Oskar Lindholm tajusi viime keväänä, että oma alkoholin kulutus oli riistäytynyt käsistä. Raitis syksy on tuonut paljon uusia kokemuksia ja näkökulmia opiskelijakulttuuriin.
Alkoholi
Kesällä Oskan Lindholm päätti, että hän on loppuvuoden ilman alkoholia. "Olen kokenut sekä sitsit että approt nyt alkoholittomana ja koska niiden painopiste on juuri siinä alkoholissa, tapahtumat eivät ole olleet yhtä hauskoja. Toivoisinkin, että siinä tapahtuisi muutosta. Esimerkiksi sitseillä voisi välillä keskittyä enemmän ruokaan ja pöytäseuran kanssa jutteluun."
Emma Häkkinen
– Ööö… yritän pukea tän kauniisti sanoiksi, Oskar Lindholm naurahtaa.
Keskustelemme alkoholista ja puheenaiheena on viime vappu. Lindholm on juuri aloittanut tarinan opiskelijabileiden etkoista, joista hän muistaa ainoastaan lyhyitä pätkiä.
– Olin tullut juhliin niin päissäni, että en edes muist,a keitä on ollut paikalla tai mitä olen siellä itse tehnyt.
Sen verran Lindholm muistaa, että jossain välissä hän viilsi kätensä pullon korkkiin. Hän oli sen jälkeen tahrinut bileiden omistajan kämpän verellä, kun humalassa otti seinistä tukea.
Juhlien jälkeen olo oli monta päivää surkea. Vointi oli fyysisesti huono ja oma käytös hävetti.
– Siitä tuli sellainen kahden päivän krapula, moraalisesti ja fyysisesti, Lindholm muistelee.
Saman opiskelijavapun aikana Lindholm lipsautti kaverilleen, että ajatteli olevansa loppuvuoden ilman alkoholia. Kaveri suhtautui asiaan kannustavasti, ja vahingossa annettu lupaus piti.
Nyt Lindholm on ollut juhannuksesta asti juomatta.
22-vuotiaan Lindholmin päätöksen takana oli monta syytä.
– Ensimmäinen syy oli ihan vain se kiinnostus sitä kohtaan, voinko olla opiskelija käyttämättä alkoholia. Viime keväästä ei myöskään jäänyt hyviä kokemuksia, ja halusin miettiä omaa alkoholinkäyttöä kriittisesti.
Kommenttia seuraa hetken hiljaisuus, jonka jälkeen Lindholm jatkaa puhumista.
– Huomasin myös, että oma mielenterveys oli tärkeää ja alkoholi vaikutti siihen vahvasti.
Alkoholi on edelleen keskeisessä asemassa opiskelijakulttuurissa. Vuoden 2016 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n terveyskyselyn mukaan vajaa kolmannes miespuolisista yliopisto-opiskelijoista käytti alkoholia humalahakuisesti vähintään seitsemän annosta kerralla.
YTHS:n mukaan alkoholin käyttö on kuitenkin vähentynyt opiskelijoiden keskuudessa viime vuosien aikana. Erityisesti miesopiskelijoilla käyttöön liittyvät riskit ovat vähentyneet.
"Huomasin myös, että oma mielenterveys oli tärkeää ja alkoholi vaikutti siihen vahvasti."
Aluksi tapahtumiin osallistuminen ilman alkoholia tuntui Lindholmista erikoiselta.
– Olin ystävien ympäröimä ensimmäisissä tapahtumissa, joihin menin selvinpäin. Tiesin, millaista on bilettää heidän kanssaan, hän aloittaa.
– Koko illan läpi oli energisempi olo, samoin myös seuraavana päivänä. Tunsin, että olen enemmän hetkessä mukana.
Syksyllä yliopistoon palatessa Lindholm oli ehtinyt jo totutella alkoholittomuuteen ja opiskelijatapahtumiin osallistuminen tuntui helpommalta. Juomattomuus herätti muissa uteliaisuutta, mutta kukaan ei ole päätöstä tuominnut.
– Minulta on kysytty paljon ihan uteliaisuudesta, että miksi en juo. En ole kuitenkaan vielä törmännyt keneenkään, joka olisi ollut sitä vastaan. Moni on ollut tosin huolissaan siitä, että viihdynkö tapahtumassa, jossa kaikki muut ovat humalassa.
Selvänä osallistuminen on muuttanut Lindholmin näkemystä tapahtumiin.
– Olen kokenut sekä sitsit että approt nyt alkoholittomana, ja koska niiden painopiste on juuri siinä alkoholissa, tapahtumat eivät ole olleet yhtä hauskoja. Toivoisinkin, että siinä tapahtuisi muutosta. Esimerkiksi sitseillä voisi välillä keskittyä enemmän ruokaan ja pöytäseuran kanssa jutteluun, hän pohtii.
– Koen, että syksy on ollut ihan yhtä tapahtumarikas ja hyvä kuin kaikki ne ajat, joina olen käyttänyt alkoholia, Lindholm summaa.
"Esimerkiksi sitseillä voisi välillä keskittyä enemmän ruokaan ja pöytäseuran kanssa jutteluun."
Ennen päätöstään Lindholm oli käyttänyt alkoholia noin neljä vuotta.
– Alkoholinkäyttö on koko elämäni ajan vain kiihtynyt ja kiihtynyt. Aluksi se oli maistelua, sitten ihan ryyppäämistä.
Keväällä Lindholm tajusi, että juomisessa ei ollut mitään rajoja. Sillä ei ollut enää väliä, kuinka paljon hän joi. Kunhan oli kännissä, oli hauskaa.
Lindholmin mieleen nousee toinen tarina, tällä kertaa lukion aikaisista juhlista.
– Osallistuimme talvella bileisiin, jossa oli todella täyttä. Jotkut olivat vieneet takkinsa vessaan pesukoneen sisälle, kun tila oli loppunut eteisestä. Ystävämme saivat juhlissa idean laittaa koneen käyntiin niin, että takit kastuvat. Silloin se tuntui hauskalta pilalta, mutta myöhemmin olen miettinyt, että aika tyhmä juttu.
– Alkoholin taakse on varmaan helppo piiloutua vastuulta. Olen itse ainakin käyttänyt humalatilaa tekosyynä hölmöilylle. Nyt se on mielestäni typerä argumentti.
"Olen itse ainakin käyttänyt humalatilaa tekosyynä hölmöilylle.
Opiskelijakulttuurissa on tyypillistä, että juhlia on viikottain ja moni tapahtuma pyörii juuri alkoholin ympärillä. Alkoholin vähentäminen voi olla tämän takia vaikeaa.
– Uskon, että kynnys olla ilman alkoholia juhlissa, jossa kaikki muut juovat, voi olla korkea. Alkoholi tuo tietynlaisen rentoutumisen tunteen, jota jotkut tarvitsevat osallistuakseen tapahtumiin, Lindholm pohtii.
– Olen oppinut elämään sen hermostuneisuuden kanssa, joka yleensä poistuu sen ensimmäisen tai toisen oluen jälkeen. Koen, että oma itsevarmuus on kehittynyt eikä esimerkiksi muille ihmisille puhuminen enää ahdista samalla tavalla.
Lindholm suosittelee kokemustaan myös muille, jotka ovat miettineet alkoholin vähentämistä.
– Jos on utelias, alkoholittomuus kannattaa ilman muuta ottaa kokeiluun. Suosittelisin muutenkin kaikille edes harkitsemaan olla hetken juomatta. Siinä avartuu hyvin se maailma, jonka ympärillä alkoholi pyörii.
Vuosi on pian lopussa. Uudenvuoden jälkeen Lindholmin lupaus alkoholin käytön lopettamisesta raukeaa. Hän tuskin kuitenkaan halua enää palata takaisin entisiin tapoihin.
– Aion ottaa uuden vuoden jälkeen alkoholin pikkuhiljaa mukaan elämään. En aio ruveta ryyppäämään, mutta nautiskelemaan illanviettojen lomassa. Katson sitten, mitä siitä tulee.
"Koen, että syksy on ollut ihan yhtä tapahtumarikas ja hyvä kuin kaikki ne ajat, joina olen käyttänyt alkoholia", Lindholm summaa
APUA ONGELMIIN
Kynnys hakea apua alkoholiongelmiin on usein korkea. Alkoholin liikakäyttö vaikuttaa moneen elämänalueeseen, kuten talouteen, sosiaaliseen elämään ja terveyteen.
Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö, joka tarjoaa opiskelijoille vertaistukea ja tietoa mielenterveyteen ja opiskeluun liittyvissä asioissa.
– Toiminta on nykyään lähes kokonaan verkossa, kertoo yhdistyksen työntekijä Henri Heikintalo.
Nyyti ry ei tarjoa psykiatrista apua, vaan toiminta painottuu juuri vertaistukeen, ennaltaehkäisyyn ja mielenterveyden edistämiseen.
Heikintalo itse on maisteriopiskelija Tampereen yliopistossa ja nähnyt opiskelijoiden alkoholinkulutusta myös omien opintojensa lomassa.
– Opiskelijoiden keskuudessa alkoholin käyttöä pidetään itsestäänselvyytenä, ja jos ei juo, sitä päätöstä pitää usein todistella itselleen ja pahimmassa tapauksessa myös muille, hän sanoo.
– Stressi on ehdottomasti yksi syy alkoholin käytölle. Ajatus nollaamisesta alkoholin avulla on yleinen. Psykologisesti alkoholi kuitenkin kuormittaa paljon ja heikentää palautumista.
Heikintalo huomauttaa myös, että alkoholittomia tapahtumia järjestetään nykyään enemmän.
– Tapahtumiin on tullut enemmän variaatiota ja aiheesta puhutaan enemmän.
Mitä avun hakemiseen tulee, sen varhainen aloittaminen on Heikintalon mielestä kannattavaa.
– Apua hakiessaan opiskelija on jo todella arvostettavassa tilanteessa. Se, että on huomannut, että juominen menee yli ja siihen tarvitsee apua, on jo iso asia.
Nyyti ry:n chat-palveluita voi käyttää maksutta ja anonyymisti. Lisäksi ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n maksuttomaan päihdeneuvontaan voi soittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa.
– Myös hyvä sosiaalinen tuki ystävältä tai kumppanilta on tärkeää, Heikintalo toteaa.