: Reetta Multanen
Reetta Multanen
Ahonen testasi uuden lääkärin määräämiä lääkkeitä, mutta uni ei vieläkään tullut. Vuonna 2014 Ahosta kehotettiin ottamaan yhteyttä Markku Partisen vetämään Helsingin Uniklinikkaan. Uniklinikka keskittyy unihäiriöiden ja uniongelmien diagnostiikkaan ja hoitoon, ja Partinen on suomalaisen unitutkimuksen edelläkävijä.
“Nukuin yhden yön uniklinikalla piuhoitettuna. Minulla oli myös kaksi viikkoa aktiivisuusranneke, joka mittasi elintoimintoja, ja samaan aikaan pidettiin unipäiväkirjaa. Siihen piti merkitä kaikki ruokailut, kolajuomien nauttimiset ja yöllä heräämiset ja niiden syyt”, Ahonen kertoo.
Uniklinikalta Ahonen sai diagnoosin: poikkeuksellisen vaikea unettomuus. Itse diagnoosissa ei ollut mitään, mitä Ahonen ei jo tietäisi, mutta selvyyden saaminen oli helpotus. Ahosen uniongelmat eivät esimerkiksi johtuneet fyysisistä tekijöistä, sillä ne testattiin ja suljettiin pois klinikalla. Uudeksi lääkkeeksi annettiin psykoosilääke Ketipinor, josta ei kuitenkaan ollut apua.
Seuraavat vuodet Ahonen jatkoi vähäisillä unilla, kunnes vuoden 2019 loppukesästä hän tapasi jälleen uuden terveyskeskuslääkärin. Tällä kertaa Ahonen halusi kartoittaa mahdollisuuksia lääkkeettömään hoitoon. Lääkäri tiesikin fysioterapeutin, joka oli kiinnostunut uniongelmien hoitamisesta.
Fysioterapeutti tutki Ahosen ja totesi muun muassa sen, että Ahonen saisi vetää henkeä hieman syvemmin. Ahosen mukaan keskustelu fysioterapeutin kanssa oli hyvä, mutta kaikkia neuvoja hän ei allekirjoita.
“Hänellä oli vähän tällaisia huuhaajuttuja. Tiedän, että fysioterapeutin tarkoitus oli hyvä ja hän oli todella aito ja rehellinen. Tuntui vain siltä, että hän oli ottanut näitä muotivirtauksia vastaan itse aika kritiikittömästi”, Ahonen naurahtaa.
“Ehdotukset olivat mindfullness-tyyppisiä, jotain solutason biologiaan viittaavia. Oudoimpia väitteitä oli se, että kipu ei parane lääkkeellä vaan että se on ihmisen mielellä parannettavissa. Mutta jos sä lähdet ilman antibiootteja sepsistä parantamaan, niin huonosti käy”, hän jatkaa.
Ahonen myöntää olevansa skeptinen “huuhaalle”, vaihtoehtoisille unettomuuden hoitokeinoille. Hän on entisenä toimittajana lähdekriittinen ja luottaa enemmän tieteelliseen tutkimukseen kuin kokemusasiantuntijoiden vakuutteluun.
“Jos joku onnistuu henkiparantamisella parantamaan unettomuuden, se on ihan hyvä. Mutta se keino ei toimi minun kohdallani”, Ahonen pohtii.
Seuraavaksi Ahonen aikoo suunnata yksityisen terveysaseman psykiatrille siinä toivossa, että sitä kautta hän löytäisi uusia hoitokeinoja unen saamiseen.
"Jos sä lähdet ilman antibiootteja sepsistä parantamaan, niin huonosti käy."
Vaikka Ahonen ei huuhaahoitoihin usko, hän on kokeillut monia lääkkeettömiä keinoja unettomuuteen. Hän ei esimerkiksi juo kahvia tai kolajuomia kahden jälkeen iltapäivällä. Aamuisin kahvia kyllä menee, vaikkei Ahonen sen mausta välitäkään.
“Juon sitä oikeastaan vain lääkkeenä”, hän tunnustaa.
Ahonen yrittää mennä nukkumaan yleensä kymmenen ja kahdentoista välillä. Paino sanalla yrittää, sillä monina öinä uni ei tule lainkaan. Ahosella ei ole tiettyjä iltarutiineja hampaiden pesun ja iltatupakan lisäksi.
“Kun yöllä on levoton olo, nousen ylös ja istun. Saatan käydä netissä katsomassa jotain tai katsoa telkkaria tai Netflixiä. Teen myös neuleita, sillä minun ei tarvitse katsoa neuleeseen. Neule on ikään kuin stressilelu”, Ahonen kertoo ja alkaa luetella monia Netflix-sarjoja, joita hän on unettomina öinä katsonut. Suosikkeja ovat muun muassa Orphan Black ja Original Angel.
Ahonen suhtautuu unettomuuteensa hätkähdyttävän tyynesti. Hän puhuu valveilla vietetyistä öistä neutraaliin äänensävyyn ja painottaa hyväksyvänsä asiat sellaisina kuin ne ovat. Hän ei myöskään tunne syyllisyyttä valvomisestaan.
Toisinaan epätoivo nostaa kuitenkin päätään.
“On jaksoja, jolloin alan jo iltapäivällä pelkäämään yötä, mutta valvominen on minulle jo niin jokapäiväistä, etten enää osaa pelätä. Mielestäni unettomuus ei ole minulla stressiperäinen juttu. Kun se fiilis kuitenkin iskee, mieliala on silloin muutenkin alhaalla”, Ahonen pohtii.
“Pahat fiilikset ovat paniikkikohtauksen omaisia. Mietin, että tällaistako tämä aina on ja enkö mä saa enää ikinä unta. Samalla on sellainen ajatus, että taas tulee helvetin pitkä yö, mutta aamulla, kun rupean keittelemään kahvia, niin huomaan, että nopeastihan tämä meni”, hän jatkaa.
Unettomuuden takia Ahonen ei juuri vietä öitä ystäviensä luona. Poikkeuksena on mies, jota hän on tapaillut nelisen vuotta. Mies on todistanut Ahosen pahimmat unettomuusjaksot.
“Hän on niin ymmärtäväinen, että saan katsoa telkkaria hiljaisella eikä hän ärsyynny. Hän on ihmeen rela kaikessa muussakin suhtautumisessa, hyväksyy”, Ahonen sanoo hymyillen.
"Mietin, että tällaistako tämä aina on. Samalla on ajatus, että taas tulee helvetin pitkä yö."
Jonkin ajan kuluttua Ahonen hörppää vettä isosta muovipullosta ja kysyy: “Saako puhua seksistä?”
Seksin hyödyistä unettomuuden hoidossa on puhuttu pitkään, ja seksi voi auttaa nukahtamaan illalla paremmin. Ahonen ei seksin jälkeen välttämättä nukahda, mutta rentoutumisen tunne on erilainen kuin vaikkapa hikiliikunnan harrastamisen jälkeen.
“Se on niin kokonaisvaltaista ja sellaista, että siihen keskittyy täysillä ja se tuottaa nautintoa. Kun katsoo toisen ilmeitä ja nautintoa, ja nauttii myös toisen nautinnosta”, hän pohtii.
Ahosen miesystävä nukahtaa itse nopeasti, mutta se ei Ahosta häiritse.
“Se on okei. Ei mua se häiritse. Silloin painaudun hänen olkapäätään vasten ja joskus olen saattanut jopa nukkua itsekin. Joskus on tosi turvallista nukkua perusturvallisen miehen vieressä. Läheisyys on tietyllä tapaa aika jees”, hän kertoo.
Läheisyys on jotain, mihin Ahonen ei ole nuoruudessaan tottunut. Hän kasvoi Itä-Suomessa pienessä maalaiskylässä, ja hänen vanhempansa olivat todella tiukkoja.
“Minulla oli hyvin äkkipikaiset ja ankarat vanhemmat. Voisi sanoa melkein, että äitini oli jossain suhteessa kykenemätön lasten kasvattamiseen. Hän tukisti ja antoi luunappeja, puhumattakaan henkisestä puolesta”, Ahonen sanoo.
“Elin koko lapsuuteni ja nuoruuteni kauhun tilassa ja pelkäsin niitä ihmisiä (vanhempia). Samantyyppistä tunnetta on selkeästi myös unettomuudessani”, hän pohtii.
“Koulussa oli helpompaa, mutta kun suuntasin kotiin päin, alkoi pelottaa, mitä kylän muijat olivat äidille kertoneet. Hän piti minulle kuulusteluja. Hän oli kaikin puolin kauhea ihminen”, Ahonen jatkaa ja vaikenee hetkeksi.
Ahonen kävi 80-luvulla psykoanalyytikon luona puolitoista vuotta. Käynneillä selvisi, että pahoinpitelyn lisäksi Ahosta oli käytetty seksuaalisesti hyväksi lapsuudessa. Psykoanalyysistä oli Ahosen mukaan paljon hyötyä. Analyytikko oli Ahosen mukaan ensimmäinen ihminen, joka ymmärsi häntä. Hän kokee, että hän on ainakin osittain päässyt yli menneisyyden tapahtumista. Äidin kontrolloimisen tarve ei ole Ahoselle periytynyt.
“Olin kyllä helpottunut kun pääsin pois 19-vuotiaana ensimmäisen harjoittelupaikkani myötä. Silloin se ei kuitenkaan tuntunut niin voimakkaalta kuin myöhemmin”, Ahonen pohtii.
Menneisyyden traumaattiset tapahtumat voivat aiheuttaa muun muassa uniongelmia jopa vuosikausia tapahtumien jälkeen. Traumaattiset muistot voivat aiheuttaa jatkuvaa varuillaoloa, jonka takia nukahtaminen tai unessa pysyminen on vaikeaa.
Lapsuuden stressaavat kokemukset jättävät tutkimusten mukaan pysyvän jäljen aivoihin. Esimerkiksi laiminlyöntiä kokeneet lapset nukahtavat aikuisina tavallista huonommin.
Yleisin unettomuuden psyykkinen syy on kuitenkin masennus. Masentuneet ovat syvässä unessa paljon vähemmän kuin terveet, mikä tarkoittaa sitä, että unen levollisin ja palauttavin vaihe jää vähiin. Vaikka masentunut ihminen nukkuisi paljon, hänen unensa laatu on huonoa, eikä hän välttämättä koe levänneensä tarpeeksi. Unettomuus puolestaan vaikeuttaa masennuksesta paranemista. Unettomuutta hoitaessa onkin tärkeää sulkea pois masennuksen mahdollisuus.
Kello 1.31 Ahonen menee nukkumaan. Tänä yönä hän haluaa ehdottomasti olla patjalla lattialla oman sänkynsä sijaan.
“Haluan kokeilla, saisiko unta paremmin lattialla”, hän tokaisee ja nauraa perään.
“Nyt vähän jo väsyttääkin.”
Asunto on hiirenhiljainen. Edes ulkoa ei juuri kuulu kaupungin ääniä. Seinäkelloakaan ei ole.
Kahdelta Ahonen laittaa aamutakin päälleen, käy vessassa ja polttaa tupakan. Puolen tunnin kuluttua hän käy uudelleen vessassa. Eteisen vieressä sijaitseva jääkaappi alkaa hurista vaimeasti. Verhojen välistä kajastaa hämyinen valo.
Kolmen aikaan kuulostaa siltä kuin Ahonen kuorsaisi. Pian hän kuitenkin nousee taas istumaan pöytänsä ääreen. Uni ei tule vieläkään.
Vartin yli neljä Ahonen käy jälleen vessassa ja menee ulos. Varttia vaille viisi kuulostaa taas siltä, että hän saattaisi nukkua, mutta kohta hän nouseekin istumaan. Jääkaappi hurisee jälleen, mutta muuten asunnossa vallitsee hämyinen hiljaisuus läpi yön.
Yöllinen levottomuus on monen unettoman ongelma. Noin 5–15 prosenttia väestöstä kärsii joskus esimerkiksi levottomista jaloista. Levottomat jalat ilmenevät varsinkin lepotilassa epämiellyttävänä tunteena jaloissa. Tunne helpottaa kun jalkoja liikuttelee. Kun levottomat jalat vaivaavat yli kolmesti viikossa vähintään kolmen kuukauden ajan, puhutaan levottomien jalkojen syndroomasta.
Levottomien jalkojen aiheuttajaa tutkitaan jatkuvasti, ja tällä hetkellä tiedetään, että kyse on keskushermoston dopamiiniaineenvaihdunnan häiriöstä. Esimerkiksi raudan puute voi pahentaa oireita, sillä dopamiinihermosto tarvitsee toimiakseen rautaa.
Levottomat jalat voivat haitata nukkumista paljonkin, sillä epämiellyttävä tunne jaloissa ei lähde ennen kuin niitä liikuttelee. Vaiva on yleisempi yli 40-vuotiailla ja yleistyy iän myötä.
Ikä vaikuttaa unen saantiin muutenkin. Nukahtamiseen menee enemmän aikaa, uni on kevyempää ja yöllisen heräämisen jälkeen voi olla vaikeampaa saada unta. Ikääntyneillä unirytmikin voi muuttua. Ikääntymisen tuomia luonnollisia unimuutoksia ja unettomuutta voi siis olla vaikea erottaa toisistaan.
Ahonen keittää aamukahvinsa ilman kahvinkeitintä. Hän juo kahvia vain piristyäkseen, maulla ei ole niin väliä. KUVA: Reetta Multanen
Reetta Multanen
Aamukuudelta Ahonen tekee kahvia. Hän keittää vettä ja kaataa sen kahvilla täytetyn suodattimen läpi suureen mukiin.
“Eipä tullut taas nukuttua”, Ahonen tokaisee hilpeästi.
Ahosella ei ole tapana syödä heti aamusta. Ruokahalu herää yleensä vasta pari tuntia “heräämisen” jälkeen. Sitä ennen Ahonen ehtii juoda kahvia rauhassa ja käydä kaupassa.
“Tämän takia ympäri vuorokauden auki olevat kaupat ovat tosi käteviä”, Ahonen toteaa pukiessaan takkia päälle.
Vielä on varmistettava pariin otteeseen, että sekä lompakko, kännykkä että avaimet ovat mukana. Sen jälkeen Ahonen astuu rappukäytävään ja vetää ulko-oven perässään kiinni. Ovea koristavat monet lemmikkieläimistä kertovat tarrat. Ahosella kun oli aikoinaan pari kissaa.
Haastattelua seuraavana maanantaina Ahonen päivittää Facebookin Unettomat-ryhmässä, että käynti psykiatrilla on mennyt paremmin kuin hän uskalsi toivoakaan.
“Nyt nukutaan. Psykiatri kirjoitti Tenoxia ja Ketipinoria. Kaksitoista tuntia unta viime yönä.”
Jutun teossa on käytetty lähteinä muun muassa Terveyskirjasto Duodecimin, Lääkeinfon, Pharmaca Fennican, Käypä Hoidon, Uniliiton ja Päihdelinkin tietoja.