Vuonna 1966 Lapinlahden kunnalliskodin mielisairaalasosasto tuhoutui tulipalossa, joka vaati 31 ihmisen hengen. Potilaat jäivät loukkuun palonaran hirsirakennuksen sisään, koska lukitut ovet ja raudoitetut ikkunat estivät pakenemisen. paikalliset muistavat yhä tuon kohtalokkaan yön tapahtumat.
Onnettomuus
Jouko Anttila oli vierailemassa isänsä luona Lapinlahden paloasemalla, kun hälytys kunnalliskodin palosta tuli. Nykyään hän ylläpitää asemalla toimivaa palomuseota. (Kuva: Tea Rissanen)
Tea Rissanen
Tea Rissanen
Vuonna 1966 Lapinlahden kunnalliskodin mielisairasosasto tuhoutui raivoisassa tulipalossa, joka vaati 31 ihmisen hengen. Tulipalon alkaessa potilaat jäivät loukkuun palonaran hirsirakennuksen sisään, kun lukitut ovet ja raudoitetut ikkunat estivät pakenemisen. Vuosikymmeniä myöhemmin paikalliset muistavat yhä tuon kohtalokkaan yön ja sen traagiset seuraukset.
Irma Korhosen sisar tuli perjantaina illalla kotiin oppikoululaisten juhlista eli hipoista, kuten niitä silloin Lapinlahdella kutsuttiin. Hän tuli herättämään 11-vuotiaan Korhosen ja sanoi, että katsos kun tuolla taivaan rannassa loimuaa. Perhe katsoi taivaanrantaa aikansa ja meni nukkumaan.
Miltei 60-vuotta myöhemmin Korhonen muistaa järkytyksen, kun sai aamulla tietää, mikä taivaanrannassa oli loimunnut.
”Isä sanoi, että olisi varmasti lähtenyt auttamaan, jos olisi vain tiennyt.”
Tuona samaisena iltana 23-vuotias Jouko Anttila oli Lapinlahden paloasemalla. Anttilan isä asui paloasemalla, sillä hän työskenteli kunnan palomestarina. Perhe oli paikalla keskustelemassa isoäidin hautajaisista, kun puhelin soi.
Myös Anttila näki oranssin loimun jo kaukaa. Rakennus oli ilmiliekeissä, kun palokunta pääsi paikalle.
Palon havaitsi ensimmäisenä miesten päivähuoneessa lähimpänä varauloskäytävää yksin nukkunut hoidettava. Palotorjunnan raportin mukaan hän heräsi savun hajuun ja herätti muut miesten joukkomajoitushuoneessa. Uloskäytävien ovet olivat lukittuina. Miehet koittivat keksiä muita tapoja ulos rakennuksesta. Ikkunoita yritettiin avata jopa rautasängyllä usean miehen voimilla iskien, mutta vahvasti raudoitetut ikkunat kestivät.
Tupakkahuoneeseen johtavasta avoimesta ovesta tuli pyrki jo voimakkaasti päivähuoneeseen.
Seiniin jyskyttäneet ja näin hoitohenkilöstön huomion herättämistä yrittäneet miehet ryntäsivät vielä kerran uloskäytävän ovea kohti. Samalla hetkellä sen aukaisi seinän takana nukkumassa ollut sairaanhoitaja.
Tuli sai kuitenkin oven avaamisesta lisää happea, joka lisäsi tulen voimaa. Uloskäytävän puoleinen osa salia humahti voimakkaasti tuleen, mutta seitsemän miespotilasta ja henkilökuntaan kuuluvat pääsivät ulos. Eivät kuitenkaan ilman vammoja.
Yläkerrassa nukkunut yöhoitaja laskeutui alakertaan samalla hetkellä, kun ovi miesten päivähuoneeseen saatiin auki. Hän pelastui juoksemalla liekkien läpi.
Avoimeksi jääneestä portaan ovesta palo siirtyi heti toiseen kerrokseen. Siellä asunut laitoksen emännöitsijä joutui poistumaan rakennuksesta ikkunan kautta, ensin pääsisäänkäynnin verannan katolle ja sieltä maahan pudottautumalla. Häneltä murtui lonkka.
Palokunta aloitti paikalle päästyään säiliövesisammutuksen kunnalliskodin vesisäiliöstä, mutta tilanne oli melko toivoton jo alusta alkaen.
”Vettä riitti noin kymmeneksi minuutiksi”, Anttila muistelee.
Ainoa onni oli, että ilta oli tyyni, joka auttoi estämään tulen leviämisen muihin rakennuksiin.
Lapinlahden kunnalliskodin oli muutaman sadan metriä Onkiveden rannasta. Miltei välittömästi, kun palokunta saapui paikalle, johtoa järven rantaan oli alettu selvittää. Vettä ei kuitenkaan saatu. Järven pintaa oli tarkoituksellisesti laskettu muutama päivä aikaisemmin toista metriä.
”Järvi oli jäätynyt syvälle, ja edes pidemmäs järvelle mentäessä ei saatu vettä. Letkuihin tuli mutaa”, Anttila kertoo.
Vettä ruvettiin järjestämään vesipisteeltä junaradan toiselta puolelta, miltei kilometrin päästä. Palosta oli tehty suurpalohälytys ja apua saatiin vieruskuntien palokunnilta. Samalla kun osa miehistä vei säiliöautoilla vettä paikalle, osa kaivoi radan alle väylän, jota kautta letkut saatiin vedettyä suoraan vesipisteeseen.
Seuraava päivä oli kauniin aurinkoinen. Hirsirakennus paloi vielä pitkälle iltapäivään. Ainoastaan savupiippu jäi jäljelle. Anttila meni kotiin, jossa vaimo kysyi, missä hän oli ollut. Anttila oli käynyt ostamassa lehden kotimatkalla.
Mielisairasosaston raivoisa palo Lapinlahdella vaati 29 kuolonuhria
Tuolla olin, Anttila osoitti lehden otsikkoa.
Kuolonuhrien määrä nousi lopulta 31:een, kun kaksi palosta ulospäässeestä seitsemästä miehestä kuoli myöhemmin vammoihinsa. Naisten puolelta kukaan ei selvinnyt. Menehtyneet olivat iältään 30–70-vuotiaita.
Palon syytä yritettiin selvittää, mutta täyttä varmuutta asiaan ei koskaan saatu. Syttymispaikaksi pystyttiin määrittämään miesten puolen tupakkahuone.
Mielisairaalaosaston hirsirakennus oli sokkeloinen ja sisäseinien materiaali teki siitä palonaran.
1960-luvulla kunnalliskotien taso ei ollut laajasti kehuttava. Savon historia -teoksessa kerrotaan, että ainoastaan Kuopion kaupungin, Kuopion maalaiskunnan ja Siilijärven kunnalliskodit vastasivat olosuhteiltaan normaalia sairaanhoitoa. Iisalmessa olosuhteet olivat tyydyttävät, mutta kaikkialla muualla kunnalliskotien olosuhteet määriteltiin huonoiksi. Leo Puurusen teoksessa Sattumia Lapinlahdelta kerrotaan, että Lapinlahden kunnalliskodin vuonna 1932 valmistunut rakennus oli ehdottomasti heikoin koko maakunnassa.
Rakennuksen ensimmäisestä kerroksesta oli poistumisteitä kolme: varsinainen uloskäynti sekä kaksi varauloskäyntiä. Toisesta kerroksesta oli kaksi poistumistietä: ensimmäisen kerroksen eteishalliin johtavat portaat ja hätäpoistumistienä ulkoseinään kiinnitetyt puiset tikkaat.
Ikkunat olivat pääosin kautta rakennuksen samalla tavalla kiinni kuin miesten huoneessa. Hoidettavilla ei ollut mahdollisuutta avata ikkunoita, jotka saatiin sisäpuolelta auki ainoastaan ikkuna-avaimella. Ikkunoiden ulkopuolista aukaisumahdollisuutta ei myöskään ollut. Puitteisiin sekä ikkunoiden välipuihin oli kiinnitetty ruuveilla lattarautaristikko. Käytännössä eivät ikkunat sanottavasti poikenneet kunnalliskodin eristyshuoneiden kalteri-ikkunoista.
Muutamasta ristikottomasta ikkunasta palokunta yritti päästä sisälle. Palo oli kuitenkin liian vahva.
Palotorjunnan raportissa kerrotaan, että poistumisteiden määrää voidaan pitää tyydyttävänä. Kun niiden ovet kuitenkin olivat lukittuina eikä riittävää valvontaa suoritettu, hoidettavien oli mahdoton käyttää poistumisteitä hyväkseen palon sytyttyä.
Kuolonuhrien määrää selitettiin myös sillä, että osastolla oli huonokuntoisia ihmisiä. Joidenkin potilaiden lääkityksiin kuului unilääkkeitä.
Raivaustyöt aloitettiin maanantaina. Kuolleita pyrittiin tunnistamaan muun muassa niiden sijaintipaikan perusteella.
”Se oli melkein, kun arkeologit olisivat tehneet kaivauksia. Raunioita käytiin läpi varovasti lusikallinen kerrallaan”, Anttila kertoo.
Tunnistamisen jälkeen vainajat vietiin pois väliaikaisissa puuarkuissa.
Irma Korhonen kertoo, että seuraavina päivinä tunnelma kirkonkylällä oli järkyttynyt ja surullinen. Hänelle, kuten monelle muullekin, kunnalliskodin olosuhteet tulivat yllätyksenä.
”Ei meillä ainakaan tiedetty, että potilaat olivat kaltereiden takana”, Korhonen muistelee.
Tuohon aikaan tarjolla ei ollut kriisiapua. Korhonen ei muista, että heille lapsille olisi missään virallisesti kerrottu tapahtuneesta tai kehotettu hakemaan apua tarvittaessa.
”Mutta meillä kotona puhuttiin onneksi.”
Palomiehillekään ei ollut tarjolla kriisiapua. Kuitenkin Anttila muistelee, että käytti koko kevään puhuen tapahtumista.
”Aina kun meni kylälle, niin ihmiset tulivat kysymään, mitä siellä oli tapahtunut. Kun yhdestä keskustelusta pääsi niin seuraava oli edessä. Ehkä siinä samalla käsitteli myös itse tapahtunutta”, Anttila sanoo.
Kuolleet siunattiin hautaan 8. toukokuuta. Paikka on Lapinlahden vanhalla hautuumaalla kirkon vieressä, jonne palon uhreille on pystytetty muistomerkki. Muistomerkki on toisinto kunnalle merkittävän taiteilijan Eemil Halosen työstä. Teoksessa kankaaseen verhottu nainen on nostanut molemmat kädet kohti taivasta. Aurinko luo säteitä hautausmaan korkeiden mäntyjen oksien raoista. Aivan patsaan jalkojen juurestaan voi lukea teoksen nimen: Semper Excelsior: Alati korkeammalle.
Lapinlahden kunnalliskodin mielisairasosaston palo huhtikuun 22. päivänä vuonna 1966 on yhä Suomen lähihistorian tappavin tulipalo.