Nuoret ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa ja kärsivät yhä useammin eri mielenterveysongelmista. Kirjoittaja kertoo arjestaan sosiaalisessa mediassa ja peilaa sen suhdetta oman mielenterveytensä muutoksiin.
Sosiaalinen media
Kuva: Juhani Aho
Juhani Aho
Juhani Aho
Elokuun 5. päivä, 2019. Vierailin läheisen luona Kanta-Hämeen keskussairaalassa, jossa häneltä on leikattu umpisuoli. Keskustellessamme tapahtumista hän kysyi, olenko nähnyt erästä asiaa Twitterissä.
”Mulla ei ole Twitteriä”, vastasin. Hän kehotti minua hankkimaan Twitter-tilin. Latasin Twitter-sovelluksen puhelimeeni, laadin itselleni tilin ja otin selfien profiilikuvaksi.
Ensimmäisenä twiittinäni uudelleentwiittasin entisen Ylen toimittajan Jessikka Aron postauksen, jossa hän mainosti kirjaansa Putinin trollit: Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta.
Aloin seurata poliittisesti aktiivisia henkilöitä. Twitterin kautta sain monien muiden nuorten tavoin tietoa eri tapahtumista ympäri maailman, kuten esimerkiksi uutisia sodista, metsäpaloista sekä hurrikaaneista. Kuulin Twitterin kautta Greta Thunbergin YK:lle pitämän puheen, jossa hän ruoti valtionpäämiehiä heidän saamattomuudestaan sekä tekojen puutteesta ilmastokriisiä vastaan. Sekä Donald Trumpin twiittejä, tietysti. Vietin Twitterissä yhdestä kolmeen tuntia joka päivä. Aika riensi aikajanaa lukiessa ja twiitatessa. Jatkuvat huonot uutiset saivat minut apeaan ja lamaantuneeseen olotilaan, mutta en sulkenut sovellusta.
Olin koukussa huonoihin uutisiin.
Ilmiö tunnetaan ”tuomioselailuna” (engl. doomscrolling). Merriam-Webster-sanakirjan mukaan tuomioselailulla viitataan ”taipumukseen selata huonoja uutisia, vaikka ne ovat surullisia, lannistavia tai masentavia.”
Somealustojen algoritmien tavoitteena on saada käyttäjät käyttämään alustaa säännöllisesti ja mahdollisimman pitkään. Sen vuoksi alustan algoritmit suosittelevat käyttäjilleen tiettyjä postauksia sekä tilejä. Suositukset perustuvat esimerkiksi siihen, mitä uutislinkkejä käyttäjät ovat klikanneet, jolloin he alkavat saada samankaltaisia uutisia aikajanaansa. Seurauksena moni sosiaalisen median käyttäjä tulee addiktoituneeksi eikä pysty lopettamaan somen käyttöä. Vuonna 2021 julkaistun WHO-Koululaistutkimuksen mukaan noin 9 prosenttia suomalaisnuorista luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjiksi.
“Ongelmakäyttäjä ei pysty lopettamaan tai vähentämään sosiaalisen media käyttöä, vaikka haluaisi”, kertoo Jyväskylän yliopiston lehtori Nelli Lyyra, joka osallistui WHO-Koululaistutkimukseen. ”Muut asiat jäävät tekemättä sekä riidellään vanhempien kanssa sosiaalisen median käytöstä.”
Minun käyttäytymiseni sosiaalisessa mediassa ei ollut aluksi ongelmallista. Muistin tehdä kotitehtäväni, eivätkä vanhempani olleet huolissaan siitä, että viettäisin liikaa aikaa somessa. Sosiaalisen median käyttö ei vaikuttanut arkeeni kovin negatiivisesti.
Vapaa-ajallani tulin selanneeksi monta eri uutista esimerkiksi ilmastokokouksista, joissa valtionpäämies toisensa jälkeen muistutti muita siitä, että ilmastonmuutos on aikamme suurin sekä ihmiskunnalle eksistentiaalinen kriisi.
Minulle tuli aina sama tunne nähtyäni kyseisiä postauksia: ensin shokki, jonka jälkeen pieni paniikki, mitä seurasi ennen pitkää suuri voimattomuuden tunne. En jaksanut nousta ylös sängystä tai sohvalta, vaan jatkoin huonojen uutisten selaamista.
Ensimmäiset kuukaudet olivat tuomioselailusta huolimatta suhteellisen helppoja aikoja. Sitten alkoi pandemia.
Koronavirus iski Suomeen varhain maaliskuussa 2020. Pysyin kotona lukemassa ylioppilaskirjoituksia varten, mutta vilkuilin silloin tällöin Twitteriä. Uutiset oli karuja. Suuri osa maailmasta eli eristyksissä. Suurkaupunkien kadut olivat autioita. Pahimmat uutiset tulivat Yhdysvalloista: yli 100 000 ihmistä kuoli koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin. George Floydin murha ja sitä seuranneet Black Lives Matter -mielenosoitukset, jotka pahenivat mellakoiksi. Kalifornian taivas oli verenpunaisena metsäpaloista.
Pandemian myötä kaikki urheilu-, musiikki- sekä muut tapahtumat peruttiin. Ei ollut juuri mitään tekemistä, mikä johti siihen, että aloin viettää entistä enemmän aikaa puhelimeni äärellä.
Ja mitä enemmän olin puhelimeni äärellä, sitä enemmän altistuin huonoille uutisille, joita tuli jatkuvasti lisää vuorokauden ympäri, miltei loputtomasti.
Lyyran mukaan doomscrolling on melko uusi ilmiö, eikä sitä olla vielä ehditty tutkia kovin mittaavasti.
”Jatkossa päivitämme meidän kyselylomakkeitamme ja suunnittelemme hankkeita tuohon ilmiöön [tuomioselailu] liittyen”, Lyyra kertoo.
Hän mainitsee TikTokin ja Instagramin esimerkkeinä sosiaalisen median alustoista, joiden tarjoamaan sisältöön nuori ihminen voi jäädä helposti koukkuun.
“Luet yhden sotauutisen Ilta-Sanomien sovelluksesta, sinulle tulee viisi seuraavaa otsikkoa samasta aiheesta. Tulee seuraava video, seuraava video, seuraava video. Se on loputonta”, Lyyra kuvailee. ”Nuorille tulee alakuloisuutta, jännittyneisyyttä, ahdistuneisuutta.”
Šokki, paniikki, voimattomuus, en nouse ylös sängystä, jatkan selailua. Sama kuvio alkoi toistua ja vahvistua. Itkin puhelimen äärellä.
Olin kurjimmillani marraskuussa 2020, eikä synkkä sää auttanut. Valmistuisin parin viikon päästä lukiosta, mutta en ollut toiveikas tulevaisuuteni suhteen. Joudunko elämään maailmassa, joka tulee lämpenemään pari astetta? Maailmassa, jonka luonto tulee kutistumaan ja köyhtymään peruuttamattomasti? Jossa äärioikeistolaiset tahot uhkaavat romuttaa demokratian ja sortaa vähemmistöjä? Jossa ökyrikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät entisestään? Miksi edes yrittää? Miksi haluaisin opiskella, hankkia ammattia tai tehdä yhtikäs mitään elämässäni, kun tulen kuitenkin todistamaan kauheita tapahtumia, joissa viattomia kärsii?
Isäni huomasi käyttäytymiseni muuttuneen ja kertoi minulle, että hänenkin sukupolvensa aikana pelättiin maailman loppumista. Isäni eli läpi kylmän sodan, jolloin vallitsi pelko ydinsodasta.
”Maailman sanottiin loppuvan tällä ajanhetkellä, mutta se ei loppunutkaan”, hän kertoi minulle. ”Olet lukenut paljon huonoja uutisia. Huonot uutiset tuovat enemmän huomiota kuin hyvät uutiset, siksi sanomalehdet kertovat enemmän huonoja uutisia hyvien sijasta.” Tajusin siinä vaiheessa, että minun piti muuttaa somekäyttäytymistäni.
Vuodesta 2021 eteenpäin olen alkanut rajoittaa Twitterin käyttöäni. Olen mykistänyt tiettyjä sanoja ja hashtagmerkkejä, sillä ne olivat eniten esillä uutisissa, jotka järkyttivät minua. Lisäksi olen mykistänyt tai lakannut seuraamasta joitain käyttäjiä, koska koin heidän twiittien olevan osa ongelmaa tuomioselailun suhteen. Heidän twiittinsa olivat yleensä äärimmäisen pessimistisiä ja nihilistisiä luonteeltaan.
En tietenkään ummista silmiäni maailmalta; se olisi täysin järjetöntä journalistiikan opiskelijalta. Mutta en halua luoda itselleni sitä harhakuvaa, että minulla olisi jonkinlainen vastuu kantaa kaikki maailman murheet harteillani.
Mielialani on kohentunut, enkä koe itseäni väsyneeksi tai voimattomaksi. Törmään toki edelleen huonoihin uutisiin, mutta vaikka järkytyn niistä, en jää koukkuun enkä ahmi lisää samanlaisia uutisia.
Jaksan päivästä toiseen. Jaksan uskoa parempaan huomiseen. Jaksan hymyillä.