JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Suklaa loppuu, oletko valmis? Aikaa on enää muutama vuosikymmen tai syntisen hyvä herkku voi olla mennyttä

Suk­laa uh­kaa ka­do­ta maa­il­mas­ta vuo­teen 2050 men­nes­sä. Syy­nä ovat il­mas­ton­muu­tos ja vil­je­li­jöi­den riis­to. Suk­laa­y­rit­tä­jä ei me­ne­tä yö­u­ni­aan vaan luot­taa ih­mis­kun­nan kek­se­li­äi­syy­teen.

Il­mas­ton­muu­tos

13.12.2019
Kaakao voi menestyä vain kapealla alueella päiväntasaajan molemmin puolin. Juuri nämä seudut uhkaavat kuumeta liikaa aiheuttaen globaalin suklaapulan. KUVA: Essi Sutinen

Kaakao voi menestyä vain kapealla alueella päiväntasaajan molemmin puolin. Juuri nämä seudut uhkaavat kuumeta liikaa aiheuttaen globaalin suklaapulan. KUVA: Essi Sutinen

Essi Sutinen

Es­si Su­ti­nen

Van­taa­lai­sel­la teh­da­sa­lu­eel­la on eräs ovi, joka joh­taa troop­pi­sel­le kei­taal­le. Fa­ze­rin vie­rai­lu­kes­kus kät­kee si­säl­leen ku­kois­ta­van puu­tar­han täyn­nä sa­de­met­sien hyö­ty­kas­ve­ja.

Iho muut­tuu nah­ke­ak­si heti oves­ta as­tu­es­sa. On kuu­ma. Hai­see vä­hän mä­däl­le. Kai­ut­ti­mis­ta kuu­luu ma­rim­ba, lyö­mä­soi­tin­ten pamp­pai­lu ja lin­tu­jen li­ver­rys. Jos­sain so­li­see vesi.

Tääl­lä Van­taan lai­ta­mil­la elää Suo­men olois­sa har­vi­nai­nen kas­vi. The­ob­ro­ma ca­cao eli kaa­ka­o­puu.

Muu­ta­man met­rin kor­kui­sen veh­re­än puun run­gol­la kas­vaa kel­tai­nen, ame­rik­ka­lai­sen jal­ka­pal­lon muo­toi­nen ja ko­koi­nen pöt­ky­lä. Kaa­ka­o­he­del­mä on val­mis poi­mit­ta­vak­si.

Mut­ta puu­hun se jää. Fa­ze­rin vie­rai­lu­kes­kuk­sen kaa­ka­o­puut ovat ai­no­as­taan sil­män ilo­na muis­tut­ta­mas­sa 200 000 vuo­sit­tais­ta kä­vi­jää raa­ka-ai­nei­den al­ku­pe­räs­tä.

Har­va heis­tä kui­ten­kaan aa­vis­taa, et­tä koh­ta kaa­kao ja suk­laa saat­ta­vat ol­la enää muis­to vain. Rei­lun kau­pan mu­kaan ne uh­kaa­vat lop­pua maa­il­mas­ta vuo­teen 2050 men­nes­sä el­lei ryh­dy­tä ri­pei­siin toi­miin.

Kaa­ka­on kas­vat­ta­mi­nen ei koh­ta enää on­nis­tu, sil­lä päi­vän­ta­saa­jal­la il­mas­to kuu­me­nee ja kui­vuu. Sa­mal­la kuih­tuu mil­joo­nien kaa­ka­on­vil­je­li­jöi­den elin­kei­no.

Fazerin vierailukeskuksen puutarhassa trooppiset kasvit saavat elää turvassa sademetsien elinkamppailulta. KUVA: Essi Sutinen

Fazerin vierailukeskuksen puutarhassa trooppiset kasvit saavat elää turvassa sademetsien elinkamppailulta. KUVA: Essi Sutinen

Essi Sutinen

Kaa­ka­on al­ku­ko­ti on noin 10 000 ki­lo­met­rin pääs­sä Van­taal­ta. Kaa­ka­o­puut kas­va­vat luon­nos­taan päi­vän­ta­saa­jan tun­tu­mas­sa Ete­lä-Ame­ri­kas­sa Ama­zon- ja Ori­no­co­jo­kien vä­li­sis­sä sa­de­met­sis­sä. Ny­kyi­sin nuo alu­eet kuu­lu­vat Ve­ne­zu­e­lan, Ko­lum­bi­an ja Bra­si­li­an val­ti­oil­le.

Ats­tee­kit us­koi­vat, et­tä kaa­ka­on sie­me­net oli­vat Qu­et­za­co­atl-ju­ma­lan lah­ja ih­mi­sil­le.

Al­ku­a­suk­kaat käyt­ti­vät­kin man­te­lin­muo­toi­sia kaa­ka­o­pa­pu­ja mak­su­vä­li­nei­nä, mis­tä juon­taa juu­ren­sa kas­vin al­ku­pe­räi­nen tie­teel­li­nen nimi amyg­da­la pe­cu­ni­a­ria, va­paas­ti suo­men­net­tu­na "ra­ha­man­te­li". Ruot­sa­lai­sen kas­vi­tie­tei­li­jä Carl von Lin­nén an­ta­ma ny­kyi­nen nimi the­ob­ro­ma ca­cao puo­les­taan kään­tyi­si ku­ta­kuin­kin "ju­mal­ten ruo­ka, kaa­kao".

Al­ku­a­suk­kaat val­mis­ti­vat pa­vuis­ta kit­ke­rää cho­co­latl-ni­mis­tä juo­maa, jota myös Ko­lum­buk­sen mie­his­tö sai en­sim­mäi­si­nä eu­roop­pa­lai­si­na mais­taa.

Mie­his­tö ei kui­ten­kaan ym­mär­tä­nyt hy­vän pääl­le, ja toi­saal­ta kaa­ka­o­ta ei tuol­loin vie­lä ma­keu­tet­tu.

Vas­ta löy­tö­ret­kei­li­jä Hernán Cortés osa­si ar­vos­taa kaa­ka­o­ta ja ihas­tui sii­hen niin pal­jon, et­tä vei sitä mais­tet­ta­vak­si Es­pan­jan ku­nin­kaan ho­viin. Es­pan­ja­lai­set kek­si­vät tuot­teel­le ni­men ca­cao, kos­ka pi­ti­vät al­ku­pe­räis­tä cho­co­latl-ni­meä lii­an han­ka­la­na ään­tää.

Yk­si vii­des­tä­sa­das­ta kaa­ka­on ku­kas­ta pö­lyt­tyy ja ke­hit­tyy he­del­mäk­si.

Kaa­ka­o­pui­den saa­pu­mi­nen Fa­ze­ril­le ei käy­nyt ki­vut­to­mas­ti. Osa puis­ta saa­tu hol­lan­ti­lai­sil­ta tai­mi­tar­hoil­ta, ja Suo­meen tulo ai­heut­ti niil­le sel­väs­ti kär­si­mys­tä.

Va­lo­ku­vis­sa kas­vit oli­vat vie­lä uh­kei­ta ja vir­kei­tä, mut­ta saa­pu­es­saan Van­taal­le kak­si vuot­ta sit­ten ne oli­vat pa­has­ti vi­oit­tu­neet.

“Sa­noin, et­tä tar­vit­sen puo­li vuot­ta saa­dak­se­ni ne taas ku­kois­ta­maan, ja puo­li vuot­ta se ot­ti”, Fa­ze­rin vie­rai­lu­kes­kuk­sen puu­tar­hu­ri, hor­to­no­mi Kat­ja Us­ki to­kai­see.

Vih­reä läm­pä­re on Us­kin hen­ki­rei­kä. Kas­vi­lamp­pu­jen lois­tees­sa puu­hai­lu il­lan hä­mä­ris­sä on te­ho­kas­ta te­ra­pi­aa. Us­ki sa­noo, et­tei ole kos­kaan ko­ke­nut kaa­mos­ma­sen­nus­ta.

Hän on pit­käl­lä ural­laan eri­kois­tu­nut juu­ri troop­pi­siin kas­vei­hin, ja tie­tää ta­san tark­kaan, mitä kaa­kao tar­vit­see – ja mitä voi teh­dä vää­rin.

Ar­vok­kaal­le tro­pii­kin he­del­mäl­le ei­vät ihan mit­kä ta­han­sa olo­suh­teet kel­paa­kaan. Kaa­kao vaa­tii val­ta­vas­ti il­man­kos­teut­ta, va­loa ja läm­pöä. Ja­noi­nen­kin se on. Fa­ze­ri­las­sa pui­den al­la on yli met­ri mul­taa, joka ra­vit­see vaa­ti­vaa kas­via.

“Troop­pi­sel­le kas­vil­le oli­si kaik­kein ikä­vin­tä jou­tua pi­me­ään, kyl­mään ja kui­vaan il­maan”, Us­ki sa­noo.

Ju­mal­ten ruo­ka tu­lee var­sin eri­koi­ses­ta puus­ta. Kaa­kao on kau­lif­lo­ri­nen kas­vi, eli sen ku­kat ja he­del­mät kas­va­vat suo­raan puun run­gol­la. Ku­kat ovat pie­niä ja vaa­ti­mat­to­mia.

En­nen Kat­ja Us­ki pö­lyt­ti ne pens­se­lil­lä, mut­ta ny­ky­ään Fa­ze­ri­lan puu­tar­has­sa asuu sin­ne vai­vih­kaa li­vah­ta­nei­ta pik­ku­hyön­tei­siä, jot­ka te­ke­vät työn.

Us­kin mu­kaan yk­si vii­des­tä­sa­das­ta ku­kas­ta pö­lyt­tyy ja ke­hit­tyy he­del­mäk­si.

He­del­män poi­mi­mi­sen jäl­keen täy­tyy teh­dä vie­lä pal­jon työ­tä, jot­ta sii­tä saa­daan kaa­ka­o­jau­het­ta – saa­ti suk­laa­ta.

Kyp­sän he­del­män si­sus on täyn­nä val­koi­sia hyy­te­lö­mäi­siä pa­pa­noi­ta. Val­koi­nen ai­nes on mal­toa, joka kaa­ka­on kä­sit­te­lys­sä fer­men­toi­daan pois eli pois­te­taan käy­mis­teit­se. Jäl­jel­le jää ras­vai­sia kaa­ka­o­pa­pu­ja, jois­ta pu­ris­te­taan ir­ti kaa­ka­o­voi. Täs­tä jäl­jel­le jää­väs­tä kaa­ka­o­mas­sas­ta saa­daan kaa­ka­o­jau­het­ta.

Jos on jos­kus mais­ta­nut mil­tei sa­tap­ro­sent­tis­ta kaa­ka­o­jau­het­ta, tie­tää, et­tä se on sel­lai­se­naan hy­vin vä­ke­vää.

“En­sim­mäi­ses­tä kaa­ka­o­sa­dos­tam­me teh­tiin kaa­ka­o­jau­het­ta, ja sii­tä tuli to­del­la aro­mi­kas­ta”, Us­ki ke­hai­see.

Sen jäl­keen puu­tar­han he­del­miä ei ole juu­ri käy­tet­ty. Sa­dos­ta ei saa suu­ria mää­riä raa­ka-ai­net­ta, ei­kä Suo­men olois­sa oli­si mi­tään jär­keä mois­ta yrit­tää­kään.

Kaakaon latinankielinen nimi on Carl von Linnén antama, ja se tarkoittaa "jumalten ruoka, kaakao". KUVA: Essi Sutinen

Kaakaon latinankielinen nimi on Carl von Linnén antama, ja se tarkoittaa "jumalten ruoka, kaakao". KUVA: Essi Sutinen

Essi Sutinen

Kaa­ka­on kas­vat­ta­mi­nen on ris­ki­al­tis­ta bis­nes­tä, ei­kä se ole ta­lou­del­li­ses­ti kan­nat­ta­vaa Suo­men ul­ko­puo­lel­la­kaan.

Vuo­den 2016 lo­pul­la kaa­kao koki poik­keuk­sel­li­sen pa­han hin­ta­so­kin. Raa­ka-ai­neen hin­ta pu­to­si vuo­den­vaih­tees­sa liki 40 pro­sent­tia. Hin­ta ei ole pa­lan­nut en­ti­sel­le ta­sol­le. Use­at vil­je­li­jät ovat siir­ty­neet tai har­kit­se­vat siir­ty­mis­tä ku­mi­puun kas­vat­ta­mi­seen, sil­lä sii­tä saa pa­rem­man tuo­ton.

Täl­lä het­kel­lä suu­rin osa maa­il­man kaa­ka­os­ta vil­jel­lään Län­si-Af­ri­kas­sa. Suu­rim­mat tuot­ta­ja­maat ovat Ghana ja Nor­sun­luu­ran­nik­ko. Mui­ta tär­kei­tä tuot­ta­ja­mai­ta ovat Ecu­a­dor, In­do­ne­sia ja Ni­ge­ria. Vain mur­to-osa maa­il­man kaa­ka­os­ta vil­jel­lään sen al­ku­pe­räi­sil­lä ko­ti­seu­duil­la.

Ghana ja Nor­sun­luu­ran­nik­ko si­jait­se­vat Af­ri­kan täh­den pe­li­lau­dal­la suun­nil­leen Gold Co­as­tin tie­noil­la. Pe­lis­sä ky­sei­ses­tä pai­kas­ta saa kak­sin­ker­tai­sen voi­ton, jos pe­li­mer­kin al­ta pal­jas­tuu ja­lo­ki­vi.

Kaa­ka­on­vil­je­li­jä ei pe­laa up­po­ri­kas­ta vaan lä­hin­nä ru­ti­köy­hää. Nor­sun­luu­ran­nik­ko­lai­nen vil­je­li­jä an­sait­see kes­ki­mää­rin 0,78 dol­la­ria eli 0,74 eu­roa päi­väs­sä. Rei­lun kau­pan ar­vi­on mu­kaan elä­mi­seen riit­tä­vä toi­meen­tu­lo oli­si 2,51 dol­la­ria eli 2,37 eu­roa päi­väs­sä.

Suo­men Rei­lun kau­pan vas­tuul­li­suus­pääl­lik­kö Tyt­ti Na­hin mu­kaan elä­mi­seen riit­tä­vil­lä tu­loil­la tar­koi­te­taan sel­lais­ta sum­maa, jol­la per­he saa tyy­dy­tet­tyä pe­rus­tar­peet, esi­mer­kik­si vaat­teet ja ruu­an.

“Se ei ole ylel­li­syyt­tä tai ke­nen­kään var­si­nai­nen unel­ma, mut­ta kui­ten­kin ih­mi­sar­vol­le so­pi­va tu­lo­ta­so.”

To­tuus kui­ten­kin on, et­tä vain har­van vil­je­li­jän tu­lot yl­tä­vät edes sie­det­tä­väl­le ta­sol­le.

“Noin 60 pro­sent­tia kaa­ka­on­vil­je­li­jöis­tä jää ää­rim­mäi­sen köy­hyys­ra­jan al­le. Ei­hän ku­kaan an­na sil­loin oman lap­sen­sa ryh­tyä vil­je­li­jäk­si, ei­kä lap­si ha­lua jää­dä louk­kuun sur­ke­aan tu­lo­ta­soon.”

Mil­joo­nat lap­set ovat kui­ten­kin jää­neet köy­hyy­den van­gik­si. Nahi muis­tut­taa, et­tä Län­si-Af­ri­kan kaa­ka­o­vil­jel­mil­lä työs­ken­te­lee enem­män lap­sia kuin ai­kui­sia. Rei­lu kaup­pa edel­lyt­tää vil­je­li­jöil­tään, et­tä nämä lait­ta­vat lap­sen­sa kou­luun. Vas­ta sit­ten ne voi­vat saa­da Rei­lun kau­pan palk­kaa.

Köy­hyys on Na­hin mu­kaan toi­nen kah­des­ta suu­rim­mas­ta syys­tä, mik­si kaa­ka­on tu­le­vai­suus on uhat­tu­na. Toi­nen on il­mas­ton­muu­tos.

Il­mas­ton­muu­tos on jo­non en­sim­mäi­nen kaa­tu­va do­mi­no­pa­lik­ka, joka tu­lee en­nen pit­kää te­ke­mään kaa­ka­on­vil­je­lys­tä hy­vin han­ka­laa.

Kaa­ka­on luon­nol­li­nen eli­nym­pä­ris­tö on ka­pea, ja juu­ri sin­ne il­mas­ton­muu­tos is­kee to­den­nä­köi­ses­ti kes­ki­ver­toa ko­vem­min.

Kaa­ka­on vil­je­ly on­nis­tuu vain troop­pi­sil­la sa­de­met­sä­a­lu­eil­la noin 20 as­tet­ta päi­vän­ta­saa­jan mo­lem­min puo­lin. Näi­den alu­ei­den kes­ki­läm­pö­ti­lo­jen odo­te­taan nou­se­van yli kak­si cel­siu­sas­tet­ta vuo­teen 2050 men­nes­sä.

Kor­ke­at läm­pö­ti­lat ei­vät si­nän­sä ole mi­tään uut­ta maa­il­man kuu­mim­mis­sa kol­kis­sa, mut­ta lii­ka kuu­muus ve­rot­taa kaa­ka­o­pui­den tar­vit­se­maa kos­teut­ta. Päi­vän­ta­saa­jan mais­sa kui­vis­ta kau­sis­ta on tul­lut jo nyt pi­dem­piä ja sa­de­kau­sis­ta ly­hy­em­piä.

Vil­je­li­jät ovat al­ka­neet kä­sit­tää, et­tei enää ole kyse vain muu­ta­mis­ta huo­nois­ta vuo­sis­ta vaan huo­nos­ta tu­le­vai­suu­des­ta. Glo­baa­li suk­laa­pu­la voi puh­je­ta.

Län­si-Af­ri­kas­ta on kaa­det­tu jo Hol­lan­nin ko­koi­nen plänt­ti al­ku­pe­räis­tä sa­de­met­sää vil­jel­mien tiel­tä.

Sa­ha­ran ala­puo­li­sel­la sa­de­met­sä­vyö­hyk­keel­lä sa­to­kau­den odo­te­taan ly­he­ne­vän 20 pro­sen­til­la vuo­teen 2050 men­nes­sä.

Kun sa­dot jää­vät hei­koik­si, myös vil­je­li­jöi­den tu­lot kär­si­vät. Suu­rin osa maa­il­man kaa­ka­os­ta vil­jel­lään pie­nil­lä per­he­ti­loil­la, joil­la olo­suh­teet ovat usein al­keel­li­set. Jos vil­je­li­jän tär­kein tu­lon­läh­de eli sato heik­ke­nee, hän on pu­las­sa.

Pien­vil­je­li­jöil­lä ei ole va­raa pa­ran­taa ti­lan­sa tuot­ta­vuut­ta, jo­ten he muut­ta­vat toi­saal­le ja pe­rus­ta­vat uu­den plan­taa­sin. Sitä var­ten on rai­vat­ta­va sa­de­met­sää. Vil­jel­mä van­he­nee puo­les­sa vuo­si­sa­das­sa ja sama tois­tuu.

Näin ei kui­ten­kaan voi­da enää jat­kaa, kos­ka yli 90 pro­sent­tia Län­si-Af­ri­kan sa­de­met­sis­tä on jo tu­hou­tu­nut.

Rei­lun kau­pan Tyt­ti Na­hin mu­kaan van­ho­jen aar­ni­o­met­sien hä­vi­ä­mi­nen on Gha­nas­sa ja Nor­sun­luu­ran­ni­kol­la no­pe­am­paa kuin mis­sään muu­al­la maa­il­mas­sa.

Vuo­den 2018 kaa­ka­o­ba­ro­met­rin mu­kaan Län­si-Af­ri­kas­ta on kaa­det­tu jo Hol­lan­nin ko­koi­nen plänt­ti al­ku­pe­räis­tä sa­de­met­sää. Nyt sen ti­lal­la on vil­je­ly­maa­ta, joka tuot­taa ku­ta­kuin­kin Eu­roo­pan uni­o­nin ku­lu­tus­ta vas­taa­van mää­rän kaa­ka­o­ta.

Jon­ne­kin vil­je­li­jän täy­tyy sil­ti men­nä, kun hän jou­tuu hyl­kää­mään van­han, tuot­ta­mat­to­man plan­taa­sin­sa. Nor­sun­luu­ran­ni­kol­la on­kin usei­ta luon­non­suo­je­lu­a­lu­eil­la si­jait­se­via lait­to­mia kaa­ka­o­ky­liä.

Eri ar­vi­oi­den mu­kaan noin 30–40 pro­sent­tia Nor­sun­luu­ran­ni­kol­la tuo­te­tus­ta kaa­ka­os­ta tu­lee näil­tä lait­to­mil­ta vil­jel­mil­tä. Tätä ei kaup­po­jen suk­laa­pa­tu­koi­den kää­rees­sä ker­ro­ta, mut­ta pai­kal­li­set vi­ra­no­mai­set ovat kyl­lä asi­as­ta hy­vin tie­toi­sia.

Jo­kai­nen suo­ma­lai­nen tun­nis­taa Fa­ze­rin si­ni­sä­vyi­sen suk­laa­kää­reen. Fa­ze­rin ja mui­den suur­ten ma­keis­val­mis­ta­jien suk­laa­le­vyt val­mis­tu­vat liu­ku­hih­nal­la, mut­ta suo­ma­lais­ta kä­sin­teh­tyä suk­laa­ta löy­tyy kyl­lä, jos osaa et­siä.

Sel­lais­ta suk­laa­ta val­mis­taa iit­ta­la­lai­nen Kul­ta­suk­laa.

Yri­tyk­sen teh­taan­myy­mä­lä si­jait­see en­ti­sen Kal­vo­lan kun­nan kes­kus­taa­ja­mas­sa Iit­ta­las­sa rei­lun vart­ti­tun­nin ajo­mat­kan pääs­sä Hä­meen­lin­nas­ta Tam­pe­reen suun­taan. Pik­kui­nen teh­das toi­mii edel­leen sa­mas­sa pu­nai­ses­sa puu­ta­los­sa Iit­ta­lan La­si­mä­el­lä, min­ne se al­ku­jaan pe­rus­tet­tiin vuon­na 1991.

Puu­ta­lon si­sään­käyn­nil­lä pul­lis­te­lee it­se jou­lu­puk­ki.

Va­ne­ri­puk­ki on ol­lut pai­koil­laan vuo­si­kym­me­net. Toi­ses­sa kä­des­sään se pi­te­lee kylt­tiä, jos­sa lu­kee seit­se­mäl­lä eri kie­lel­lä “Jou­lu­pu­kin vi­ral­li­nen suk­laa­pa­ja”.

Kultasuklaan vaneripukki toivottaa suklaan ystävät tervetulleiksi tehtaanmyymälän ovella. KUVA: Essi Sutinen

Kultasuklaan vaneripukki toivottaa suklaan ystävät tervetulleiksi tehtaanmyymälän ovella. KUVA: Essi Sutinen

Essi Sutinen

Puo­din toi­sel­la lai­dal­la on ik­ku­na, jos­ta nä­kee suo­raan suk­laa­teh­taa­seen. La­sin ta­ka­na hää­rii nel­jä työn­te­ki­jää. He se­koit­ta­vat ja pur­sot­ta­vat va­lu­vaa suk­laa­mas­saa, pi­no­a­vat pel­te­jä ja ko­paut­te­le­vat kon­veh­te­ja ulos muo­teis­taan. Puo­din puo­lel­le kuu­luu kova tä­ri­se­vä ää­ni.

Mie­li­ku­vat jou­lu­pu­kin suk­laa­pa­jas­ta ei­vät tun­nu enää kau­kai­sil­ta. Pie­net val­koi­set mys­syt ovat kuin hy­gie­e­ni­set tont­tu­la­kit.

“Tuos­sa val­mis­tuu nä­kö­jään ome­na-ka­ne­li­val­ko­suk­laa­ta, joka on mei­dän pe­rin­tei­nen jou­lu­ma­ku”, sa­noo pa­jan pomo, suk­laa­y­rit­tä­jä Juha-Pek­ka Kärk­käi­nen ja nyök­kää ik­ku­nan suun­taan.

Jou­lu on suk­laan pa­ras se­son­ki. Lo­ka­kuu, mar­ras­kuu ja jou­lu­kuu ovat vuo­den kol­me kii­rei­sin­tä kuu­kaut­ta, jol­loin teh­taas­sa on vä­hin­tään yh­tä kova hop­pu kuin Kor­va­tun­tu­ril­la.

Ei ih­me, sil­lä kaik­ki suk­laa teh­dään kä­si­työ­nä, ja sii­tä Kärk­käi­nen on yl­peä.

“Me­kin voi­sim­me vaih­taa lin­jas­ton ko­neik­si, mut­ta em­me ha­lua teh­dä sitä. Kä­si­työ on se ar­von­li­sä, mi­hin no­jaam­me.”

Tä­män lä­hem­mäs kä­si­työ­tä vie­rai­li­jat ei­vät kui­ten­kaan pää­se, sil­lä ik­ku­nan ta­ka­na on lii­ke­sa­lai­suuk­sia.

Kärk­käi­sen mu­kaan Kul­ta­suk­laa ke­hit­ti en­sim­mäi­se­nä esi­mer­kik­si pi­pa­ri­suk­laan ja sal­mi­ak­ki­val­ko­suk­laan. Pian muut tu­li­vat pe­räs­sä ja al­koi­vat teh­dä sa­mo­ja ma­ku­ja isom­min.

Yrit­tä­jää se har­mit­taa, vaik­ka Kärk­käi­nen myön­tää­kin, et­tä kil­pai­li­joi­den te­ke­mi­siä seu­ra­taan tar­kas­ti myös Iit­ta­las­sa.

Suk­laa­re­sep­teis­tä hän vai­ke­nee siis vi­sus­ti, mut­ta tuot­tei­den val­mis­tus­ta hän ku­vai­lee ylei­ses­ti.

Kaa­ka­o­pa­pu­ja teh­taal­la ei kä­si­tel­lä, vaan kaa­ka­o­mas­sa tu­lee tuk­ku­ril­ta Eu­roo­pas­ta. Suk­laas­sa käy­tet­ty kaa­kao on pe­räi­sin kol­mes­ta eri maas­ta kol­mel­ta eri man­te­reel­ta: Nor­sun­luu­ran­ni­kol­ta, Ecu­a­do­ris­ta ja In­do­ne­si­as­ta. Pe­ril­lä Iit­ta­las­sa kaa­ka­o­laa­dut se­koi­te­taan ja suk­laan val­mis­tus voi al­kaa.

Le­vyil­le, kon­veh­deil­le ja suk­laa­hah­moil­le on tie­tys­ti omat val­mis­tus­ta­pan­sa, mut­ta käy­tän­nös­sä kaik­ki pur­so­te­taan kä­sin muot­tei­hin ja tä­ry­te­tään ri­ti­län pääl­lä ko­neel­li­ses­ti. Tä­ryt­tä­mäl­lä suk­laas­ta saa­daan il­ma­kup­lat pois ja ai­heu­te­taan yli­mää­räis­tä me­te­liä myy­mä­lään.

Seu­raa­vak­si suk­laa tem­pe­roi­daan. Sitä kä­si­tel­lään huo­lel­li­ses­ti tie­tyis­sä läm­pö­ti­lois­sa, mikä ta­kaa sen, et­tä suk­laas­ta tu­lee ko­vaa ja kiil­tä­vää. Tem­pe­roin­nin jäl­keen suk­laa säi­lyy kiin­te­ä­nä huo­neen­läm­mös­sä mut­ta su­laa suus­sa.

“Kyse on siis eri­lai­sis­ta kaa­ka­on kris­tal­leis­ta, jot­ka pi­tää saa­da rik­ki eri läm­pö­ti­lois­sa. Tämä on se kriit­ti­sin vai­he, kos­ka jos se me­nee pie­leen, suk­laas­ta tu­lee peh­me­ää höt­töä.”

Lo­puk­si suk­laa jääh­dy­te­tään ja ko­pau­te­taan ulos muo­teis­ta. Tun­nis­sa val­mis­tuu tu­han­sia suk­laa­le­vy­jä ja kym­me­niä suk­laa­fi­guu­re­ja.

Kultasuklaan reseptiikka on vain harvojen tuntema salaisuus. KUVA: Essi Sutinen

Kultasuklaan reseptiikka on vain harvojen tuntema salaisuus. KUVA: Essi Sutinen

Essi Sutinen

Kul­ta­suk­laa val­mis­taa Kärk­käi­sen mu­kaan 60 000 ki­loa suk­laa­ta vuo­des­sa. Suu­rin osa sii­tä on mai­to­suk­laa­ta.

Tum­maa ja val­kois­ta suk­laa­ta me­nee pal­jon vä­hem­män. Myyn­nis­sä ne ei­vät enää pär­jää suk­laa­per­heen uu­del­le kruu­nun­ja­lo­ki­vel­le, ru­bii­ni­suk­laal­le.

Pari vuot­ta sit­ten mark­ki­noil­le tuli uu­si suk­laa­la­ji en­si ker­taa sit­ten 1930-lu­vun, jol­loin val­ko­suk­laa kek­sit­tiin. Luon­nos­taan vis­pi­puu­ron­vä­ri­nen ru­bii­ni­suk­laa on lan­see­rat­tu nel­jän­nek­si suk­laa­la­jik­si.

Suk­laa val­mis­te­taan eri­tyi­sis­tä kaa­ka­o­pa­vuis­ta, jois­sa on oma­pe­räi­nen, mar­jai­nen, jopa va­del­mai­nen maku.

Kärk­käi­nen ker­too, et­tä Kul­ta­suk­laa sai hy­vän so­pi­muk­sen tuk­ku­rin kans­sa, ja sen an­si­os­ta ru­bii­ni­suk­laa­ta on myyn­nis­sä ym­pä­ri vuo­den. Nyt se on yri­tyk­sen toi­sek­si suo­si­tuin suk­laa­la­ji mai­to­suk­laan jäl­keen.

Juu­ri uu­det ma­ku­val­tauk­set ovat Kärk­käi­sen mu­kaan Kul­ta­suk­laan kil­pai­lu­e­tu iso­jen ma­keis­val­mis­ta­jien hal­lit­se­mil­la mark­ki­noil­la. Suk­laa­seen voi pii­lot­taa yl­lät­tä­vi­ä­kin ma­ku­ja, ku­ten tyr­niä, här­kä­pa­pua ja jopa sirk­ko­ja.

Hin­nal­la yri­tys ei voi kil­pail­la, kos­ka kä­sil­lä te­ke­mi­nen mak­saa.

Myös uu­den kek­si­mi­nen on jos­kus uu­vut­ta­vaa.

“Se on meil­le Da­mok­leen miek­ka. Jos et kek­si, niin et pysy mu­ka­na”, Kärk­käi­nen muo­toi­lee.

“Tu­lee kym­me­niä hu­te­ja ja yk­si osu­ma.”

Pienessä Kultasuklaan tehtaassa häärii kerrallaan nelisen työntekijää. Näissä tiloissa valmistuu vuoden aikana noin 60 000 kiloa suklaata. KUVA: Essi Sutinen

Pienessä Kultasuklaan tehtaassa häärii kerrallaan nelisen työntekijää. Näissä tiloissa valmistuu vuoden aikana noin 60 000 kiloa suklaata. KUVA: Essi Sutinen

Essi Sutinen

Suk­laa tuo­tan­non on­gel­mis­ta on alet­tu vii­me vuo­si­na pu­hua sel­väs­ti ai­em­paa enem­män. Suk­laa­nys­tä­vis­tä yhä use­am­pi ha­lu­aa var­mis­tua sii­tä, et­tä os­tos­ko­riin pää­tyy eet­ti­ses­ti tuo­tet­tua suk­laa­ta.

Kai­kes­ta maa­il­man kaa­ka­os­ta yli nel­jän­nes vil­jel­lään jon­kin kan­sain­vä­li­sen ser­ti­fi­oin­nin tai yri­tys­ten oman ser­ti­fi­oin­nin al­la.

Kaa­ka­o­bis­nek­ses­sä toi­mii kol­me isoa ser­ti­fi­oin­ti­jär­jes­tel­mää: Rei­lu kaup­pa, UTZ ja Rain­fo­rest Al­li­an­ce. UTZ yh­dis­tyi Rain­fo­rest Al­li­an­ceen vuon­na 2018. Brän­dit jat­ka­vat tois­tai­sek­si eril­li­si­nä sii­hen saak­ka, kun­nes nii­den uu­si oh­jel­ma jul­kais­taan ke­säl­lä 2020.

Fa­zer on Suo­men suu­rin ma­keis­val­mis­ta­ja, ja myös siel­lä vas­tuul­li­suus on otet­tu to­sis­saan. Yri­tyk­sen mu­kaan kaik­ki sen suk­laa on vas­tuul­li­ses­ti tuo­tet­tua. Fa­ze­ril­la on kaik­ki kol­me ser­ti­fi­kaat­tia ja li­säk­si omat vil­je­li­jä­oh­jel­mat.

Nii­den kaut­ta au­te­taan vil­je­li­jäyh­tei­sö­jä Ni­ge­ri­as­sa ja Nor­sun­luu­ran­ni­kol­la. Ni­ge­ri­aan Fa­zer on oh­jel­man­sa ai­ka­na pe­rus­ta­nut muun mu­as­sa kak­si kou­lua.

Fa­zer pe­rus­te­lee vil­je­li­jä­oh­jel­mi­aan sil­lä, et­tä yri­tys ha­lu­aa tu­kea ja aut­taa myös nii­tä vil­je­li­jöi­tä, jot­ka ei­vät kuu­lu ser­ti­fi­oin­ti­jär­jes­tel­mien pii­riin. Vil­je­li­jä­oh­jel­mien kaut­ta ti­lal­li­sil­le ope­te­taan ny­ky­ai­kais­ta vil­je­ly­tek­niik­kaa, min­kä pi­täi­si ko­hen­taa sa­to­ja ja si­ten an­taa pa­rem­man toi­meen­tu­lon.

“Tie­däm­me, et­tei ket­jun al­ku­pääs­sä vält­tä­mät­tä toi­mi­ta ai­na vas­tuul­li­ses­ti."

Maa­il­man suu­rin suk­laa­val­mis­ta­ja on yh­dys­val­ta­lai­nen Mon­delēz In­ter­na­ti­o­nal, jon­ka jäl­keen tu­le­vat Nestlé ja Mars. Kai­kil­la kol­mel­la on omat vas­tuul­li­suu­soh­jel­man­sa kaa­ka­ol­le.

Mon­delē­zin Suo­mes­sa myy­tä­viä tuot­tei­ta ovat muun mu­as­sa Tob­le­ro­ne, Ma­ra­boun ja Mil­kan suk­laa­le­vyt sekä O'boy-kaa­ka­o­jau­he. Mon­delēz lu­pai­lee, et­tä vuo­teen 2025 men­nes­sä kaik­ki sen kaa­kao on tuo­tet­tu yri­tyk­sen oman vas­tuul­li­suu­soh­jel­man kaut­ta.

Yri­tys­ten vas­tuul­li­suut­ta tark­kai­le­van Fin­n­watc­hin mu­kaan ku­lut­ta­jien pi­täi­si suh­tau­tua va­rauk­sel­la yri­tys­ten omiin ser­ti­fi­oin­tei­hin ja suo­sia ylei­ses­ti tun­net­tu­ja, kol­man­nen osa­puo­len ser­ti­fi­oin­te­ja.

Kul­ta­suk­laal­la on UTZ-ser­ti­fi­oin­ti. Yrit­tä­jä Juha-Pek­ka Kärk­käi­sen mu­kaan yri­tyk­sil­lä on ny­ky­ään so­si­aa­li­nen pak­ko osoit­taa vas­tuul­li­suu­ten­sa, vaik­ka laki ei ser­ti­fi­oin­tia edel­ly­tä­kään.

Kärk­käi­nen ja hä­nen lii­ke­kump­pa­nin­sa Juri Kas­ke­la tu­li­vat Kul­ta­suk­laa­seen kol­me vuot­ta sit­ten. Tuol­loin yri­tyk­sen suk­laa ei ol­lut vie­lä ser­ti­fi­oi­tua. Mie­het run­noi­vat ser­ti­fi­kaa­tin läpi vuo­des­sa.

“Tie­däm­me, et­tei ket­jun al­ku­pääs­sä vält­tä­mät­tä toi­mi­ta ai­na vas­tuul­li­ses­ti. Ha­lu­am­me var­mis­taa, et­tä siel­lä on käy­tet­ty asi­an­mu­kai­sia me­ne­tel­miä ja hen­ki­lös­töä.”

Voi­ko yrit­tä­jä kui­ten­kaan luot­taa sii­hen, et­tei al­ku­tuo­tan­nos­sa esi­mer­kik­si käy­te­tä lap­si­työ­voi­maa?

“Ku­kaan ei voi sitä sa­tap­ro­sent­ti­ses­ti var­mis­taa. Ei ku­kaan”, Kärk­käi­nen to­te­aa.

Hä­nen mie­les­tään ser­ti­fi­kaat­ti on kui­ten­kin pa­rem­pi kuin ei mi­tään. Yrit­tä­jä­nä hän ha­lu­aa luot­taa sii­hen, et­tä ser­ti­fi­kaa­tit ai­na­kin yrit­tä­vät hoi­taa oman ydin­toi­min­tan­sa puh­tain pa­pe­rein.

Kuin­ka suk­laa­le­vyn va­lin­taa pun­ta­roi­va suo­ma­lai­nen voi­si sit­ten var­mis­tua sii­tä, et­tei tee va­hin­gos­sa syn­tiä os­ta­es­saan vii­kon­lop­pu­herk­ku­ja? Riit­tää­kö ser­ti­fi­kaat­ti kää­rees­sä?

Rei­lun kau­pan vas­tuul­li­suus­pääl­lik­kö Tyt­ti Na­hin mu­kaan ei ole mi­tään yleis­tä vas­taus­ta sii­hen, mitä on­gel­mia kaa­ka­on ser­ti­fi­oin­nil­la voi­daan rat­kais­ta. Hä­nen mu­kaan­sa se riip­puu ser­ti­fi­oin­nin kri­tee­reis­tä. Jot­kut ser­ti­fi­kaa­tit ot­ta­vat kon­tol­leen ih­mi­soi­keu­det, toi­set luon­non­suo­je­lun ja kol­man­net ta­lou­del­li­sen vas­tuun.

Rei­lu kaup­pa on pe­rin­tei­ses­ti ol­lut vil­je­li­jöi­den an­si­oi­den pa­ran­ta­mi­seen kes­kit­ty­nyt ser­ti­fi­kaat­ti. Rei­lu kaup­pa mak­saa vä­hin­tään 2400 dol­la­ria kaa­ka­o­ton­nil­ta. Rain­fo­rest Al­li­an­cel­la ja UTZ:lla poh­ja­hin­taa ei ole, mut­ta brän­dien yh­dis­ty­mi­sen jäl­keen sel­lais­ta on suun­ni­tel­tu.

Kan­sain­vä­li­sen kaa­ka­on­vil­je­li­jöi­den oi­keuk­sia val­vo­van kat­to­jär­jes­tö Voi­ce Net­wor­kin mie­les­tä mi­tään ser­ti­fi­oin­tia ei täl­lä het­kel­lä voi kut­sua kes­tä­väk­si. Kan­sa­lais­jär­jes­tö­jen toi­mi­jat ovat tois­tu­vas­ti löy­tä­neet näyt­töä lap­si­työ­voi­man käy­tös­tä ja ih­mi­soi­keuk­sien louk­kaa­mi­ses­ta myös ser­ti­fi­oi­dun kaa­ka­on tuo­tan­nos­ta.

Li­säk­si ser­ti­fi­oin­ti­jär­jes­tel­män pii­ris­sä ole­vien vil­je­li­jöi­den mi­ni­mi­palk­ka on Voi­ce Net­wor­kin mu­kaan vie­lä kau­ka­na elä­mi­seen riit­tä­väs­tä toi­meen­tu­los­ta. Tie­ten­kään moni vil­je­li­jä ei saa edes mi­ni­mi­palk­kaa.

Gha­nan ja Nor­sun­luu­ran­ni­kon hal­li­tuk­set il­moit­ti­vat hil­jat­tain nos­ta­van­sa kaa­ka­on­vil­je­li­jöi­den palk­ko­ja huo­mat­ta­vas­ti sa­to­kau­te­na 2020–2021. Jat­kos­sa hal­li­tuk­set pe­ri­vät kaa­ka­on os­ta­jil­ta 400 dol­la­rin li­sä­kor­vauk­sen kaa­ka­o­ton­nil­ta.

Muu­tok­sen an­si­os­ta vil­je­li­jöi­den palk­ko­jen on tar­koi­tus nous­ta ta­kai­sin sa­mal­le ta­sol­le kuin en­nen vuo­den 2016 hin­ta­ro­mah­dus­ta. Al­ku se­kin, vaik­ka kan­sa­lais­jär­jes­tö­jen mie­les­tä vil­je­li­jän saa­ma kor­vaus oli­si sil­ti edel­leen lii­an pie­ni.

Voi­ce Net­wor­kin mu­kaan muu­tos on his­to­ri­al­li­nen. Jär­jes­tön mu­kaan Gha­nan ja Nor­sun­luu­ran­ni­kon hal­li­tuk­set ovat nyt kun­ni­an­hi­moi­sem­pia kuin ser­ti­fi­oin­ti­jär­jes­tel­mät.

Kultasuklaan yrittäjä Juha-Pekka Kärkkäinen ei luota edullisen markettisuklaan eettisyyteen. Kuvassa Kultasuklaan levyjä Iittalan tehtaanmyymälässä. KUVA: Essi Sutinen.

Kultasuklaan yrittäjä Juha-Pekka Kärkkäinen ei luota edullisen markettisuklaan eettisyyteen. Kuvassa Kultasuklaan levyjä Iittalan tehtaanmyymälässä. KUVA: Essi Sutinen.

Essi Sutinen

Hy­vis­sä ajoin en­nen jou­lua mar­ke­tit rai­vaa­vat ne­li­ö­ti­laa jou­lu­ka­len­te­reil­le, kon­veh­ti­ra­si­oil­le ja kai­ken­lai­sil­le suk­laa­her­kuil­le. Kaup­po­jen kark­ki­o­sas­tois­ta tu­lee kan­sain­vä­lis­ten suk­laa­jät­tien pa­raa­tie­si­tys.

Kul­ta­suk­laan yrit­tä­jä Juha-Pek­ka Kärk­käi­nen ei ole näys­tä ihan mie­lis­sään.

“Kat­son kau­his­tel­len mar­ket­tien hyl­lyil­lä nä­ky­viä ki­lo­hin­to­ja. Kun men­nään al­le kym­pin ki­lo­hin­toi­hin, he­rää ky­sy­mys, mitä on teh­ty ja mitä raa­ka-ai­nei­ta on käy­tet­ty”, hän tuu­mii.

Kärk­käi­nen oi­ke­as­taan toi­voo, et­tä suk­laan ar­vos­tus pa­lai­si ats­teek­kien ai­koi­hin, ja her­kus­ta tu­li­si taas “pre­mium-tuo­te”, jota nau­ti­taan vain eri­tyis­ti­lan­teis­sa. Hie­non raa­ka-ai­neen ei ole eh­kä tar­koi­tus­kaan kes­tää mas­sa­tuo­tan­non pai­nei­ta.

Kärk­käi­sen mu­kaan kaa­ka­on sa­dois­sa jo on näh­ty heit­to­ja ja hin­ta­pörs­sis­sä on ol­lut tu­le­nar­kaa.

Hän kui­ten­kin suh­tau­tuu skep­ti­ses­ti sii­hen, et­tä suk­laa lop­pui­si kol­mes­sa vuo­si­kym­me­nes­sä. Hän muis­taa lu­ke­neen­sa jos­kus uu­ti­sen, jos­sa suk­laan pe­lo­tel­tiin lop­pu­van vuon­na 2021. Nyt ei ihan näy­tä sil­tä.

“Sen ver­ran olen op­ti­mis­ti, et­tä us­kon, et­tä me ih­mi­set pys­tym­me il­mas­ton­muu­tos­ta suit­si­maan, hal­lit­se­maan ja so­peu­tu­maan sii­hen.”

Kärk­käi­nen luot­taa sii­hen, et­tä ih­mi­sen kek­se­li­äi­syys tuot­taa uu­sia tek­no­lo­gi­oi­ta ja oi­val­luk­sia, joil­la raa­ka-ai­neen tu­le­vai­suus tur­va­taan. Ai­na­kin vil­je­ly pi­täi­si Kärk­käi­sen mie­les­tä ny­ky­ai­kais­taa.

Eh­kä kaa­ka­o­ta voi­si vil­jel­lä jo­nain päi­vä­nä Suo­mes­sa, hän vi­si­oi.

“Mut­ta sii­hen en us­ko, et­tä suk­laa lop­puu 2050. En me­ne­tä yö­u­ni­a­ni sen ta­kia.”

Fa­ze­rin vie­rai­lu­kes­kuk­sen puu­tar­han kaa­ka­o­puis­ta van­him­mat ovat jo elä­ke­läi­siä. Ne ei­vät eh­kä ole to­dis­ta­mas­sa, mitä ta­pah­tuu vuon­na 2050. Pui­den leh­vien suo­jas­sa on pie­nem­piä pen­sai­ta, joil­la on toi­voa.

Hor­to­no­mi Kat­ja Us­ki ei mie­ti het­ke­ä­kään, kun hä­nel­tä ky­syy, voi­si­ko kaa­ka­o­ta vil­jel­lä elin­tar­vik­keek­si Suo­mes­sa.

“Sii­nä ei vain ole ta­lou­del­li­ses­ti mi­tään jär­keä. Ku­kin­nas­ta kyp­sään he­del­mään saat­taa kes­tää puo­li­kin vuot­ta. Ener­gia, mitä sii­hen tar­vi­taan, mak­saa niin pal­jon, et­tei ku­kaan jär­ke­vä ih­mi­nen ru­pea kaa­ka­o­pui­ta tääl­lä sa­don vuok­si kas­vat­ta­maan tai sii­tä mak­sa­maan.”

Us­kin mu­kaan ai­na sil­loin täl­löin jot­kut us­ka­li­aat fan­ta­si­oi­vat ek­soot­tis­ten tuo­tan­to­kas­vien kas­vat­ta­mi­ses­ta Suo­mes­sa. Sil­loin hän to­te­aa, et­tä muu­ten kiva, mut­ta kas­vit ovat ihan vää­rät.

Sil­lä kaa­ka­on paik­ka on päi­vän­ta­saa­jal­la, mis­sä valo, kos­teus ja läm­pö ovat koh­dil­laan. Ai­na­kin tois­tai­sek­si.

Ju­tun läh­tei­nä on käy­tet­ty myös Voi­ce Net­wor­kin laa­ti­maa vuo­den 2018 kaa­ka­o­ba­ro­met­riä ja mui­ta ra­port­te­ja, Timo Voi­pi­on te­os­ta "Tro­pii­kin lah­jo­ja: kah­vin, teen ja kaa­ka­on ta­lous- ja so­si­aa­li­his­to­ri­aa" sekä haas­ta­tel­tu Fa­ze­rin vie­rai­lu­kes­kuk­sen joh­ta­jaa Anu Kok­koa.