JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tuli raivosi Lapinlahdella

Vuon­na 1966 La­pin­lah­den kun­nal­lis­ko­din mie­li­sai­raa­la­so­sas­to tu­hou­tui tu­li­pa­los­sa, joka vaa­ti 31 ih­mi­sen hen­gen. Po­ti­laat jäi­vät louk­kuun pa­lo­na­ran hir­si­ra­ken­nuk­sen si­sään, kos­ka lu­ki­tut ovet ja rau­doi­te­tut ik­ku­nat es­ti­vät pa­ke­ne­mi­sen. pai­kal­li­set muis­ta­vat yhä tuon koh­ta­lok­kaan yön ta­pah­tu­mat.

On­net­to­muus

29.5.2024
Jouko Anttila oli vierailemassa isänsä luona Lapinlahden paloasemalla, kun hälytys kunnalliskodin palosta tuli. Nykyään hän ylläpitää asemalla toimivaa palomuseota. (Kuva: Tea Rissanen)

Jouko Anttila oli vierailemassa isänsä luona Lapinlahden paloasemalla, kun hälytys kunnalliskodin palosta tuli. Nykyään hän ylläpitää asemalla toimivaa palomuseota. (Kuva: Tea Rissanen)

Tea Rissanen

Tea Ris­sa­nen

Vuon­na 1966 La­pin­lah­den kun­nal­lis­ko­din mie­li­sai­ra­so­sas­to tu­hou­tui rai­voi­sas­sa tu­li­pa­los­sa, joka vaa­ti 31 ih­mi­sen hen­gen. Tu­li­pa­lon al­ka­es­sa po­ti­laat jäi­vät louk­kuun pa­lo­na­ran hir­si­ra­ken­nuk­sen si­sään, kun lu­ki­tut ovet ja rau­doi­te­tut ik­ku­nat es­ti­vät pa­ke­ne­mi­sen. Vuo­si­kym­me­niä myö­hem­min pai­kal­li­set muis­ta­vat yhä tuon koh­ta­lok­kaan yön ja sen traa­gi­set seu­rauk­set.

Ir­ma Kor­ho­sen si­sar tuli per­jan­tai­na il­lal­la ko­tiin op­pi­kou­lu­lais­ten juh­lis­ta eli hi­pois­ta, ku­ten nii­tä sil­loin La­pin­lah­del­la kut­sut­tiin. Hän tuli he­rät­tä­mään 11-vuo­ti­aan Kor­ho­sen ja sa­noi, et­tä kat­sos kun tuol­la tai­vaan ran­nas­sa loi­mu­aa. Per­he kat­soi tai­vaan­ran­taa ai­kan­sa ja meni nuk­ku­maan.

Mil­tei 60-vuot­ta myö­hem­min Kor­ho­nen muis­taa jär­ky­tyk­sen, kun sai aa­mul­la tie­tää, mikä tai­vaan­ran­nas­sa oli loi­mun­nut.

”Isä sa­noi, et­tä oli­si var­mas­ti läh­te­nyt aut­ta­maan, jos oli­si vain tien­nyt.”

Tuo­na sa­mai­se­na il­ta­na 23-vuo­ti­as Jou­ko Ant­ti­la oli La­pin­lah­den pa­lo­a­se­mal­la. Ant­ti­lan isä asui pa­lo­a­se­mal­la, sil­lä hän työs­ken­te­li kun­nan pa­lo­mes­ta­ri­na. Per­he oli pai­kal­la kes­kus­te­le­mas­sa iso­äi­din hau­ta­jai­sis­ta, kun pu­he­lin soi.

Myös Ant­ti­la näki orans­sin loi­mun jo kau­kaa. Ra­ken­nus oli il­mi­lie­keis­sä, kun pa­lo­kun­ta pää­si pai­kal­le.

Pa­lon ha­vait­si en­sim­mäi­se­nä mies­ten päi­vä­huo­nees­sa lä­him­pä­nä va­rau­los­käy­tä­vää yk­sin nuk­ku­nut hoi­det­ta­va. Pa­lo­tor­jun­nan ra­por­tin mu­kaan hän he­rä­si sa­vun ha­juun ja he­rät­ti muut mies­ten jouk­ko­ma­joi­tus­huo­nees­sa. Ulos­käy­tä­vien ovet oli­vat lu­kit­tui­na. Mie­het koit­ti­vat kek­siä mui­ta ta­po­ja ulos ra­ken­nuk­ses­ta. Ik­ku­noi­ta yri­tet­tiin ava­ta jopa rau­ta­sän­gyl­lä use­an mie­hen voi­mil­la is­kien, mut­ta vah­vas­ti rau­doi­te­tut ik­ku­nat kes­ti­vät.

Tu­pak­ka­huo­nee­seen joh­ta­vas­ta avoi­mes­ta oves­ta tuli pyr­ki jo voi­mak­kaas­ti päi­vä­huo­nee­seen.

Sei­niin jys­kyt­tä­neet ja näin hoi­to­hen­ki­lös­tön huo­mi­on he­rät­tä­mis­tä yrit­tä­neet mie­het ryn­tä­si­vät vie­lä ker­ran ulos­käy­tä­vän ovea koh­ti. Sa­mal­la het­kel­lä sen au­kai­si sei­nän ta­ka­na nuk­ku­mas­sa ol­lut sai­raan­hoi­ta­ja.

Tuli sai kui­ten­kin oven avaa­mi­ses­ta li­sää hap­pea, joka li­sä­si tu­len voi­maa. Ulos­käy­tä­vän puo­lei­nen osa sa­lia hu­mah­ti voi­mak­kaas­ti tu­leen, mut­ta seit­se­män mies­po­ti­las­ta ja hen­ki­lö­kun­taan kuu­lu­vat pää­si­vät ulos. Ei­vät kui­ten­kaan il­man vam­mo­ja.

Ylä­ker­ras­sa nuk­ku­nut yö­hoi­ta­ja las­keu­tui ala­ker­taan sa­mal­la het­kel­lä, kun ovi mies­ten päi­vä­huo­nee­seen saa­tiin au­ki. Hän pe­las­tui juok­se­mal­la liek­kien läpi.

Avoi­mek­si jää­nees­tä por­taan oves­ta palo siir­tyi heti toi­seen ker­rok­seen. Siel­lä asu­nut lai­tok­sen emän­nöit­si­jä jou­tui pois­tu­maan ra­ken­nuk­ses­ta ik­ku­nan kaut­ta, en­sin pää­si­sään­käyn­nin ve­ran­nan ka­tol­le ja siel­tä maa­han pu­dot­tau­tu­mal­la. Hä­nel­tä mur­tui lonk­ka.

Pa­lo­kun­ta aloit­ti pai­kal­le pääs­ty­ään säi­li­ö­ve­si­sam­mu­tuk­sen kun­nal­lis­ko­din ve­si­säi­li­ös­tä, mut­ta ti­lan­ne oli mel­ko toi­vo­ton jo alus­ta al­ka­en.

”Vet­tä riit­ti noin kym­me­nek­si mi­nuu­tik­si”, Ant­ti­la muis­te­lee.

Ai­noa on­ni oli, et­tä il­ta oli tyy­ni, joka aut­toi es­tä­mään tu­len le­vi­ä­mi­sen mui­hin ra­ken­nuk­siin.

La­pin­lah­den kun­nal­lis­ko­din oli muu­ta­man sa­dan met­riä On­ki­ve­den ran­nas­ta. Mil­tei vä­lit­tö­mäs­ti, kun pa­lo­kun­ta saa­pui pai­kal­le, joh­toa jär­ven ran­taan oli alet­tu sel­vit­tää. Vet­tä ei kui­ten­kaan saa­tu. Jär­ven pin­taa oli tar­koi­tuk­sel­li­ses­ti las­ket­tu muu­ta­ma päi­vä ai­kai­sem­min tois­ta met­riä.

”Jär­vi oli jää­ty­nyt sy­väl­le, ja edes pi­dem­mäs jär­vel­le men­tä­es­sä ei saa­tu vet­tä. Let­kui­hin tuli mu­taa”, Ant­ti­la ker­too.

Vet­tä ru­vet­tiin jär­jes­tä­mään ve­si­pis­teel­tä ju­na­ra­dan toi­sel­ta puo­lel­ta, mil­tei ki­lo­met­rin pääs­tä. Pa­los­ta oli teh­ty suur­pa­lo­hä­ly­tys ja apua saa­tiin vie­rus­kun­tien pa­lo­kun­nil­ta. Sa­mal­la kun osa mie­his­tä vei säi­li­öau­toil­la vet­tä pai­kal­le, osa kai­voi ra­dan al­le väy­län, jota kaut­ta let­kut saa­tiin ve­det­tyä suo­raan ve­si­pis­tee­seen.

Seu­raa­va päi­vä oli kau­niin au­rin­koi­nen. Hir­si­ra­ken­nus pa­loi vie­lä pit­käl­le il­ta­päi­vään. Ai­no­as­taan sa­vu­piip­pu jäi jäl­jel­le. Ant­ti­la meni ko­tiin, jos­sa vai­mo ky­syi, mis­sä hän oli ol­lut. Ant­ti­la oli käy­nyt os­ta­mas­sa leh­den ko­ti­mat­kal­la.

Mie­li­sai­ra­so­sas­ton rai­voi­sa palo La­pin­lah­del­la vaa­ti 29 kuo­lo­nuh­ria

Tuol­la olin, Ant­ti­la osoit­ti leh­den ot­sik­koa.

Kuo­lo­nuh­rien mää­rä nou­si lo­pul­ta 31:een, kun kak­si pa­los­ta ulos­pääs­sees­tä seit­se­mäs­tä mie­hes­tä kuo­li myö­hem­min vam­moi­hin­sa. Nais­ten puo­lel­ta ku­kaan ei sel­vin­nyt. Me­neh­ty­neet oli­vat iäl­tään 30–70-vuo­ti­ai­ta.

Pa­lon syy­tä yri­tet­tiin sel­vit­tää, mut­ta täyt­tä var­muut­ta asi­aan ei kos­kaan saa­tu. Syt­ty­mis­pai­kak­si pys­tyt­tiin mää­rit­tä­mään mies­ten puo­len tu­pak­ka­huo­ne.

Mie­li­sai­raa­la­o­sas­ton hir­si­ra­ken­nus oli sok­ke­loi­nen ja si­sä­sei­nien ma­te­ri­aa­li teki sii­tä pa­lo­na­ran.

1960-lu­vul­la kun­nal­lis­ko­tien taso ei ol­lut laa­jas­ti ke­hut­ta­va. Sa­von his­to­ria -te­ok­ses­sa ker­ro­taan, et­tä ai­no­as­taan Kuo­pi­on kau­pun­gin, Kuo­pi­on maa­lais­kun­nan ja Sii­li­jär­ven kun­nal­lis­ko­dit vas­ta­si­vat olo­suh­teil­taan nor­maa­lia sai­raan­hoi­toa. Ii­sal­mes­sa olo­suh­teet oli­vat tyy­dyt­tä­vät, mut­ta kaik­ki­al­la muu­al­la kun­nal­lis­ko­tien olo­suh­teet mää­ri­tel­tiin huo­noik­si. Leo Puu­ru­sen te­ok­ses­sa Sat­tu­mia La­pin­lah­del­ta ker­ro­taan, et­tä La­pin­lah­den kun­nal­lis­ko­din vuon­na 1932 val­mis­tu­nut ra­ken­nus oli eh­dot­to­mas­ti hei­koin koko maa­kun­nas­sa.

Ra­ken­nuk­sen en­sim­mäi­ses­tä ker­rok­ses­ta oli pois­tu­mis­tei­tä kol­me: var­si­nai­nen ulos­käyn­ti sekä kak­si va­rau­los­käyn­tiä. Toi­ses­ta ker­rok­ses­ta oli kak­si pois­tu­mis­tie­tä: en­sim­mäi­sen ker­rok­sen eteis­hal­liin joh­ta­vat por­taat ja hä­tä­pois­tu­mis­tie­nä ul­ko­sei­nään kiin­ni­te­tyt pui­set tik­kaat.

Ik­ku­nat oli­vat pää­o­sin kaut­ta ra­ken­nuk­sen sa­mal­la ta­val­la kiin­ni kuin mies­ten huo­nees­sa. Hoi­det­ta­vil­la ei ol­lut mah­dol­li­suut­ta ava­ta ik­ku­noi­ta, jot­ka saa­tiin si­sä­puo­lel­ta au­ki ai­no­as­taan ik­ku­na-avai­mel­la. Ik­ku­noi­den ul­ko­puo­lis­ta au­kai­su­mah­dol­li­suut­ta ei myös­kään ol­lut. Puit­tei­siin sekä ik­ku­noi­den vä­li­pui­hin oli kiin­ni­tet­ty ruu­veil­la lat­ta­rau­ta­ris­tik­ko. Käy­tän­nös­sä ei­vät ik­ku­nat sa­not­ta­vas­ti poi­ken­neet kun­nal­lis­ko­din eris­tys­huo­nei­den kal­te­ri-ik­ku­nois­ta.

Muu­ta­mas­ta ris­ti­kot­to­mas­ta ik­ku­nas­ta pa­lo­kun­ta yrit­ti pääs­tä si­säl­le. Palo oli kui­ten­kin lii­an vah­va.

Pa­lo­tor­jun­nan ra­por­tis­sa ker­ro­taan, et­tä pois­tu­mis­tei­den mää­rää voi­daan pi­tää tyy­dyt­tä­vä­nä. Kun nii­den ovet kui­ten­kin oli­vat lu­kit­tui­na ei­kä riit­tä­vää val­von­taa suo­ri­tet­tu, hoi­det­ta­vien oli mah­do­ton käyt­tää pois­tu­mis­tei­tä hy­väk­seen pa­lon sy­tyt­tyä.

Kuo­lo­nuh­rien mää­rää se­li­tet­tiin myös sil­lä, et­tä osas­tol­la oli huo­no­kun­toi­sia ih­mi­siä. Joi­den­kin po­ti­lai­den lää­ki­tyk­siin kuu­lui uni­lääk­kei­tä.

Rai­vaus­työt aloi­tet­tiin maa­nan­tai­na. Kuol­lei­ta py­rit­tiin tun­nis­ta­maan muun mu­as­sa nii­den si­jain­ti­pai­kan pe­rus­teel­la.

”Se oli mel­kein, kun ar­ke­o­lo­git oli­si­vat teh­neet kai­vauk­sia. Rau­ni­oi­ta käy­tiin läpi va­ro­vas­ti lu­si­kal­li­nen ker­ral­laan”, Ant­ti­la ker­too.

Tun­nis­ta­mi­sen jäl­keen vai­na­jat vie­tiin pois vä­li­ai­kai­sis­sa puu­ar­kuis­sa.

Ir­ma Kor­ho­nen ker­too, et­tä seu­raa­vi­na päi­vi­nä tun­nel­ma kir­kon­ky­läl­lä oli jär­kyt­ty­nyt ja su­rul­li­nen. Hä­nel­le, ku­ten mo­nel­le muul­le­kin, kun­nal­lis­ko­din olo­suh­teet tu­li­vat yl­lä­tyk­se­nä.

”Ei meil­lä ai­na­kaan tie­det­ty, et­tä po­ti­laat oli­vat kal­te­rei­den ta­ka­na”, Kor­ho­nen muis­te­lee.

Tuo­hon ai­kaan tar­jol­la ei ol­lut krii­si­a­pua. Kor­ho­nen ei muis­ta, et­tä heil­le lap­sil­le oli­si mis­sään vi­ral­li­ses­ti ker­rot­tu ta­pah­tu­nees­ta tai ke­ho­tet­tu ha­ke­maan apua tar­vit­ta­es­sa.

”Mut­ta meil­lä ko­to­na pu­hut­tiin on­nek­si.”

Pa­lo­mie­hil­le­kään ei ol­lut tar­jol­la krii­si­a­pua. Kui­ten­kin Ant­ti­la muis­te­lee, et­tä käyt­ti koko ke­vään pu­hu­en ta­pah­tu­mis­ta.

”Ai­na kun meni ky­läl­le, niin ih­mi­set tu­li­vat ky­sy­mään, mitä siel­lä oli ta­pah­tu­nut. Kun yh­des­tä kes­kus­te­lus­ta pää­si niin seu­raa­va oli edes­sä. Eh­kä sii­nä sa­mal­la kä­sit­te­li myös it­se ta­pah­tu­nut­ta”, Ant­ti­la sa­noo.

Kuol­leet siu­nat­tiin hau­taan 8. tou­ko­kuu­ta. Paik­ka on La­pin­lah­den van­hal­la hau­tuu­maal­la kir­kon vie­res­sä, jon­ne pa­lon uh­reil­le on pys­ty­tet­ty muis­to­merk­ki. Muis­to­merk­ki on toi­sin­to kun­nal­le mer­kit­tä­vän tai­tei­li­jan Ee­mil Ha­lo­sen työs­tä. Te­ok­ses­sa kan­kaa­seen ver­hot­tu nai­nen on nos­ta­nut mo­lem­mat kä­det koh­ti tai­vas­ta. Au­rin­ko luo sä­tei­tä hau­taus­maan kor­kei­den män­ty­jen ok­sien ra­ois­ta. Ai­van pat­saan jal­ko­jen juu­res­taan voi lu­kea te­ok­sen ni­men: Sem­per Ex­cel­si­or: Ala­ti kor­ke­am­mal­le.

La­pin­lah­den kun­nal­lis­ko­din mie­li­sai­ra­so­sas­ton palo huh­ti­kuun 22. päi­vä­nä vuon­na 1966 on yhä Suo­men lä­hi­his­to­ri­an tap­pa­vin tu­li­pa­lo.