JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Teräskuula, joka kävi lähellä loppua – flipperit elävät nousukautta menneisyytensä rajuista koettelemuksista huolimatta

Flip­pe­reil­lä on ol­lut his­to­ri­an­sa ai­ka­na usei­ta vas­toin­käy­mi­siä. Pe­leis­tä sää­det­tiin kiel­to­la­ki Ame­ri­kas­sa, Suo­mes­sa val­ti­ol­la oli yk­si­noi­keus viih­de­lait­tei­siin ja flip­pe­rit ka­to­si­vat mel­kein ko­ko­naan 2000-lu­vun alus­sa. Ny­kyi­sin har­ras­tus on näyt­tä­nyt el­py­mi­sen merk­ke­jä ja pe­lat­ta­via ko­nei­ta löy­tyy jäl­leen jul­ki­sis­ta pai­kois­ta.

Il­miö

13.12.2019
Tästä näystä flipperi tunnistetaan. Pelaaja lyö palloa meloilla ja pyrkii pitämään kuulan pelissä. Kuvan flipperi on White Water (1993). KUVA: Oskari Valtonen

Tästä näystä flipperi tunnistetaan. Pelaaja lyö palloa meloilla ja pyrkii pitämään kuulan pelissä. Kuvan flipperi on White Water (1993). KUVA: Oskari Valtonen

Oskari Valtonen

Os­ka­ri Val­to­nen

Te­räs­kuu­la on hal­kai­si­jal­taan 27 mil­li­met­riä ja pai­naa 80 gram­maa.

Pe­li­val­mis­ta­jat ovat ra­ken­ta­neet täl­lai­sel­le kuu­lal­le sa­doit­tain pe­li­kent­tiä ja tu­han­sit­tain es­tei­tä. Pe­laa­mi­nen ja pal­lon kat­se­le­mi­nen on su­ku­pol­vi­ko­ke­mus. Niin kau­an kuin kuu­la on ol­lut ole­mas­sa, se on flip­pe­rin ken­täl­lä tuot­ta­nut pe­laa­jil­leen iloa ja su­rua.

Jy­väs­ky­lä­läi­nen Panu Ok­sa­la seu­raa vie­ri­vän kuu­lan lii­ket­tä Mus­ta Kyn­nys -baa­ris­sa. Flip­pe­rin ta­ka­tau­lus­sa ko­mei­lee nimi To­tal Nuc­le­ar An­ni­hi­la­ti­on – siis To­taa­li­nen ydin­tu­ho. Peli on Spoo­ky Pin­bal­lin val­mis­ta­ma.

Ok­sa­la saa­vut­taa pe­lis­sä ti­lan­teen, jos­sa pe­li­ken­täl­lä on sa­ma­nai­kai­ses­ti kol­me pal­loa. Yk­si niis­tä kar­kaa no­pe­as­ti ulos ken­täl­tä. Ok­sa­la tar­vit­si­si vie­lä yh­den on­nis­tu­neen osu­man, jot­ta sai­si ke­rät­tyä pe­lis­sä suu­ren pis­te­pal­kin­non. Lo­put kak­si pal­loa sin­koi­le­vat ja ajau­tu­vat ne­kin mo­lem­mat ulos ken­täl­tä. Pis­tei­den ke­ruu epä­on­nis­tuu. Har­mis­tu­mi­sen nä­kee Ok­sa­lan kas­voil­ta.

Vie­ri­vä kuu­la on kai­kil­le yh­tä an­ka­ra. Pe­lin lo­pus­sa se voit­taa ai­na.

Jos tätä har­ras­tus­ta pi­täi­si ku­va­ta yh­del­lä sa­nal­la, mikä se oli­si?

"Var­maan hul­luus."

Gangs­te­ri­kau­pun­gin kas­vat­ti

Flip­pe­rit ovat 1930-lu­vun suu­ren la­man lap­sia.

Vuon­na 1931 Ame­ri­kas­sa alet­tiin tuot­taa en­sim­mäi­siä ko­li­koil­la pe­lat­ta­via flip­pe­rei­tä, jot­ka osa kan­sa­lai­sis­ta näki jopa uh­ka­na yh­teis­kun­nal­le. Kou­lut ja kir­kot kat­soi­vat, et­tä pe­lit ro­mut­ta­vat las­ten mo­raa­li­kä­si­tyk­sen ja aja­vat nämä lint­saa­maan kou­lus­ta sekä va­ras­ta­maan ko­li­koi­ta. Flip­pe­rei­tä oli teh­ty en­nen­kin, mut­ta nyt pe­lat­tiin ra­hal­la.

En­sim­mäi­set flip­pe­rit oli­vat käy­tän­nös­sä for­tu­noi­ta, jois­sa oli mu­ka­na al­keel­li­sia säh­kö­toi­min­to­ja. Kuu­la lai­tet­tiin vie­ri­mään kal­te­val­le pe­li­lau­dal­le, joka oli täyn­nä eri­lai­sia es­tei­tä, ku­ten esi­mer­kik­si nau­lo­ja. Sana pin­ball juon­tuu käy­tän­nös­sä sa­nois­ta pin = nau­la ja ball = pal­lo.

Pe­lin lop­pu­tu­los ja pal­lon liik­ku­mi­nen pe­li­ken­täl­lä oli epä­var­maa, ei­kä me­tal­li­kuu­lan vie­ri­mi­seen ei voi­nut vai­kut­taa kuin pe­liä tö­ni­mäl­lä. Flip­pe­rei­den pa­ris­sa uh­ka­pe­lat­tiin ja pe­li­suo­ri­tuk­sis­ta ja­et­tiin myös pal­kin­to­ja.

Val­ta­o­sa flip­pe­reis­tä val­mis­tet­tiin Chi­ca­gos­sa, joka yh­dis­tet­tiin Ame­ri­kan kau­pun­geis­ta vah­vim­min jär­jes­täy­ty­nee­seen ri­kol­li­suu­teen. Maa­il­man tun­ne­tuim­mat flip­pe­ri­val­mis­ta­jat ovat pe­räi­sin täs­tä kau­pun­gis­ta. Got­t­lieb pe­rus­tet­tiin vuon­na 1927, Bal­ly vuon­na 1932 ja Wil­li­ams vuon­na 1943.

Eten­kin New Yor­kin kau­pun­gin por­mes­ta­ri Fi­o­rel­lo La­Gu­ar­dia oli pe­le­jä vas­taan. Vuon­na 1942 New Yor­kin kau­pun­gin­val­tuus­to kiel­si La­Gu­ar­di­an joh­dol­la flip­pe­rit jul­ki­sis­sa pai­kois­sa kau­pun­gin alu­eel­la.

Po­lii­sit pää­tyi­vät te­ke­mään lu­ke­mat­to­mia rat­si­oi­ta ja ko­nei­ta mou­ka­roi­tiin sä­pä­leik­si näyt­tä­vyy­den vuok­si. En­sim­mäi­sen päi­vän ai­ka­na New Yor­kis­sa ta­ka­va­ri­koi­tiin pe­rä­ti yli 2000 flip­pe­riä. Mää­rä on val­tai­sa, ja sen on us­kot­tu ole­van jopa vii­de­so­sa kau­pun­gin kai­kis­ta flip­pe­reis­tä.

Toi­sen maa­il­man­so­dan rie­hu­es­sa La­Gu­ar­dia ja vi­ra­no­mai­set kat­soi­vat flip­pe­rei­den vie­vän myös kal­li­sar­voi­sia re­surs­se­ja ase­tuo­tan­nol­ta. Pe­lien val­mis­ta­mi­seen käy­tet­tiin ku­pa­ria, nik­ke­liä ja alu­mii­nia, joi­ta tar­vit­tiin ki­pe­äs­ti muu­al­la.

Ta­ka­va­ri­koi­tu­ja pe­le­jä rii­sut­tiin ma­te­ri­aa­leis­ta, joi­ta kul­je­tet­tiin run­sain mää­rin am­mus­teh­tail­le. Vi­ra­no­mai­set upot­ti­vat rii­sut­tu­ja ko­nei­ta Long Is­land Soun­din sal­meen ja East Ri­ve­rin ve­si­väy­lään.

Pian New Yor­kin esi­merk­kiä pe­li­kiel­los­sa seu­ra­si­vat Chi­ca­go, Los An­ge­les, New Or­le­ans ja Mil­wau­kee. Ko­neet ajet­tiin ala­kult­tuu­rin pe­li­vä­li­neik­si. Flip­pe­rit py­syi­vät pii­los­sa suu­ren ylei­sön sil­mis­tä ja nii­den mai­ne säi­lyi muut­tu­mat­to­ma­na seu­raa­vien vuo­si­kym­men­ten ajan.

Ensimmäiset flipperit olivat käytännössä fortunoita. Kuva on ranskalaisesta pelimuseosta. KUVA: Pierre André, Wikimedia commons

Ensimmäiset flipperit olivat käytännössä fortunoita. Kuva on ranskalaisesta pelimuseosta. KUVA: Pierre André, Wikimedia commons

Pierre André, Wikimedia commons

Tai­to­pe­li vai tuu­ria?

Panu Ok­sa­la, 34, aloit­ti ak­tii­vi­sen pe­laa­mi­sen kol­me vuot­ta sit­ten Mus­tan Kyn­nyk­sen flip­pe­rei­den kaut­ta. An­nis­ke­lu­ra­vin­to­la­na Kyn­nys on tyy­pil­li­nen esi­merk­ki pe­li­pai­kas­ta Suo­mes­sa.

"Siel­lä oli ka­ve­rei­ta­ni, jot­ka pe­la­si­vat flip­pe­riä. Sen so­si­aa­li­sen ryh­män kaut­ta sit­ten in­nos­tuin it­se­kin. So­si­aa­li­suus on ol­lut tär­keä osa pe­laa­mis­ta ka­ve­ri­pii­ril­lem­me", hän sa­noo.

Jy­väs­ky­läs­sä on kym­men­kun­ta ak­tii­vis­ta pe­laa­jaa, jot­ka ta­paa­vat toi­si­aan vii­koit­tain. Pe­laa­mi­seen on pe­rus­tet­tu omat so­me­ka­na­vat­kin. Sekä What­sa­pis­sa et­tä Jy­väs­ky­län flip­pe­ris­tit -Fa­ce­book-ryh­mäs­sä ja­e­taan päi­vi­tyk­siä pe­li­ko­ke­muk­sis­ta ja kes­kus­tel­laan kil­pai­luis­ta ja alu­een pe­leis­tä.

Ok­sa­la on pe­lan­nut eri­lai­sia vi­de­o­pe­le­jä vii­si­vuo­ti­aas­ta läh­tien. Flip­pe­reis­sä hän­tä vie­hät­tää eni­ten pe­lien me­kaa­ni­suus.

"Ne ei­vät ole vir­tu­aa­li­sia. Jos nii­tä ver­ra­taan tie­to­ko­ne­pe­lei­hin, ne toi­mi­vat fy­sii­kan la­kien mu­kai­ses­ti."

Moni flip­pe­reis­tä tie­tä­mä­tön miel­tää ne tuu­ri­pe­lik­si, mut­ta to­si­a­si­as­sa näin ei ole. Pal­loa oh­ja­taan me­loil­la, joi­ta pe­laa­ja kont­rol­loi na­peis­ta. Me­lat toi­mi­vat kuin jää­kiek­ko­mai­lat. Pal­lo lyö­dään niil­lä tiet­tyi­hin koh­tei­siin, jot­ta pe­lis­sä saa­vu­te­taan eri­lai­sia ta­voit­tei­ta ja pis­tei­tä.

Flip­pe­riä en­sim­mäis­tä ker­taa pe­laa­vat pyr­ki­vät usein vain pi­tä­mään pal­lon mah­dol­li­sim­man kau­an pe­li­ken­täl­lä, kun taas ko­ke­neet pe­laa­jat tie­tä­vät tar­kas­ti, mitä teh­dä ja min­ne pal­lo pi­täi­si lyö­dä.

"Mitä enem­män pe­liin pää­see si­sään, sitä enem­män ta­ju­aa, et­tä tä­mä­hän on tai­toa. Ei­hän täs­sä ole tuu­ril­la juu­ri­kaan te­ke­mis­tä."

Uu­dem­mat flip­pe­rit si­säl­tä­vät usein mo­ni­mut­kai­set sään­nöt ja ta­ri­nan, joka hui­pen­tuu wi­zard-moo­diin eli niin kut­sut­tuun tai­ta­jien lop­pu­hui­pen­nuk­seen tai vii­mei­seen teh­tä­vään. Use­an flip­pe­rin voi pe­la­ta jopa läpi.

Flip­pe­rin­pe­luus­ta jär­jes­te­tään ak­tii­vi­ses­ti kil­pai­lu­ja niin Suo­mes­sa kuin maa­il­mal­la­kin. Pe­laa­mi­ses­sa ko­ros­tu­vat use­at tai­dot, ku­ten pal­lon hal­tuun ot­ta­mi­nen ja kont­rol­li­pe­laa­mi­nen.

"Kai­kis­ta tär­kein­tä on osua. Jos osut joka lyön­nil­lä, si­nul­la ei ole iki­nä mi­tään on­gel­mia. Mut­ta ku­kaan ei pys­ty lyö­mään sa­tap­ro­sent­ti­ses­ti", Ok­sa­la sa­noo.

Mui­ta tär­kei­tä pe­li­tai­to­ja ovat pe­li­ko­neen tö­ni­mi­nen ja pe­li­ä­ly. Tö­ni­mi­sel­lä es­te­tään pal­lon pää­ty­mis­tä pois pe­li­ken­täl­tä, kun pe­li­ä­ly taas tar­koit­taa sään­tö­jen tie­tä­mys­tä. Jo­kai­sen flip­pe­rin sään­nöt täy­tyy osa­ta, jos ai­koo kil­pail­la.

"Mitä enem­män pe­liin pää­see si­sään, sitä enem­män ta­ju­aa, et­tä tä­mä­hän on tai­toa."

"Et voi pär­jä­tä, jos et tun­ne sään­tö­jä. Se on kyl­mä fak­ta."

Ki­sa­pe­laa­mi­ses­ta Ok­sa­lal­la on ko­ke­mus­ta nyt vuo­den ver­ran. Hän kil­pai­li en­sim­mäi­sen ker­ran Ori­ve­den Pe­li­hel­vet­ti -pe­li­hal­lis­sa jär­jes­te­tys­sä tur­nauk­ses­sa. Pe­li­hel­vet­ti on Jy­väs­ky­lää lä­hin pe­li­hal­li.

"Jos pe­laa, jou­tuu mat­kus­ta­maan."

Ai­kan­sa ki­sail­tu­aan Ok­sa­lal­le syn­tyi aja­tus, et­tä ko­tiin pi­tää saa­da oma flip­pe­ri. En­sim­mäi­sek­si ko­neek­si va­li­koi­tui ja­pa­ni­lais­läh­töi­sen Data Eas­tin 1992 val­mis­ta­ma Let­hal We­a­pon 3, eli Tap­pa­va ase 3. Hin­taa pe­lil­lä oli 2 100 eu­roa.

Flip­pe­ri on tyy­pil­li­ses­ti noin kak­si met­riä kor­kea, puo­li­tois­ta met­riä pit­kä ja rei­lus­ti yli puo­li met­riä le­veä kone. Pai­noa lait­teel­la on 120 ki­loa tai enem­män. Ok­sa­la si­joit­ti pe­lin läm­pi­mään va­ras­to­huo­nee­seen, sil­lä avo­vai­mo ei suos­tu­nut ot­ta­maan ko­net­ta si­säl­le ta­loon.

"Joka päi­vä ei voi ol­la baa­ris­sa pe­laa­mas­sa. On hel­pom­pi kä­vel­lä kym­me­nen met­riä kuin men­nä kes­kus­taan pe­laa­maan."

Ok­sa­la osal­lis­tui tänä vuon­na EM-ki­soi­hin Tans­kas­sa ja SM-ki­soi­hin Lem­pää­läs­sä. Hän opet­te­li kil­pai­lu­ja var­ten val­ta­vas­ti ko­nei­den sään­tö­jä ja kat­soi vii­koit­tain usei­ta tun­te­ja pe­li­vi­de­oi­ta Yo­u­Tu­bes­ta. Myös pe­laa­mi­nen oli tär­keä osa har­joit­te­lua.

"Mi­nul­la on sel­lai­nen pie­ni vih­ko, jo­hon kir­jaan ylös ai­na stra­te­gi­an ko­nees­ta, mi­ten sitä kan­nat­taa pe­la­ta", hän to­te­aa.

Ka­lut­tu­aan ko­to­na Let­hal We­a­pon -flip­pe­rin­sä läpi Ok­sa­la ha­lu­si ker­ryt­tää tai­to­jaan ja os­taa seu­raa­vak­si pro­fii­lil­taan haas­ta­vam­man ko­neen. Pian ko­to­na oli toi­nen­kin flip­pe­ri van­han vie­res­sä: Ster­nin Rol­ler­Co­as­ter Ty­coon vuo­del­ta 2002. Täl­lä pe­lil­lä hin­taa oli 2 200 eu­roa.

"Ki­sa­pe­laa­mis­ta pi­tää har­joi­tel­la vie­lä li­sää, et­tä pää­si­si sin­ne eh­kä top vii­teen­kym­me­neen Suo­men lis­tas­sa. Siel­lä on jo ai­ka ko­via pe­laa­jia", hän ker­too.

Ke­säl­lä hän myi Let­hal We­a­po­nin eteen­päin. Syk­syl­lä hän lait­toi Rol­ler­Co­as­ter Ty­coo­nin myyn­tiin. Ko­nei­den lä­pi­pe­laa­mi­nen ja kier­rät­tä­mi­nen kiin­nos­taa Ok­sa­laa.

"Se on osoit­tau­tu­nut yl­lät­tä­vän han­ka­lak­si. Myyn­ti­a­jat ovat ai­ka pit­kiä, jos hin­nas­ta ei ha­lua tin­kiä. Ja vaih­dot ei­vät ole ko­vin suu­res­sa suo­si­os­sa."

Jyväskyläläinen Panu Oksala ajautui flipperiharrastukseen Mustan Kynnyksen pelien kautta. KUVA: Oskari Valtonen

Jyväskyläläinen Panu Oksala ajautui flipperiharrastukseen Mustan Kynnyksen pelien kautta. KUVA: Oskari Valtonen

Oskari Valtonen

Flip­pe­rin pe­las­ta­nut osu­ma

Yk­si mies on flip­pe­rei­den kan­nal­ta ken­ties tär­ke­äm­pi kuin ku­kaan muu: ame­rik­ka­lai­nen Ro­ger Shar­pe. Hän­tä pi­de­tään flip­pe­rei­den pe­las­ta­ja­na ja hän on edel­leen ak­tii­vi­nen vai­kut­ta­ja la­jin sa­ral­la.

Kos­ka Yh­dys­val­lois­sa 1940-lu­vul­la sää­de­tyt lait es­ti­vät flip­pe­rin­pe­luun vain tie­tyis­sä osa­val­ti­ois­sa, ah­din­ko ei es­tä­nyt pe­lien ke­hi­tys­tä.

En­sim­mäi­nen var­si­nai­nen oi­kea flip­pe­ri oli Got­t­lie­bin val­mis­ta­ma Hump­ty Dump­ty eli Tyy­ris tyl­le­rö vuo­del­ta 1947. Peli mul­lis­ti koko flip­pe­ris­ke­nen esit­te­le­mäl­lä pal­loa oh­jaa­vat iko­ni­set me­lat. Flip­pe­rei­den toi­nen su­ku­pol­vi syn­tyi. Me­lat osoit­tau­tui­vat pe­laa­jien kes­kuu­des­sa suo­si­tuik­si ja 1950-lu­vun puo­li­vä­liin men­nes­sä for­tu­na­mais­ten flip­pe­rei­den ai­ka oli jää­nyt taak­se.

Pe­li­suun­nit­te­li­ja Har­ry Mabs kek­si me­lat va­hin­gos­sa suun­ni­tel­les­saan Ba­se­ball-ko­lik­ko­pe­liä. Hump­ty Dump­tys­sa ne oli vie­lä si­joi­tet­tu pe­li­ken­tän si­vuil­le ja ”vää­rin päin”. En­nen pit­kää me­lo­jen si­jain­ti va­kiin­tui pe­li­ken­tän ala­o­saan.

1970-lu­vul­la suh­tau­tu­mi­nen flip­pe­riä koh­taan hil­jal­leen muut­tui. Peli oli ke­hit­ty­nyt val­ta­vas­ti sii­tä, mitä se oli 1930-lu­vul­la. Ka­li­for­ni­an kor­kein oi­keus lin­ja­si vuon­na 1974, et­tä ky­sees­sä on tuu­ri­pe­lin si­jaan tai­to­pe­li. Kiel­to­la­ki flip­pe­rei­tä koh­taan Los An­ge­le­sis­sa päät­tyi.

New Yor­kis­sa vas­tus­tus pe­liä koh­taan edel­leen jat­kui. Kau­pun­ki oli kui­ten­kin ajau­tu­nut ta­lou­del­li­seen krii­siin ja kai­pa­si uu­sia tu­lon­läh­tei­tä. Ky­sy­mys flip­pe­rei­den kiel­lon ku­mo­a­mi­ses­ta tuli ajan­koh­tai­sek­si 1976.

Sa­moi­hin ai­koi­hin Ro­ger Shar­pe muut­ti col­le­gen jäl­keen New Yor­kiin ja toi­mi aloit­te­le­va­na jour­na­lis­ti­na. Hän oli tuol­loin myös yk­si maa­il­man par­hais­ta flip­pe­rin­pe­laa­jis­ta. Shar­pe kir­joit­ti flip­pe­reis­tä jut­tu­ja leh­tiin. Ne kiin­nit­ti­vät viih­de- ja mu­siik­ki­o­pe­raat­to­rei­den yh­dis­tyk­sen, Amu­se­ment & Mu­sic Ope­ra­tors As­so­ci­a­ti­o­nin, huo­mi­on.

Yh­dis­tys ha­lu­si ku­mo­ta 35 vuot­ta van­han lain. Shar­peen otet­tiin yh­teyt­tä ja hä­nel­tä ky­syt­tiin, to­dis­tai­si­ko hän oi­keu­des­sa flip­pe­rei­den ole­van tai­to­pe­li. 28-vuo­ti­as mies oli heti mu­ka­na.

Shar­pel­le jär­jes­tet­tiin kak­si flip­pe­riä oi­keus­sa­liin Man­hat­ta­nil­la. Me­di­an edus­ta­jat ja vir­ka­mie­het ke­rään­tyi­vät pe­lien ym­pä­ril­le Shar­pen aloit­ta­es­sa pe­li­suo­ri­tuk­sen­sa.

En­sin hän de­monst­roi pal­lon täh­tää­mis­tä flip­pe­rin me­loil­la, mut­ta se ei vie­lä va­kuut­ta­nut kat­so­jia tar­peek­si. Shar­pe päät­ti en­nus­taa saa­van­sa pal­lon kul­ke­maan tie­tys­tä väy­läs­tä pe­li­ken­täl­lä pal­lon lau­kai­si­jan avul­la.

Osu­man epä­on­nis­tu­mi­seen oli suu­rem­pi mah­dol­li­suus kuin sen on­nis­tu­mi­seen. Shar­pe vi­rit­ti am­pu­jan ja lä­het­ti pal­lon pe­li­ken­täl­le vie­ri­mään. Pal­lon reit­ti oli tis­mal­leen se, mitä Shar­pe en­nus­ti. Tämä va­kuut­ti val­tuus­ton, joka päät­ti ku­mo­ta pe­lien kiel­lon. Chi­ca­go seu­ra­si pian New Yor­kin pe­räs­sä.

Tämä osu­ma pe­las­ti flip­pe­rit. Tois­tai­sek­si.

Kolme sukupolvea pelaajia Malmössä vuonna 1989. KUVA: Jonn Leffman, Wikimedia commons

Kolme sukupolvea pelaajia Malmössä vuonna 1989. KUVA: Jonn Leffman, Wikimedia commons

Jonn Leffman, Wikimedia commons

Rayn mo­no­po­li­a­se­ma

Flip­pe­rit yleis­tyi­vät Suo­mes­sa 1960-lu­vun ai­ka­na. 1970-lu­vul­la pe­le­jä oli jo joka baa­ris­sa, kup­pi­las­sa ja huol­to­a­se­mal­la. Pää­kau­pun­ki­seu­dul­la asu­va flip­pe­ri­har­ras­ta­ja Ant­ti Pel­to­nen pi­tää it­se juu­ri 1970-lu­kua flip­pe­rei­den kul­ta-ai­ka­na Suo­mes­sa.

"Baa­ris­sa oli pa­jat­so, ju­ke­box ja flip­pe­ri. Sel­lais­ta oli Suo­men viih­de­tar­jon­ta sil­lä het­kel­lä."

Pel­to­nen on har­ras­ta­nut flip­pe­rei­tä jo lä­hes kol­me­kym­men­tä vuot­ta. Hän hank­ki en­sim­mäi­sen flip­pe­rin­sä vuon­na 1991. Peli oli Got­t­lie­bin Sin­bad vuo­del­ta 1978. Ny­kyi­sin Pel­to­nen omis­taa kol­mi­sen­kym­men­tä pe­liä, jot­ka hän on mah­dut­ta­nut vuok­raa­maan­sa kom­pak­tiin kel­la­ri­ti­laan.

"Tä­hän on läh­det­ty, niin mik­si sitä lo­pet­taa­kaan. Ajat­te­lin, et­tä os­ta­pa ko­keek­si en­sim­mäi­nen flip­pe­ri ja kat­so, mitä käy. Kaik­ki ti­lat tämä täyt­tää", hän sa­noo.

Pel­to­sen en­sim­mäi­nen muis­to flip­pe­reis­tä on 1960–1970-lu­vun tait­tees­ta. Äi­dil­lä oli Hel­sin­gin Ul­lan­lin­nas­sa kah­vi­baa­ri, jon­ka nur­kas­sa sei­soi flip­pe­ri. Lap­se­na Pel­to­nen ei ym­mär­tä­nyt pe­liä kun­nol­la, mut­ta ylet­tyi nä­ke­mään la­sin ylä­puo­lel­le ja pys­tyi lait­ta­maan ra­han rei­äs­tä si­sään. Se oli pää­a­sia.

"Sin­ne sai lait­taa sen 50 pen­niä per viik­ko vai kuin­ka vä­hän se nyt oli, mut­ta mis­sään ta­pauk­ses­sa ei joka päi­vä."

Flip­pe­rien saa­pu­mi­ses­ta Suo­meen on säi­ly­nyt vä­hän tie­toa. Kos­ka Pel­to­nen on har­ras­ta­nut la­jia pit­kään, hän tun­tee suh­teel­li­sen hy­vin flip­pe­rin his­to­ri­aa maas­sa, mut­ta kaik­kia tark­ko­ja tie­to­ja hän­kään ei tie­dä. Pel­to­nen kui­ten­kin ar­ve­lee, et­tä yk­si­tyi­set pe­li­a­lal­la toi­mi­neet yrit­tä­jät oli­vat en­sim­mäi­siä ta­ho­ja, jot­ka ai­koi­naan toi­vat flip­pe­rit Suo­meen. Ajal­li­ses­ti tämä on ta­pah­tu­nut mah­dol­li­ses­ti 1960-lu­vun alus­sa tai 1950-lu­vun lop­pu­puo­lel­la.

"Kuka se en­sim­mäi­nen sit­ten on ol­lut, se on hy­vin vai­kea sa­noa. Ne ukot ovat jo hau­das­sa, ke­nel­tä ky­syä."

Flip­pe­reil­lä meni Suo­mes­sa hy­vin vuo­teen 1976 as­ti. Sil­loin val­tio päät­ti puut­tua pe­liin. Edus­kun­ta sää­ti lain ajan­vie­te­au­to­maa­teis­ta ja sen no­jal­la an­ne­tun ase­tuk­sen, jon­ka mu­kaan Raha-au­to­maat­tiyh­dis­tys Ray:llä oli yk­si­noi­keus näi­hin lait­tei­siin.

Lain myö­tä jul­ki­sis­sa pai­kois­sa ol­leet flip­pe­rit siir­tyi­vät val­ti­ol­le. Yk­si­tyis­hen­ki­löt ei­vät saa­neet enää jat­kaa flip­pe­rei­den ope­raat­to­ri­toi­min­taa. Vain hu­vi­puis­tot ja ti­vo­lit jä­tet­tiin lain ul­ko­puo­lel­le.

"Se oli ihan kuo­li­nis­ku alal­le", Pel­to­nen sa­noo.

Lain­sää­tä­jien pe­rus­te­lut lail­le oli­vat seu­raa­vat: ”Ih­mis­ten pe­li­ha­luun pe­rus­tu­vaa tu­lon­han­kin­taa tu­lee ra­joit­taa ja sal­lia se vain yleis­hyö­dyl­li­siin tar­koi­tuk­siin.”

Suo­men Au­to­maat­ti­vuok­raa­jat ry nos­ti­vat mek­ka­lan. La­kiin kir­jat­tiin eh­to, et­tä val­tio mak­saa yk­si­tyis­ta­hoil­le lait­teis­ta nii­den var­si­nai­sen ar­von li­säk­si me­ne­te­tyn lii­ke­ar­von. Lain vii­den vuo­den siir­ty­mä­a­jan päät­teek­si Ray oli lu­nas­ta­nut kaik­ki lain so­vel­ta­mis­pii­riin kuu­lu­neet yk­si­tyi­set flip­pe­rit va­ra­o­si­neen ja työ­ka­lui­neen.

Lain voi­maan­tu­lon jäl­keen Ray päät­ti, mitä ko­nei­ta Suo­meen os­tet­tiin. Han­ki­tut pe­lit oli­vat val­ti­on hy­vik­si ha­vait­se­mia mal­le­ja. Nii­hin lu­keu­tui esi­mer­kik­si Got­t­lie­bin val­mis­ta­mia pe­le­jä.

"Ne oli­vat yk­sin­ker­tai­sia pe­le­jä. Toi­saal­ta hyvä puo­li oli se, et­tä mi­kään ei men­nyt rik­ki, kun ei niis­sä ol­lut yh­tään mi­tään, mikä oli­si voi­nut rik­ki men­nä­kään", Pel­to­nen sa­noo.

Kai­ken li­säk­si laki kiel­si van­ho­jen pe­lien myy­mi­sen yk­si­tyis­hen­ki­löil­le Suo­mes­sa. Ul­ko­mail­le pe­le­jä sai kui­ten­kin myy­dä. Kun uu­sia lait­tei­ta ti­lat­tiin li­sää Suo­meen, Ray tu­ho­si ja ro­mut­ti sa­mal­la omia van­ho­ja lait­tei­taan. Vain joi­tain ko­nei­ta säi­lyi.

Ajan­vie­te­au­to­maat­tien toi­min­taa ei ole tiet­tä­väs­ti har­joi­tet­tu yk­si­noi­keu­del­la mis­sään muu­al­la pait­si Suo­mes­sa.

Pel­to­sen mu­kaan yk­si­tyi­set ope­raat­to­rit oli­vat ai­em­min mak­sa­neet baa­reil­le koh­tuul­lis­ta si­joi­tus­paik­ka­kor­vaus­ta, mikä oli jopa 50 pro­sent­tia kas­sas­ta. Uu­den lain myö­tä Ray päät­ti, et­tä mak­saa sa­man ver­ran si­joi­tus­kor­vaus­ta, mitä ra­ha­pe­leis­tä mak­set­tiin: 16 pro­sent­tia.

"Siis ihan hä­vi­ä­vän vä­hän. Sitä kaut­ta sit­ten ei ke­nen­kään kan­nat­ta­nut kat­sel­la flip­pe­riä nur­kis­saan. Sil­lä lail­la ne hä­vi­si­vät."

Antti Peltosen kokoelmassa on kaikkinensa kolmisenkymmentä flipperiä. KUVA: Antti Peltonen

Antti Peltosen kokoelmassa on kaikkinensa kolmisenkymmentä flipperiä. KUVA: Antti Peltonen

Antti Peltonen

Flip­pe­rei­den suu­rin pul­lon­kau­la

Laki oli vas­ta yk­si syy flip­pe­rei­den hä­vi­ä­mi­seen. Toi­nen syy oli se, et­tä 1970–1980-lu­vun tait­tees­sa il­mes­tyi­vät ko­li­koil­la pe­lat­ta­vat vi­de­o­pe­lit. Ne oli­vat pa­hin flip­pe­rei­den kil­pai­li­ja maa­il­man­laa­jui­ses­ti.

Näi­den ar­ca­de-tyyp­pis­ten vi­de­o­pe­lien yleis­tyt­tyä pe­li­pai­kois­sa oli en­tis­tä enem­män lait­tei­ta, mi­hin lait­taa ra­haa. Vi­de­o­pe­lit vei­vät vä­hem­män ti­laa. Kil­pai­lu ko­ve­ni.

"Vi­de­o­pe­leis­sä oli se hyvä puo­li, et­tä nii­tä ei tar­vin­nut juu­ri­kaan huol­taa. Ai­nut huol­to­toi­men­pi­de oli käy­dä tyh­jen­tä­mäs­sä kas­sa, kun taas flip­pe­riä täy­tyy ras­sa­ta kai­ken ai­kaa", Pel­to­nen sa­noo.

1970–1980-lu­ku­jen vaih­tees­sa Suo­meen il­mes­tyi­vät myös he­del­mä­pe­lit. 1980-lu­vul­la ko­li­koil­la pe­lat­ta­vat uh­ka­pe­lit li­sään­tyi­vät. Esi­mer­kik­si Rayn po­ke­ri il­mes­tyi vuon­na 1986. Ra­ha­pe­lit tuot­ti­vat voit­to­ja pe­laa­jil­le, flip­pe­rit ei­vät.

1990-lu­vul­la pe­li­vaih­to­eh­doik­si tu­li­vat vie­lä ko­ti­kon­so­lit, jot­ka uh­ka­si­vat pe­li­hal­le­ja. Se al­koi ol­la jo lii­kaa flip­pe­ri­val­mis­ta­jil­le. Ko­ti­pe­laa­mi­sen laa­tu pa­ra­ni jat­ku­vas­ti. Flip­pe­rit jäi­vät jäl­keen, vaik­ka oli­vat ke­hit­ty­neet pe­lei­nä mo­ni­mut­kai­sim­mik­si kuin kos­kaan.

Vuon­na 1995 Suo­men EU-jä­se­nyys vai­kut­ti viih­de­pe­li­toi­min­nan va­pau­tu­mi­seen. Suo­mes­sa voi­maan tul­lut viih­de­lai­te­la­ki ku­mo­si van­han lain ajan­vie­te­au­to­maa­teis­ta ja Ray:n mo­no­po­li flip­pe­rei­hin lop­pui.

Sa­mal­la kun yk­si­tyis­hen­ki­löt aloit­ti­vat jäl­leen flip­pe­rei­den ope­roin­nin, Ray siir­si ajan­vie­te­au­to­maat­ti­toi­min­tan­sa ty­tä­ryh­ti­öl­leen Pe­li­kal­le. La­ki­muu­tos tuli Suo­men flip­pe­rei­den kan­nal­ta kui­ten­kin to­del­la myö­hään.

1990-lu­vun puo­li­vä­lin jäl­keen flip­pe­rei­den val­mis­ta­mi­nen ei ol­lut enää kan­nat­ta­vaa. Suu­rim­mat pe­li­val­mis­ta­jat lo­pet­ti­vat yk­si ker­ral­laan. Got­t­lieb heit­ti pyyh­keen ke­hään vuon­na 1996. Wil­li­ams oli pian mark­ki­noil­la käy­tän­nös­sä yk­sin.

Lop­pu­ai­ka­na Wil­li­ams ko­kei­li vie­lä vii­meis­tä yri­tys­tä flip­pe­rei­den pe­las­ta­mi­sek­si. Yri­tys suun­nit­te­li pe­li­a­lus­tan, joka yh­dis­te­li vi­de­o­pe­liä ja flip­pe­riä kes­ke­nään. Pin­ball 2000 -pe­le­jä val­mis­tet­tiin vain kak­si, kun­nes flip­pe­ri­teh­das Chi­ca­gos­sa sul­jet­tiin 1999. Wil­li­ams jat­koi toi­min­taa ka­si­no­lai­te­puo­lel­la.

Sega lo­pet­ti myös sa­man vuo­den ai­ka­na. Sen joh­ta­jiin kuu­lu­nut Gary Stern os­ti flip­pe­ri­teh­taan it­sel­leen, ja ni­me­si sen Stern Pin­bal­lik­si. Stern jäi pit­kään koko maa­il­man ai­no­ak­si flip­pe­rei­den val­mis­ta­jak­si.

Flip­pe­rei­den ar­von pu­do­tes­sa 1990-lu­vul­la Pe­li­ka myi pe­le­jään pois edul­li­ses­ti.

"It­se tuli os­tet­tua var­maan pa­ri­kym­men­tä 90-lu­vun alun flip­pe­riä siel­tä", Pel­to­nen ker­too.

Ylen Ke­vy­et Mul­lat -pod­cas­tis­sa (2018) har­ras­ta­jat ar­vi­oi­vat, et­tä baa­reis­sa oli 2000-lu­vun alus­sa yh­teen­sä noin 3000 flip­pe­riä ja har­ras­ta­jil­la jo­ku­nen sata.

Vuon­na 2001 Suo­men hu­vi­puis­to­jen ja pe­li­hal­lien flip­pe­ri­kan­taa hal­lin­noi­nut toi­mi­tus­joh­ta­ja Jör­gen Vic­tor­zon vah­vis­ti Ete­lä-Suo­men Sa­no­mil­le, et­tä ko­nei­den mää­rä oli pu­don­nut vii­den vuo­den ai­ka­na 1700 lait­tees­ta nel­jään­sa­taan.

2000-lu­vun en­sim­mäi­nen vuo­si­kym­men oli flip­pe­rei­den suu­rin pul­lon­kau­la.

Käy­tös­tä pois­tet­tu­ja flip­pe­rei­tä lai­vat­tiin jopa kon­teis­sa Ame­rik­kaan, jos­sa ne kun­nos­tet­tiin ja myy­tiin hy­väl­lä hin­nal­la yk­si­tyis­hen­ki­löil­le.

"Niil­lä ei ol­lut käy­tän­nös­sä mi­tään ar­voa. Jot­kut sa­no­vat, et­tä vii­del­lä­sa­dal­la mar­kal­la pys­tyi ha­ke­maan ai­ka uu­deh­ko­ja ko­nei­ta Pe­li­kal­ta, kun he ala­sa­joi­vat toi­min­taa", Ok­sa­la sa­noo.

Pelivalmistajat tekivät flippereistä entistä näyttävämpiä 1990-luvulla. Kuvan peli on White Water (1993). KUVA: Oskari Valtonen

Pelivalmistajat tekivät flippereistä entistä näyttävämpiä 1990-luvulla. Kuvan peli on White Water (1993). KUVA: Oskari Valtonen

Oskari Valtonen

Uu­si tu­le­mi­nen

Tänä syk­sy­nä Panu Ok­sa­la os­ti Taru sor­mus­ten her­ras­ta -flip­pe­rin. Ster­nin vuon­na 2003 val­mis­ta­ma peli mak­soi noin 4 500 eu­roa. Lord of the Ring­siä pi­de­tään yh­te­nä vai­keim­mis­ta läpi pe­lat­ta­vis­ta flip­pe­reis­tä.

"Hom­ma­sin sen sy­vien sään­tö­jen ta­kia. Se on eh­kä ko­to­na miel­lyt­tä­väm­pi kone, kuin ke­pe­äm­pi Rol­ler­Co­as­ter Ty­coon", hän ker­too.

2010-lu­vul­la flip­pe­rit al­koi­vat osoit­taa el­py­mi­sen merk­ke­jä. Har­ras­ta­jat haa­li­vat vuo­si­kau­sia ko­nei­ta it­sel­leen ja flip­pe­rei­hin kes­kit­ty­viä pe­li­sa­le­ja al­koi il­mes­tyä ym­pä­ri Suo­mea. Pel­to­sen oma Ext­ra­ball-pe­li­hal­li Hel­sin­gis­sä sai al­kun­sa vuon­na 2013.

"Kyl­lä tämä tun­tuu ole­van suo­si­tum­paa kuin ai­koi­hin. Hal­lis­sa riit­tää kä­vi­jöi­tä. Ko­nei­den hin­nat ovat oi­ke­as­taan nous­seet jo sel­lai­sik­si, et­tä ru­pe­aa hir­vit­tä­mään. Al­le kol­mel­la­tu­han­nel­la eu­rol­la ei oi­kein saa min­kään­nä­köis­tä pe­liä".

Har­ras­ta­jil­la on sa­doit­tain ko­nei­ta, mut­ta Pel­to­sen mu­kaan ko­ko­nais­mää­rää on hy­vin vai­kea ar­vi­oi­da. Hel­sin­gin ja Tam­pe­reen seu­tu on erit­täin ak­tii­vis­ta alu­et­ta pe­lien ja har­ras­ta­jien suh­teen.

Ok­sa­lan mu­kaan nos­tal­gia on tär­keä syy la­jin el­py­mi­sel­le. Har­ras­ta­ja­mää­rä on kas­va­maan päin ja tie­toi­suus pe­lis­tä kas­vaa. Po­ruk­kaan kuu­lu­mi­nen on aja­nut uu­sia har­ras­ta­jia mu­kaan.

Flip­pe­ri­vi­de­o­pe­lit ei­vät tun­nu täy­sin sa­mal­ta kuin oi­ke­at flip­pe­rit, kos­ka fyy­sis­tä pe­laa­mis­ta ei voi emu­loi­da täy­sin au­tent­ti­ses­ti. Uu­sia flip­pe­ri­val­mis­ta­jia on il­mes­ty­nyt mark­ki­noil­le Ster­nin seu­rak­si. Uu­sia pe­le­jä teh­dään koko ajan li­sää van­ho­jen säi­ly­nei­den vie­reen.

"Het­ken ai­kaa ei oi­ke­as­taan mui­ta val­mis­ta­jia ol­lut. Nyt­hän nii­tä on vaik­ka mitä", Pel­to­nen to­te­aa.

Ajan­vie­te­pe­laa­mi­sen li­säk­si kil­pai­lu­jen mää­rä Suo­mes­sa on hil­jal­leen kas­va­nut. Suo­mes­sa jär­jes­te­tään 10–15 ki­saa vuo­sit­tain. SM-ki­sat pa­la­si­vat vuon­na 2017 yli 20 vuo­den tau­on jäl­keen. Suo­mes­sa flip­pe­rin­pe­luu­ta har­ras­taa kil­pai­lu­mie­les­sä yli 50 pe­laa­jaa.

Vii­me vuon­na Suo­mes­sa jär­jes­te­tyt EM-ki­sat oli­vat isoim­mat, mitä Eu­roo­pas­sa oli kos­kaan pi­det­ty. Osal­lis­tu­jia Suo­mes­ta yk­si­nään oli 130 ja Ruot­sis­ta­kin pe­laa­jia oli saa­pu­nut lä­hes sata. Yh­teen­sä kil­pai­li­joi­ta oli noin kol­me­sa­taa.

Suo­men flip­pe­ri­lii­gas­sa on jopa on­gel­ma­na, et­tä pe­laa­jia on lii­kaa. Ok­sa­lan mu­kaan täl­lais­ta ti­lan­net­ta ei ol­lut ol­len­kaan kak­si vuot­ta sit­ten. Hän ar­ve­lee, et­tä kol­men nel­jän vuo­den pääs­tä huip­pu flip­pe­ri­har­ras­tuk­ses­sa on saa­vu­tet­tu.

"Kyl­lä­hän täs­sä jos­sain vai­hees­sa piik­ki tu­lee ihan var­mas­ti. Sit­ten al­kaa las­ku­suh­dan­ne, mut­ta mis­sä vai­hees­sa."

Flip­pe­rei­den ti­lan­ne ei vie­lä­kään ole py­sy­väs­ti tur­vat­tu. La­jia ei juu­ri pi­de­tä ur­hei­lu­na ja Suo­mes­sa suu­ri osa pe­leis­tä si­jait­see pai­kois­sa, jon­ne alai­käi­set ei­vät pää­se.

Flip­pe­rit ovat ai­na ol­leet ra­han­ke­räys­lait­tei­ta. Sik­si ne ovat he­rät­tä­neet kes­kus­te­lua, ris­ti­rii­tai­sia tun­tei­ta ja kiis­taa ym­pä­ri maa­il­maa. Ko­neet on teh­ty kiin­nos­ta­van nä­köi­sik­si juu­ri sen ta­kia, et­tä pe­laa­ja ei voi­si ol­la lait­ta­mat­ta ra­haa luu­kus­ta si­sään. Pe­lit ovat mo­nel­la­kin ta­paa tai­de­te­ok­sia.

"Joku on jos­kus to­den­nut, et­tä pyö­ri­vä lii­ke kiin­nos­taa hul­lu­ja", Pel­to­nen ki­teyt­tää.

Tänä vuonna Lempäälässä järjestettyihin flipperin SM-kisoihin osallistui yli sata kilpailijaa. KUVA: Oskari Valtonen

Tänä vuonna Lempäälässä järjestettyihin flipperin SM-kisoihin osallistui yli sata kilpailijaa. KUVA: Oskari Valtonen

Oskari Valtonen

Jut­tua var­ten on haas­ta­tel­tu myös Suo­men Au­to­maat­ti­vuok­raa­jat ry:n pu­heen­joh­ta­jaa Jar­mo Sai­ni­o­ta. Li­säk­si läh­tei­nä on käy­tet­ty Mar­co Ros­sig­no­lin kir­jaa The Comp­le­te Pin­ball Book: Col­lec­ting the game and its His­to­ry, Fin­le­xiä, Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­toa sekä flip­pe­reis­tä teh­ty­jä suo­men- ja eng­lan­nin­kie­li­siä jut­tu­ja.

Jut­tua muo­kat­tu 17.12.2019 kel­lo 13.21. Täs­men­net­ty si­joi­tus­pai­ka­kor­vauk­sen ol­leen jopa puo­let kas­sas­ta ja Data Eas­tin ole­van ja­pa­ni­lais­läh­töi­nen.