Toisinaan introversioon ja ekstroversioon suhtaudutaan vahvojen stereotypioiden kautta. Luonnetta kuvailevien termien vangiksi ei kannata kuitenkaan jäädä.
Luonteenpiirteet
Journalistiikkaa opiskelevaa Timi Kärkiä on kutsuttu kultaiseksi noutajaksi, sillä keskusteluissa hänen on hankala pysyä aloillaan. Kuvat: Ada Pahkala
Ada Pahkala
Ada Pahkala
On uudenvuodenaatto. Kotibileissä on ollut hauskaa jo pitkään, mutta jonkin ajan kuluttua ihmispaljous ja äänekkyys alkavat riittää. Yhtäkkiä raja tulee vastaan. Eino painelee nopeasti ulos ilman takkiaan. Hän ei pohtinut asiaa tietoisesti, mutta tunsi vain tarvitsevansa hetken aikaa yksin. Sitten hän palaa takaisin sisälle.
Eino on introvertti, mutta hän ei haluaisi lukkiutua kyseiseen termiin. Eino viihtyy ihmisten seurassa eikä halua olla aina yksin. Introversion voimakkuus vaihtelee elämäntilanteen ja päivän mukaan.
-Sosiaalinen sietokyky voi olla vähäisempi, jos on kuormittunut muista asioista, Eino toteaa.
Introvertti-ekstrovertti-jako tuntuukin yksinkertaistavalta.
-Kukaan ei mielestäni ole täysin introvertti tai ekstrovertti vaan se riippuu tilanteesta.
Haastateltavan nimi on muutettu, sillä hän haluaa pysytellä anonyyminä. Tämä johtuu siitä, että Einon mukaan termeihin liittyy toisinaan liian kärjistäviä yleistyksiä.
-Ekstroverttejä saatetaan pitää sellaisina “hyvänmielen tyyppeinä” ja introverttejä ankeina yksinolijoina. Itse en ole tätä mieltä.
Toinen stereotypia, jonka Eino haluaisi rikkoa on se, että ekstrovertit juttelisivat vain pintapuolisesti ja introvertit nauttisivat ainoastaan syvällisistä keskusteluista.
Eino saa sosiaalisista tilanteista paljon, mutta usein ne myös kuormittavat. Hän tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa, mutta mitä enemmän ihmisiä on ympärillä sitä vaikeampi keskustelussa on luovia.
-Isoissa porukoissa olen usein enemmän kuuntelijan roolissa.
Jos isossa porukassa ei saa suunvuoroa, saattaa olo tuntua turhautuneelta. Vuorovaikutustilanteiden jälkeen Eino tarvitsee palautumisaikaa yksin ja esimerkiksi elokuvia katsellen.
Einolle on usein sanottu, että hänelle on helppo puhua, koska hän antaa tilaa eikä puhu päälle.
-Usein haluaisin kyllä puhua, mutta en välttämättä saa suunvuoroa. Saankin tilanteista eniten irti, kun olen kahdestaan ihmisen kanssa.
Eino on huomannut, että on mukavaa tehdä jotain samalla kuin juttelee, jolloin ei tarvitse keskittyä pelkästään puheenaiheiden keksimiseen. Myös viesteillä jutteleminen tuntuu luontevalta.
-Aikaisempiin viesteihin voi palata, jolloin ajatuksia saa hetken muotoilla.
Eino on teatteriharrastuksensa myötä ajautunut useisiin esiintymistilanteisiin.
-Lavalla oleminen jännittää, mutta siellä yleisö ei ole vuorovaikutuksessa kanssani, joten minulla on selkeä rooli, jonka mukaan toimia, hän pohtii.
Työhuoneessa päivä on lähtenyt energisesti käyntiin. Keskustelu jatkuu taukoamatta ja Timi Kärki, 28, pitää sormia ristissä, jotta hän muistaisi kaikki aiheet, joista hänellä on sanottavaa. Timi tuli paikan päälle töihin, vaikka pakko ei olisikaan, jotta hän pääsisi näkemään ihmisiä. Työpaikan introvertit ovat kutsuneet työhuonetta leikkisästi helvetiksi. Eikä ihmekään - sisältäähän se pelkkiä ekstroverttejä.
Jyväskylän yliopistossa journalistiikkaa opiskeleva Kärki kokee, että ekstroverttiys nähdään hyvänä asiana työmaailmassa. Hän itse kuitenkin on sitä mieltä, että introvertit saavat töissä enemmän aikaan, sillä he keskittyvät enemmän siihen, mitä tekevät.
-Joillakin on kyllä sellainen oletus, että ei tee töitä, jos puhuu samalla, mutta ei se ihan niinkään ole.
Kärki määrittelisi ekstroversion siten, että ihmisten seurassa viihtyy ja siitä myös saa energiaa. Ekstroverttejä saatetaan pitää joissain asioissa parempina, mutta toisaalta suomalaisessa kulttuurissa arvostetaan myös hiljaisuutta.
-Ulkomailla minulle on monesti sanottu, että en vaikuta suomalaiselta.
Kärki pystyy hyppäämään mukaan keskusteluun puolituttujenkin kanssa. Siksi hän ei koe esimerkiksi small talkia kiusalliseksi.
Ekstroverttiyden huonona puolena Kärki näkee sen, ettei keskustelussa välttämättä muista pysyä siinä aiheessa, josta piti puhua.
Toinen huono puoli on se, että voi olla haastavaa huomata, milloin ihmisistä tarvitsisi taukoa.
-Saatan olla tosi paljon menossa ja sitten ihmetellä, miksi olen niin väsynyt.
Usein ajatellaan, etteivät ekstrovertit voi koskaan olla yksin. Kärki kuitenkin muistuttaa, että kaikki tarvitsevat palautumisaikaa.
Kärki palautuu kuntosalilla, joka on ainoa paikka, jossa hän ei puhu kenellekään.
Timi Kärki on huomannut, että työmaailmassa ekstroverttiys saatetaan nähdä vahvuutena.
Ada Pahkala
Kärki viihtyy usein isoissa porukoissa, koska niissä huumori toimii hänen mielestään parhaiten. Kärkiä on kuvattu kultaiseksi noutajaksi, koska keskusteluissa hänen on vaikeaa pysyä aloillaan.
-Pää kääntyilee, jos eri puolilla on mielenkiintoisia keskusteluja, hän naurahtaa.
Tiimitöissä Kärki päätyy usein johtajan rooliin, mikä useasti toistuessaan voi kuormittaa. Johtamisen lisäksi myös esiintyminen tuntuu luontevalta.
-Ironisesti en silti ole näytellyt missään ja jos soitan musiikkia, en soita sitä kenellekään.
Lisäksi Kärki on huomannut, että parisuhteessa voi tulla haasteita, jos toinen kumppaneista on ekstrovertti ja toinen introvertti.
-Aiemmin minulle oli hankala ymmärtää, että toinen ihminen tarvitsee enemmän tilaa ja omaa aikaa.
Yliopistonlehtori Mari Herttalampi Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta on huomannut, että introvertti ja ekstrovertti termeihin liitetään usein tietynlaisia stereotypioita. Ekstroverttejä pidetään usein sosiaalisina, energisinä ja ulospäin suuntautuneina. Introvertteihin suhtaudutaan enemmän vetäytyvinä, hiljaisempina ja yksin viihtyvinä.
Ekstroversio ja introversio ovat persoonallisuuden piirteitä, jotka sijoittuvat saman janan ääripäihin. Useimmat ihmiset sijoittuvat janan keskelle eivätkä siis ole täysin introverttejä tai ekstroverttejä.
-Itseään ei tarvitse lukita vain yhteen sosiaaliseen identiteettiin.
Se, miten eri tilanteissa toimitaan, riippuu usein jopa enemmän tilanteesta kuin ihmisen sisäisistä tekijöistä. Eri tilanteissa saa toimia eri tavoin.
-Kannattaa muistaa, että vaikka olisi kuinka ulospäin suuntautunut, ei aina tarvitse jaksaa olla äänessä ja tutustua uusiin ihmisiin. Samoin ei kannata ajatella, että introverttinä juhlissa ei voisi olla hauskaa.
Introversio ja ekstroversio liittyvät suurilta osin ympäristön ja perimän yhteisvaikutukseen. Jos esimerkiksi henkilö on hiljaisempi, häneltä saatetaan ottaa enemmän puheenvuoroja, mikä hankaloittaa puheenvuoron saamista entisestään.
Persoonallisuuden piirteet kannattaa Herttalammen mukaan oppia tunnistamaan itsessään. Ihminen voi tietoisesti pyrkiä vaikuttamaan omaan käyttäytymiseensä.
-Äänekäs ja paljon roolia ottava henkilö voi kiinnittää huomiota siihen, että antaa muille tilaa. Vetäytyvämpi voi puolestaan harjoitella, miten saisi oman äänensä kuuluviin.